Siirry pääsisältöön
Public Health

Terveys- ja hoitoalan digitaaliset ratkaisut

Mitä digitaalinen terveydenhuolto (eHealth) on?

Digitaaliseen terveydenhuoltoon kuuluu joukko välineitä ja palveluja, joissa käytetään tieto- ja viestintäteknologiaa terveydenhuollon kaikkien vaiheiden tukemiseen ja parantamiseen ennaltaehkäisystä ja diagnosoinnista aina hoitoon, seurantaan ja sairauksien hallintaan.

Digitaaliset terveydenhuolto on EU:ssa keskeisellä sijalla, kun

  • parannetaan terveydenhuollon tehokkuutta
  • parannetaan hoidon laatua
  • laajennetaan palvelujen yhdenvertaista saatavuutta
  • annetaan ihmisille keinoja huolehtia omasta terveydestään
  • tuetaan terveydenhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä.

Tällä moninaisella kentällä kohtaavat terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat, poliittiset päättäjät ja teknologian kehittäjät, jotka tekevät yhteistyötä, jotta innovoinneilla kyetään parantamaan hoitotuloksia ja terveydenhuoltojärjestelmien kestävyyttä.

Digitaalisen terveydenhuollon nykytilanne EU:ssa

Vuonna 2011 annetulla rajatylittävää terveydenhuoltoa koskevalla direktiivillä (2011/24/EU) varmistetaan EU:n kansalaisten hoidon jatkuvuus yli rajojen eli ihmiset voivat saada terveydenhuoltopalveluja muissa EU-maissa samanlaisin ehdoin kuin asuinmaassaan.

Direktiivi antaa EU-maille mahdollisuuden vaihtaa terveystietoja turvallisesti, tehokkaasti ja yhteentoimivissa järjestelmissä, mikä luo perustan turvallisemmalle ja laadukkaammalle rajatylittävälle terveydenhuollolle.

Digitaalisesta terveydenhuollosta annetun direktiivin 14 artiklalla perustettiin sähköisten terveyspalvelujen verkosto. Tämä vapaaehtoinen verkosto yhdistää eri EU-maiden digitaalisesta terveydenhuollosta vastaavat kansalliset viranomaiset. Sähköisten terveyspalvelujen verkosto tukee yhteistyötä, luottamusta ja yhteisten ohjeiden ja standardien kehittämistä terveystietojen rajatylittävän vaihdon edistämiseksi.

Tällä hetkellä kaikissa EU-maissa ollaan ottamassa käyttöön kaksi rajatylittävän digitaalisen terveydenhuollon palvelua: sähköiset reseptit ja sähköiset potilaskertomukset. Tarjolla oleviin palveluihin voi tutustua Minun terveyteni @ EU -alustalla. Tämän keskitetyn järjestelmän avulla parannetaan yhteentoimivuutta ja vaihdetaan terveystietoja maiden välillä.

Mahdollisuuksissa tutustua terveystietoihin on nykyään eroja EU-maiden välillä. Terveydenhuoltopalvelujen tarjoajat ja terveydenhuoltolaitokset keräävät ja tallentavat terveystietoja eri muodoissa, mikä vaikeuttaa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten pääsyä tietoihin ja niiden jakamista. Yhteentoimivuuden puutteen vuoksi

  • potilaiden mahdollisuudet tutustua terveystietoihinsa ovat rajalliset
  • terveydenhuollon ammattilaiset eivät saa riittävän nopeasti kaikkea tietoa potilaan terveydentilasta ja terveydellisestä taustasta, erityisesti rajatylittävissä tilanteissa
  • tutkijoilla ja poliittisilla päättäjillä on rajallinen pääsy innovointiin, tutkimukseen ja päätöksentekoon tarvittaviin anonymisoituihin terveystietoihin, mikä hidastaa terveydenhuollon kehittämistä.

