
 
 
 

AFI , the Italian Association of Industrial Pharmacists, is a scientific society representing the scientists and the professional 
people working in the pharmaceutical fields in Italy. AFI welcomes the opportunity to submit the following contributions in 
response to the public consultation on “Commission Delegated Act on principles and guidelines on good manufacturing practice 
for investigational medicinal products and on inspection procedures, pursuant to the first subparagraph of Article 63(1) of 
Regulation (EU) No 536/2014.  
The here under reported table is the results of some meetings held by the working group on “Manufacture of Investigational 
Medicinal Products” on the questions highlighted inside the proposed document. 
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°# Question Comment 
PRODUCT SPECIFICATION FILE 

1a 

Would a requirement for a product specification file (a 
reference file containing, or referring to files containing, 
all the information necessary to draft the detailed written 
instructions on processing, packaging, quality control 
testing, batch release and shipping of an investigational 
medicinal product) be useful to be introduced 

Specification management is a mandatory requirement of the quality 
system applied by the pharmaceutical company. According to the  

1b 
Do product  specification  files  exist  for  manufacture  
of  all investigational medicinal products in the EU? 

It is mandatory that the compliance of the batch with the PSF should 
be assessed prior to releasing the batch.  The PSF exists for all IMPs 
manufactured in EU. 

RETENTION PERIOD OF BATCH DOCUMENTATION 

2 

Different   options   exist   for   the   retention   period   
of   batch documentation: 

a) Retention   for   at   least   five   years   after   the   
completion   or   formal discontinuation of the last 
clinical trial in which the batch was used, whichever is 
the longer period 

b)   Retention for at least 25 years after the end of the 
clinical trial in line with the retention period of the 
clinical trial master file.  
Please indicate the preferred option with justification. 

It would be useful to specify what is “batch documentation” and the list 
of documents that should be included in the “batch documentation”. 
As far as the question about the retention period, it seems not relevant 
to store the batch documentation for 25 years in line with the clinical 
trial master file.  
Storing batch documentation for such a long time even though the 
clinical trial is already discontinued or complete is unnecessary. So, 
option a is preferred.  
To support this preferred option, it has to be underline that, nowadays, 
the manufacture of IMPs is contracted out to external companies that 
have a GMP approach to the archive.  

 



CERTIFICATE OF ANALYSIS 

3 

Would it be feasible to require that Certificates of 
Analysis should accompany each shipment of imported 
investigational medicinal products as a means to ensure 
that analytical control had been carried out in the third 
country? Please elaborate your answer to this question. 

The CoA may list information that should be undisclosed or it may 
contain technical information not understandable to non-technical 
staff. For these reasons, it not necessary to include the CoA in the 
shipping documentation.  Imported products are already subject to 
local and GMP arrangements. 
In case of an unauthorized investigational medicinal product, it would 
be feasible to have a Certificate of Analysis accompanying every batch 
imported.  
In case of an authorized investigational medicinal product, typically a 
comparator product, not always is feasible to obtain a Certificate of 
Analysis by the comparator’s provider. 

RETENTION SAMPLE 

4 
Should retention samples also be required to be retained 
by the manufacturer? 

Since retention samples (“a sample of a packaged unit from a batch of 
finished product for each packaging run/trial period”) are stored for 
identification purposes, the manufacturer responsible for the 
packaging operations should store them.  
The meaning of “manufacturer” in the question needs to be clarified.  
Where the manufacturer is not responsible for the packaging 
operations, it not necessary for the manufacturer to store retention 
samples.  
In case the manufacturer is also responsible for the batch certification 
and final release, it could be defined in the Quality Agreement where 
the retention samples should be stored.  



 

Question 4b: If only reference samples are required, 
would a requirement for photos of the investigational 
medicinal product, the packaging and the labelling to 
supplement the reference sample be useful? Please 
justify. 

 

A requirement for photos of the investigational medicinal product, the 
packaging and the labelling to supplement the reference sample would 
be useful, provided that all part of the patient kit are captured in the 
pictures (i.e all clinical trial labels attached both on the primary and 
secondary packaging and the final presentation of the kit). In any case 
there should be a  

 
CERTIFICATION ACCORDING TO ART 13.3 

5 a 

In how many clinical trials authorised under the Clinical 
Trials Directive3   has  Article  13(3)(c)  of  that  Directive  
been  used?  Please  provide figures both as actual 
number of trials and as a percentage of the trials 
authorised, if available 

There is no experience reported for the application of the art. 13.(3)©. 

5 b 

 In how many clinical trials authorised under the 
Clinical Trials Directive, is the comparator product not 
authorised in an ICH country (EU, US, Japan, Canada 
and Switzerland)? Please provide figures both as actual 
number of trials and as a percentage of the trials 
authorised, if available 

There is no experience documenting the use of comparator products 
not authorised in an ICH country. 
 

 


