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Date: November 24, 2015       

      

To: European Commission 
DG Health and Food Safety 
Unit D6 “Medicinal products – Quality, Safety and Efficacy” 

 (by email to: SANTE-D6-DA-GMP-IMP@ec.europa.eu) 

 

From: Teva Pharmaceutical Industries Ltd 

 

 
Subject: DA on GMP for IMP – Public consultation on Commission Delegated Act on 
principles and guidelines on good manufacturing practice for investigational medicinal 
products and on inspection procedures, pursuant to the first subparagraph of Article 63(1) of 
Regulation (EU) No 536/2014 

 

Dear Madams, Dear Sirs, 

 

See below Teva comments on the European Commission Delegated Act submitted for 
public consultation. 

 

Teva Pharmaceutical Industries, duly represented by the private individual(s) indicated 
herein below, is a stakeholder company with affiliated companies incorporated and 
active in many Member States of the European Union (“EU”), manufacturing, marketing, 
distributing and selling Active Pharmaceutical Ingredients (“APIs”) and/or Finished 
products. 

Teva does not fall within the EU definition of a small or medium- sized enterprise. 
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Question 1a:  
Would a requirement for a product specification file (a reference file containing, or 
referring to files containing, all the information necessary to draft the detailed written 
instructions on processing, packaging, quality control testing, batch release and 
shipping of an investigational medicinal product) be useful to be introduced? 
 
Response 
Teva considers the Product Specification File (PSF) as a useful set of documents 
provided the information and terminology of documents in the PSF is aligned with the 
manufacturing information submitted as part of the Clinical Trial Application, and no 
submission of additional documents will be required. We recommend that only the 
relevant part of the PSF  for the on-site activities will be required at the manufacturing 
site.   
 
 
 
Question 2:  
Different options exist for the retention period of batch documentation:  
a) Retention for at least five years after the completion or formal discontinuation of the 
last clinical trial in which the batch was used, whichever is the longer period.  
b) Retention for at least 25 years after the end of the clinical trial in line with the 
retention period of the clinical trial master file.  
Please indicate the preferred option with justification. 
 
Response 
Teva would prefer to align the retention period of batch records with the retention 
period of the clinical trial master file. 
 
 
 
Question 3:  
Would it be feasible to require that Certificates of Analysis should accompany each 
shipment of imported investigational medicinal products as a means to ensure that 
analytical control had been carried out in the third country? Please elaborate your 
answer to this question. 
 
Response 
Teva believes that there is no added value to require that Certificates of Analysis 
(CofAs) accompany each shipment. Each imported investigational medicinal product 
batch need to be certified by a EU QP and one of the routine controls as part of this 
certification process is a detailed review of the CofA for compliance with the 
information submitted in the Investigational Medicinal Product Dossier as part of the 
Clinical Trial Application.  
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Lines 184-188:  
Sufficient samples of each batch of bulk formulated product and of key packaging 
components used for each finished investigational medicinal product batch shall be 
retained by the manufacturer for at least two years after completion or formal 
discontinuation of the last clinical trial in which the batch was used, whichever period 
is the longer. 
 
Comment to lines 184-188: 
We do not understand ‘whichever period is the longer’ since a trial is either completed 
or discontinued. Please clarify. 
 
 
 
Question 4a:  
Should retention samples also be required to be retained by the manufacturer?  

 
Response 
Retention samples could be retained e.g. at the manufacturing site, the packaging 
site, the testing site, the European batch release, the Sponsor, or at the European 
Distribution Centre. The responsibility for storage of (reference and) retention samples 
should be specified in a technical agreement between sponsor and manufacturer. The 
quantity of retention samples for each batch should be specified in the ‘order’. We do 
not see added value to also require retention sample storage at the manufacturer if 
stored at another location. 
 
 
 
Question 4b:  
If only reference samples are required, would a requirement for photos of the 
investigational medicinal product, the packaging and the labelling to supplement the 
reference sample be useful? Please justify. 
 
Response 
If only reference samples are required, and retention samples and reference samples 
are interchangeable, Teva does not see added value to require photos to supplement 
the reference sample. The option for photos could be useful e.g. in case a batch is 
labelled in multiple packaging runs for different countries, and reference samples can 
be retained from the batch for one country, while for all other secondary packaging 
operations photos can be retained.  
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Question 5a:  
In how many clinical trials authorised under the Clinical Trials Directive 3 has Article 
13(3)(c) of that Directive been used? Please provide figures both as actual number of 
trials and as a percentage of the trials authorised, if available. 
 
Response 
We do use medicinal products that do not have an MA in Europe in clinical trials. For 
our innovative drug development, we use about 5-15 % of IMP with no EU licence in 
our clinical trials. 
 
 
 
Question 5b:  
In how many clinical trials authorised under the Clinical Trials Directive, is the 
comparator product not authorised in an ICH country (EU, US, Japan, Canada and 
Switzerland)? Please provide figures both as actual number of trials and as a 
percentage of the trials authorised, if available. 
 
