EU-borgerne har ret til sundhedsydelser i ethvert EU-land og til godtgørelse fra deres hjemland af udgifterne til behandlingen i udlandet.
Direktiv 2011/24/EU om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser angiver de betingelser, der gælder for at få behandling i et andet EU-land og for at få refunderet udgifterne. Direktivet omfatter udgifterne både til sundhedspleje, til recepter og til lægemidler og medicinsk udstyr.
Hovedelementer
Fordi sundhedspolitikker og -systemer hænger mere og mere sammen, gør direktivet om patientrettigheder det lettere at få adgang til:
- information om, hvilke sundhedsydelser der er tilgængelige i andre europæiske lande
- alternative muligheder for sundhedspleje og/eller specialiseret behandling i udlandet.
Bestemmelserne i direktivet sikrer den rette balance mellem at bevare bæredygtigheden i sundhedssystemerne og beskytte patienters ret til at søge behandling uden for hjemlandet.
Med direktivet om patientrettigheder
- oprettes der et netværk af nationale kontaktpunkter, der skal give klar og præcis information om grænseoverskridende sundhedsydelser
- indføres der EU-regler om en liste over obligatoriske elementer i recepter, der medtages fra ét EU-land til et andet (grænseoverskridende recepter)
- tilskyndes der til videreudvikling af de europæiske netværk af referencecentre inden for lægefaglig ekspertise og udvidelse af samarbejdet mellem EU-landene på områderne medicinsk teknologivurdering og e-sundhed.
Overvågning af direktivet
-
I en rapport (foreligger på alle EU-sprog) gør Kommissionen status og gennemgår de vigtigste og mest relevante bestemmelser.
-
2022 og bilaget hertil (opfølgende evalueringsforanstaltninger) samt arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene (evaluering af direktivet)
-
-
En rapport om de hidtidige tendenser og fremskridt i den seneste rapporteringsperiode (2018-2020)
- Rapport om anvendelsen af direktivet i EU-landene. (2015, 2016, 2017, 2018, 2019 og 2020)
Ekspertgruppen for grænseoverskridende sundhedsydelser
Ekspertgruppen for grænseoverskridende sundhedsydelser består af sundhedsplejerepræsentanter fra alle EU-landene, der bistår Kommissionen med gennemførelsen af direktivet. Gruppen rådgiver Kommissionen og udgør for de nationale myndigheder et forum, hvor de kan udveksle erfaringer med direktivet.
Det bør du kende til, inden du rejser:
- vilkårene for både den behandling, du skal modtage, og den godtgørelse, du eventuelt er berettiget til
- dine rettigheder, når du benytter sundhedsydelser i et andet EU-land
- det nationale kontaktpunkt i dit eget land
- kvaliteten af og sikkerheden ved behandlingen
- klagemulighederne, hvis noget går galt
Se også
- "Godt at vide inden du rejser"
- Få svar på dine spørgsmål om lægebehandling i andre EU-lande
- Praktiske oplysninger om sundhedsydelser i et andet EU-land (Dit Europa)
- Nationale kontaktpunkter
- Video: