Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

Az alkoholfogyasztással összefüggő egészségkárosodás jelentős közegészségügyi problémát jelent az Európai Unióban, mivel a betegségek és a korai elhalálozások több mint 7%-a ennek a számlájára írható. Hosszú távon még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli egyes szívbetegségek, májbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát, a gyakori és jelentős mértékű alkoholfogyasztás pedig függőséghez vezethet.

Az alkoholpolitika elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az EU 2006-ban előterjesztett alkoholpolitikai stratégiája segítséget hivatott nyújtani a tagállamoknak az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak csökkentésére irányuló erőfeszítéseikhez. A stratégia végrehajtásában elért előrehaladást a Bizottság kétszer, 2009-ben és 2013-ban is felmérte.

Az alkoholfogyasztás és az azzal összefüggő ártalmak alakulását és tendenciáit az EU-ban az alkohollal és egészséggel kapcsolatos európai információs rendszer (EUSAH) kíséri figyelemmel. Az EUSAH rendszert az uniós közegészségügyi programok keretében az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen gondozza. Együttműködésük eredményeképpen rendszeres jelleggel országprofilok is készülnek, amelyek áttekintést adnak az egyes EU-országok helyzetéről.

Uniós szintű koordináció

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos tagállami szakpolitikákkal és intézkedésekkel foglalkozó bizottság (CNAPA) kulcsszerepet játszik az EU-országok közötti együttműködés és koordináció megkönnyítésében, és nagyban hozzájárul a szakpolitika alakításához.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos tagállami szakpolitikákkal és intézkedésekkel foglalkozó bizottság (CNAPA)

A CNAPA évente kétszer ülésezik Luxembourgban, tagjait az EU-országok delegálják. Fő célja a bevált módszerek terjesztése és az alkohollal kapcsolatos tagállami szakpolitikák egymáshoz közelítése az EU-ban.

Támogatás

Egészségügyi programján keresztül a Bizottság számos olyan projektet és egyéb kezdeményezést támogat, amely az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak kezelésére irányul. A 2014–2016-os együttes fellépés segítséget nyújtott az uniós tagállamoknak az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak visszaszorításában.