Joissakin EU-maissa digitaaliset terveydenhuoltojärjestelmät ovat jo käytössä, kun taas toisten järjestelmät ovat edelleen paperipohjaisia tai digitaaliset järjestelmät eivät ole yhteydessä toisiinsa. Uusi eurooppalaisesta terveystietoalueesta annettu asetus on juuri tullut voimaan. Siinä käsitellään näitä kysymyksiä yhtenä vahvan Euroopan terveysunionin keskeisistä tekijöistä.

Digitaalisen terveydenhuollon tulevaisuus EU:ssa

Eurooppalainen terveystietoalue on terveydenhuoltoalan hallintokehys, joka on suunniteltu terveystietojen rajatylittävään jakamiseen EU:ssa ja jossa vahvistetaan selkeät säännöt, yhteiset standardit ja käytännöt sekä digitaaliset infrastruktuurit, kuten Minun terveyteni @ EU ja Terveysdata @ EU, joilla pyritään parantamaan terveydenhuoltoa.

Eurooppalaisen terveystietoalueen ansiosta potilaiden, tutkijoiden, innovoijien ja poliittisten päättäjien on helpompi käyttää sähköisiä terveystietoja, ja sen avulla nopeutetaan ja parannetaan hoitoa, potilasturvallisuutta, tilastointia ja sääntelyprosesseja.

Eurooppalainen terveystietoalue on ensimmäinen EU:n datastrategian mukainen yhteinen eurooppalainen data-avaruus, joka keskittyy tiettyyn alaan.

Eurooppalainen terveystietoalue pähkinänkuoressa

Eurooppalaisen terveystietoalueen kolme päätavoitetta:

  1. annetaan yksilöille mahdollisuus hallita omia terveystietojaan ja helpotetaan tiedonvaihtoa terveydenhuollon tarpeita varten EU:ssa (tietojen ensisijainen käyttö)
  2. luodaan johdonmukainen, luotettava ja tehokas järjestelmä terveystietojen uudelleenkäytölle tutkimus-, innovointi-, päätöksenteko- ja sääntelytarkoituksia varten (tietojen toissijainen käyttö).
  3. edistetään digitaalisten potilaskertomusjärjestelmien todellisia sisämarkkinoita.

Terveystietojen ensisijaisella käytöllä tarkoitetaan tietokantaan kerättyjen ja tallennettujen uusien tietojen käyttöä. Näitä tietoja voidaan myöhemmin käyttää uudelleen muihin tarkoituksiin, mitä kutsutaan terveystietojen toissijaiseksi käytöksi.

Asetuksessa vahvistetaan selkeät säännöt sille, miten terveystietoja saa käyttää terveydenhuollon tarjonnan, tutkimuksen, innovoinnin ja päätöksenteon parantamiseen.

Uusissa säännöissä hyödynnetään terveystietojen luotettavan ja turvallisen vaihdon, käytön ja uudelleenkäytön tarjoamia mahdollisuuksia ja varmistetaan samalla, että EU:n tiukkoja tietosuojavaatimuksia noudatetaan kokonaisuudessaan. Ihmiset pystyvät nopeasti ja helposti tutustumaan henkilökohtaisiin digitaalisiin terveystietoihinsa kaikkialla EU:ssa.

Myös muiden EU-maiden terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarkastella potilaan terveystietoja, jos hoito sitä edellyttää, mikä mahdollistaa ennakkotietoihin perustuvat hoitopäätökset. Samalla noudatetaan kaikilta osin EU:n tietosuojasäännöksiä (tietojen ensisijainen käyttö).

Eurooppalainen terveystietoalue luo vahvan oikeudellisen kehyksen terveystietojen uudelleenkäytölle tutkimuksessa, innovoinnissa ja kansantervesalalla (tietojen toissijainen käyttö). Tietojen avulla

  • kehitetään ihmishenkiä pelastavia hoitoja
  • kehitetään yksilöllistettyä hoitoa
  • parannetaan kriisivalmiutta tiukan tietoturvan puitteissa
  • parannetaan saavutettavuutta
  • parannetaan perusoikeuksien toteutumista.

Lisäksi tavoitteena on parantaa sisämarkkinoita luomalla yhtenäinen ja EU:n arvojen mukainen oikeudellinen ja tekninen kehys sähköisten potilaskertomusjärjestelmien kehittämiselle, markkinoinnille ja käytölle.