Response 
Up to now, we generally use comparator product authorized in ICH countries. 
 
 
 
Lines 254-256 
The manufacturer shall record and investigate any complaint concerning a defect and 
shall inform the competent authority of any defect and shall inform the competent 
authority of any defect that could result in a recall or abnormal restriction on supply. 
 
Teva proposes to change as follows: 
The manufacturer shall record and investigate any complaint concerning a defect and 
shall immediately inform the sponsor competent authority of any defect. The sponsor, 
and if relevant also the manufacturer, shall inform the competent authority of any 
defect that could result in a recall or abnormal restriction on supply. 
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Lines 263-265 
Teva proposes to add: 
Where required by the technical agreement between the sponsor and the 
manufacturer and the protocol of a clinical trial, the manufacturer shall implement a 
procedure for the rapid unblinding of blinded products, where this is necessary for a 
prompt recall. The manufacturer shall ensure that the procedure discloses the identity 
of the blinded product only in so far as it is necessary. 
 
Justification: 
Generally, the sponsor provides the blinding information to the manufacturer and has 
all information for rapid unblinding at his disposal.  Contact with all clinical sites are 
usually maintained by the Sponsor (Clincial Trial Monitors), and-/or by the Clinical 
Supplies Distribution centre, and not by the manufacturing site. 
 
 
 
Lines 289-295 
Member States shall carry out inspections of manufacturers located in third countries 
to ensure that investigational medicinal products imported into the Union are 
manufactured by applying quality standards at least equivalent to those laid down in 
Union law. The frequency of such inspections shall be based on an assessment of 
risk, but shall in any case take place if the Member States have grounds for 
suspecting that the quality standards are lower than those laid down in Union law.   
 
Comment: 
Teva has concerns that the requirement of third country inspections may seriously 
extent the assessment time of the CTA and therefore may have impact on the 
targeted completion timelines of the clinical development plan. We would appreciate 
confirmation that third country inspections will not lead to extention of the assessment 
period as specified in articles 6 and 7 of Regulation 536/2014. 
 
 
 

Regulation 536/2014 Annex VI  
By way of the delegated Act, Teva wishes to see amendment of Annex VI of 
Regulation 536/2014.   
 
Pursuant to the legislation currently in force, it is not required to specify the expiry date 
on the primary label of the investigational medicinal product. The current wording of 
Annex VI to Regulation 536/2004 requires the expiry date on both the primary as well 
as the secondary label. Given that pursuant to Article 70 of Regulation 536/2014 
Annex VI thereto may be amended in order to ensure subject safety and the reliability 
and robustness of data generated in a clinical trial or to take account of technical 
progress, we propose that such amendment should be made by way of the delegated 
Act.   
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Teva has serious concerns about the changed requirement for labelling which requires 
printing the expiry date on both the primary and secondary label.  
The majority of the clinical supplies is packed in a tamper proof sealed secondary 
pack. Due to minimizing risks of external factors potentially impacting product quality 
(e.g. temperature excursions), transportation of clinical supplies is minimized. As a 
consequence, re-labelling for expiry date extension is preferably performed at the 
clinical investigation site.  
Re-labeling of every individual blister, syringe, bottle etc is a much more complicated 
operation compared to re-labelling of the secondary pack only, and this will increase 
the risk for potential labeling errors. Additionally, re-labeling of the primary label to 
extend the expiry date will require opening of the secondary pack and breaking the 
tamper proof seal. Replacement of the secondary pack seems no option since an 
additional label should be affixed to the investigational medicinal product as per new 
GMP guidelines for IMPs, neither does a new tamper proof seal on top of the broken 
seal seem to be a suitable option for obvious reasons.  
 
Teva strongly believes that specification of the expiry date only on the secondary 
packaging will prevent shortage of clinical supplies due to expiry date extension and 
will reduce the risk to jeopardize the continuity of supply to the trial subjects.  
 
Pursuant to the legislation currently in force, companies are allowed to have the expiry 
date included in electronic systems, a system which has worked effectively to date. 
The current wording of Annex VI to Regulation 536/2004 no longer allows this. Given 
that pursuant to Article 70 of Regulation 536/2014 Annex VI thereto may be amended 
in order to ensure subject safety and the reliability and robustness of data generated 
in a clinical trial or to take account of technical progress, we would like to request 
to re-consider allowing justification of the absence of the expiry date on both the 
primary and secondary label, e.g. by a use of a centralised electronic randomisation 
system. We believe a validated electronic randomisation system ensures full 
traceability of each pack, enables identification of the product and trial, and will 
prevent use of expired packs. Additionally, use of an electronic reandomisation system 
will make any re-labelling operation for expiry date extention redundant and therefore 
decrease the risk to jeopardize the continuity of supply to the trial subjects. 
 
 
 
 
 


