Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Επισκόπηση

Οι βλάβες που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ, δεδομένου ότι ευθύνονται για πάνω από το 7% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθενειών του ήπατος και καρκίνων, ενώ η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν την κύρια ευθύνη για την εθνική πολιτική που εφαρμόζουν για το αλκοόλ. Η εφαρμογή της στρατηγικής για το αλκοόλ που δρομολόγησε το 2006 η ΕΕ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ αξιολογήθηκε το 2009 και το 2013.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα για το Αλκοόλ και την Υγεία (EUSAH) παρακολουθεί τις τάσεις και εξελίξεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τις βλαβερές συνέπειές του στην ΕΕ. Το EUSAH βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία.. Τα στοιχεία ανά χώρα, που εκδίδονται σε τακτική βάση στο πλαίσιο της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΠΟΥ, παρέχουν μια γενική εικόνα της κατάστασης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ

Η Επιτροπή Εθνικής Πολιτικής και Δράσης για το Αλκοόλ (CNAPA) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ και συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών.

Επιτροπή Εθνικής Πολιτικής και Δράσης για το Αλκοόλ (CNAPA)

Η εν λόγω επιτροπή απαρτίζεται από εθνικούς εκπροσώπους τους οποίους διορίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, και συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο στο Λουξεμβούργο. Κύριοι στόχοι της είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η επιδίωξη της σύγκλισης των εθνικών πολιτικών για το αλκοόλ στην ΕΕ.

Προώθηση και στήριξη

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία χρηματοδοτούνται έργα και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων του αλκοόλ. Η κοινή δράση 2014-2016 βοήθησε τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τις βλάβες που οφείλονται στο αλκοόλ.