Direct la conținutul principal
Public Health

Prezentare generală

Cetățenii UE au dreptul de a beneficia de asistență medicală în orice țară din UE. De asemenea, au dreptul la rambursare în țara de origine.

Directiva 2011/24/UE privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere stabilește condițiile în care un pacient poate merge în altă țară din UE pentru a primi asistență medicală și condițiile de rambursare a acesteia. Ea acoperă costurile medicale, prescrierea și eliberarea medicamentelor, precum și echipamentele medicale.

Elemente principale

Politicile de sănătate și sistemele sanitare sunt tot mai interconectate. În aceste condiții, directiva facilitează accesul la:

  • informații cu privire la asistența medicală disponibilă în alte țări europene
  • opțiuni alternative de asistență medicală și/sau tratament specializat în străinătate.

Dispozițiile directivei asigură, de asemenea, un echilibru între menținerea viabilității sistemelor de sănătate și protejarea dreptului pacienților de a apela la servicii medicale în afara țării lor de origine.

Directiva:

  • creează o rețea de puncte naționale de contact care este în măsură să furnizeze informații precise și corecte privind asistența medicală transfrontalieră
  • stabilește norme europene de reglementare a elementelor minime care trebuie incluse într-o rețetă medicală cu care pacientul pleacă în alte țări din UE (rețetă transfrontalieră)
  • încurajează dezvoltarea continuă a rețelelor europene de referință în cadrul cărora se realizează schimbul de expertiză medicală, extinderea cooperării între țările UE, cu avantaje suplimentare în materie de evaluare a tehnologiei medicale și de e-sănătate.
newsletter_203_infograph.jpg

Monitorizarea directivei

Grupul de experți privind asistența medicală transfrontalieră

Grupul de experți privind asistența medicală transfrontalieră reunește reprezentanți ai sistemelor sanitare din toate țările UE și asistă Comisia Europeană în punerea în aplicare a directivei. Grupul îi furnizează Comisiei consultanță și expertiză și autorităților naționale un for în cadrul căruia să facă schimb de experiență în ceea ce privește directiva.

Ce trebuie să știți înainte de a pleca

  • Trebuie să aflați care sunt termenii și condițiile care se aplică atât îngrijirilor medicale, cât și posibilităților de rambursare la care aveți dreptul.
  • Ce drepturi aveți dacă doriți să apelați la asistență medicală în altă țară din UE.
  • Date despre punctul național de contact din țara dumneavoastră.
  • Care este calitatea tratamentului și cât este de sigur.
  • Ce proceduri există în cazul în care se întâmplă ceva rău și doriți să depuneți plângere.

Informații pe aceeași temă

 

cbhc_25102013_2.jpg