Digitaalista terveydenhuoltoa tukevat EU:n alustat

EU edistää digitaalisen terveydenhuollon yhteistyötä eri alustoilla, jotta voidaan vahvistaa koordinointia, yhteentoimivuutta ja laatunormeja EU-maiden välillä ja edistää digitaalisen terveydenhuollon yhtenäistä toimintamallia kaikkialla Euroopassa.

Sähköisten terveyspalvelujen verkosto on vapaaehtoinen verkosto, joka yhdistää EU-maiden nimeämät digitaalisesta terveydenhuollosta vastaavat kansalliset viranomaiset. Verkosto antaa ei-sitovia ohjeita, joilla autetaan EU-maita kehittämään potilastietojärjestelmiensä teknistä ja semanttista yhteentoimivuutta ja helpotetaan potilastietojen tehokasta ja turvallista vaihtoa maiden välillä.

Näissä ohjeissa esitetään korkeatasoinen käsitteellinen rakenne tietojen järjestämiselle ja käsitellään eri puolilla EU:ta käytössä olevia erilaisia datastandardeja. Ohjeilla varmistetaan johdonmukaisuus, vähennetään hajanaisuutta ja ehkäistään päällekkäisiä toimia digitaalisen terveydenhuollon aloitteissa.

EU:n rahoitusmahdollisuudet digitaaliselle terveydenhuollolle 

EU antaa merkittävää taloudellista tukea auttaakseen jäsenvaltioita parantamaan digitaalisia terveydenhuoltojärjestelmiään.

Useissa EU:n rahoitusohjelmissa on tarjolla varoja digitaalisen terveydenhuollon aloitteiden kehittämiseen ja täytäntöönpanoon: EU4Health-ohjelma, Digitaalinen Eurooppa -ohjelma, Verkkojen Eurooppa -väline, Horisontti Eurooppa -ohjelma, teknisen tuen väline, elpymis- ja palautumistukiväline, rakenneuudistusten tukiohjelma, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ja Euroopan sosiaalirahasto.

Tekoäly terveydenhuollossa 

Tekoäly voi tukea terveydenhuoltoa analysoimalla suuria määriä dataa, löytämällä malleja ja tekemällä ennusteita. Niiden avulla terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät tekemään tarkempia diagnooseja ja kehittämään yksilöllisiä hoitosuunnitelmia.   Komissio on sitoutunut tekoälyn kehittämiseen ja käyttöönottoon terveydenhuollossa. Samalla se varmistaa, että käytettävät teknologiat ovat turvallisia, luotettavia ja eurooppalaisten arvojen mukaisia

  • rahoittamalla tutkimushankkeiden ja startup-yritysten tutkimusta ja innovointia, joilla kehitetään innovatiivisia tekoälyratkaisuja terveydenhuoltoa varten
  • kehittämällä sääntelykehyksiä, joilla luodaan mahdollisuuksia tekoälyn kehittämiselle ja käyttöönotolle terveydenhuollossa sekä tuetaan niitä ja varmistetaan samalla potilasturvallisuus ja tietosuoja
  • edistämällä tietojen jakamista ja yhteistyötä sidosryhmien välillä tekoälyyn perustuvien terveydenhuoltoratkaisujen kehittämisen nopeuttamiseksi.

Kansainvälinen yhteistyö

Euroopan komissio on sitoutunut edistämään maailmanlaajuista yhteistyötä digitaalisen terveydenhuollon alalla. Komissio tekee yhteistyötä sellaisten kansainvälisten kumppaneiden kanssa, joiden tavoitteena on

  • kehittää digitaalisen terveydenhuollon ratkaisuja
  • parantaa hoitotuloksia
  • hyödyntää EU:n kehittämiä ratkaisuja ja standardeja.

Tällaisia standardeja ovat muun muassa eurooppalainen sähköisten terveystietojen vaihtoformaatti (EEHRxF), jolla helpotetaan terveystietojen vaihtoa eri maiden välillä.