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Note to the Members of the GMP Inspectors group 
 
 
 

Subject: Interpretation of Articles 51 (1) b of Directive 2001/83/EC and 55 (1) b 
of Directive 2001/82/EC 

Dear colleagues, 
 
Based on an actual case stemming from the Veterinary Mutual Recognition Facilitation 
Group, the Commission wants again to outline the interpretation of Articles 51 (1) b of 
Directive 2001/83/EC and  55 (1) b of Directive 2001/82/EC.  
 
During a variation procedure for a veterinary vaccine, it became obvious that the respon-
sible pharmaceutical company didn’t re-test any batches imported from USA. The com-
pany stressed that this would be completely in line with Community legislation and ar-
gued that they would have several bilateral agreements with Member States Supervisory 
Authorities allowing doing so. Those “bilateral agreements” would be considered as “ap-
propriate arrangements” in the sense of Community legislation. Therefore the company 
did not see any need for re-testing of batches imported from manufacturing sites in USA 
before batch release into EU/EEA on a routine basis. 
 
The Commission explicitly objected this interpretation. Articles 51 (1) b and 55 (1) b 
clearly oblige the responsible qualified person to carry out a complete re-testing of im-
ported batches in EU/EEA. Any quality control test being performed in USA or in any 
other 3rd country does not release the qualified person from the responsibility to ensure 
that “in the case of medicinal/veterinary medicinal products coming from third countries, 
each production batch imported has undergone in the Member State a full qualitative 
analysis and a quantitative analysis of at least the active substances”. Additionally “other 
tests or checks necessary to ensure the quality of medicinal/veterinary medicinal products 
in accordance with the requirements of the market authorisation” have to be carried out.  
 
Facilitation has already been introduced in point 6.1.3 of Annex 16 of the EU GMP 
Guide on Certification by a qualified person and batch release. Member States have 
agreed to the possibility that “importation and testing need not necessarily be performed 
in the same Member State”, but it still has to be done in EU/EEA. 
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Only if a Mutual Recognition Agreement (MRA) between EU and a 3rd country is opera-
tional, a qualified person can accept tests being carried out in the respective 3rd country. 
We do not have an operational MRA with USA on the GMP sector. Therefore Articles 
51 (1) b and 55 (1) b are applicable for all medicinal/veterinary medicinal products or 
immunologicals being imported from USA, regardless whether they have been author-
ised through a central, mutual recognition or national authorisation procedure and irre-
spective of the company involved.  
 
Consequently there is no room for individual agreements between a single Member State 
and a company which would completely contradict Community legislation and all opera-
tional Mutual Recognition Agreements. Therefore we consider the batch release of an 
imported medicinal/veterinary medicinal product from USA or any other 3rd country 
without re-testing as a serious failure of a qualified person’s legal obligations. According 
to Article 52 of Directive 2001/83/EC and Article 56 of Directive 2001/82/EC we would 
expect Member States’ Supervisory Authorities to launch appropriate administrative 
measures towards such a qualified person and to withdraw the product concerned from 
the market (Article 117 (1) d of Directive 2001/83/Ec and Article 84 (1) e of Directive 
2001/82/EC). 
 
To avoid any further misinterpretation by companies we urgently ask Member States   
Supervisory Authorities to act according to Community legislation and not to tolerate 
any exceptions from the principle of re-testing. 
 
Yours sincerely, 
 

signed 
Philippe Brunet 

Head of unit 


