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Warsaw, November 24, 2015 

 

European Commission 

Directorate-General for Health and Food Safety 

Unit D6 “Medicinal Products – Quality, Safety and Efficacy” 

 

 

Ref. Consultation Document “Commission Delegated Act on Principles and guidelines on good 

manufacturing practice for investigational medicinal products for human use and inspection 

procedures, pursuant to the first subparagraph of Article 63(1) of Regulation (EU) No 536/2014” 

 

 

Dear Sir or Madam, 

SciencePharma welcomes the Commission’s initiative to consult with stakeholders draft of the 

delegated act on principles and guidelines on GMP for investigational medicinal products for human 

use products and appreciates the possibility to provide its comments. 

SciencePharma is a Polish consultancy company offering regulatory services to the pharmaceutical 

industry. SciencePharma falls within the EU definition of a small and medium-sized enterprise. 

 

 

Line(s) Comment 

Question 1a 

120-124 

Provisions in respect to “product specification file” provided in the detailed GMP 

guideline for investigational medicinal products for human use are, in our opinion, 

sufficient and therefore, there is no necessity to introduce such term into the delegated 

act.  

Question 2 

130-137 

The preferred period of batch documentation retention is option a) “at least five years 

after the completion or formal discontinuation of the last clinical trial in which the batch 

was used, whichever is the longer period”.  

It should be emphasized that if data presented in the batch documentation for products 

used in clinical trials are critical for supporting information in the Marketing 

Authorisation, according to point 4.12 of Chapter 4 “Documentation” such data should 

be retained whilst the authorization remains in force (potentially even longer than 25 

years as described in option b). Reference to the above point is recommended to be 

made.  

The above approach is also supported by the fixed retention period of the clinical trial 

master file (25 years).  

Question 3 In our opinion CoAs issued by third countries manufacturers should be required to be 

available to QP before certification in case of not performing analytical control in EU.  

It is also considered that CoAs not necessarily have to accompany the shipment. 
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Proving CoAs by another means (mail, email) may also be satisfactory. 

184 The term “bulk formulated product” is recommended to be clarified. Moreover, it should 

be indicated that, in some cases, storage of samples of bulk formulated product is 

difficult e.g. in case of sterile bulk solution for injection.  

 


