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Question 1a -
Would requirement for a product specification file (a reference file containing, 
or referring to files containing, all information necessary to draft the detailed 
written instructions on processing, packaging, quality control testing, batch 
release and shipping of investigational medicinal product) be useful to be 
introduced? 

The product specification file is already in use in manufacturing units within the 
ι in the UK and therefore we would support this approach. 

Question 1 b -
Do product specification files exist for manufacture of all investigational 
medicinal products in the EU? 

Not known 

Question 2 -
Different options exist for the retention period of batch documentation 

a) Retention for at least 5 years after the completion or formal 
discontinuation of the last clinical trial in which the batch was used, 
whichever is the longer period 

b) Retention for at least 25 years after the end of the clinical trial in line 
with the retention period for the clinical trial master file 

Please indicate preferred option with justification 

To align the retention period of batch documentation with the clinical trial 
master file as described in option (b) would be appropriate. However, there are 
clinical trials in specialist areas where the current retention period is in excess of 
25 years. 

Under option (b), would the current retention time for these trials need to be 
amended? 



Question 3 

Would it be feasible to require that Certificates of Analysis should accompany 
each shipment of imported investigational medicinal products as a means to 
ensure that analytical control has been carried out in the third country? 

Feasibility is unknown but this would be the preferable situation. How would 
blinded trials be addressed? 

Question 4a 

Should retention samples also be required to be retained by the manufacturer? 

/manufacturing units already retain samples for testing on expiry. 

Question 4b 

If only reference samples are required, would a requirement for photos of the 
investigational medicinal product, the packaging and the labelling to 
supplement the reference sample be useful? 

Yes, however, electronic systems used to retain this information would need to 
comply with Annex 11. 

Question 5a 

In how many clinical trials authorised under the Clinical Trials Directive has 
Article 13(3)c of that Directive been used? 

Not known 

Question 5b 

In how many clinical trials authorised under the Clinical Trials Directive, is the 
comparator product not authorised in an ICH country (EU, US, japan, Canada 
and Switzerland) 

Not known 
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