Skip to main content
Public Health

Határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatások

Az európai e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúra nagyban megkönnyíti az Unió polgárainak, hogy külföldi utazásaik során az EU más országaiban egészségügyi ellátást vegyenek igénybe, ugyanis lehetővé teszi az egészségügyi adatok biztonságos és hatékony megosztását az EU országai között. Az igénybe vehető szolgáltatás könnyen felismerhető a „MyHealth @ EU” márkanév révén.

ehdsi_logo_en.png

 

Az EU valamennyi tagországában dolgoznak már az alábbi két, határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatás bevezetésén:

  • az elektronikus gyógyszerfelírás és gyógyszerkiadás (lásd az e-egészségügyi hálózat iránymutatásait) lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy egy másik uniós országban szerezzék be a gyógyszereiket, az elektronikus vényt ugyanis online továbbítani lehet a biztosítás helye szerinti országból abba az országba, ahol a beteg ki szeretné váltani a gyógyszert;
  • a betegadatlap (lásd az e-egészségügyi hálózat iránymutatásait és az azokhoz mellékelt kiadási megjegyzéseket) tájékoztatást nyújt az adott személy egészségügyi állapotának fontos vonatkozásairól – pl. az esetleges allergiáiról, az általa szedett gyógyszerekről, a korábbi betegségeiről és a sebészeti beavatkozásokról, amelyeken átesett. Ez egy nagyobb egészségügyi adatállomány, az úgynevezett elektronikus egészségügyi dokumentáció része. A digitális betegadatlap célja, hogy a kezelőorvos tájékoztatást kapjon saját nyelvén a beteggel kapcsolatos lényeges egészségügyi információkról, amikor az orvosi ellátást igénybe vevő beteg egy másik EU-ország lakosa. Ez különösen fontos lehet akkor, ha nyelvi akadályok is nehezítik az orvos és a páciens közötti kommunikációt.
    Hosszabb távon orvosi képek, laboreredmények és kórházi zárójelentések is elérhetőek lesznek EU-szerte, később pedig a betegek teljes kórtörténete és adatlapja. Az elektronikus vények és betegadatlapok megosztásának lehetősége minden uniós ország előtt nyitva áll.

A következő 25 EU-ország vállalta, hogy 2025-ig fokozatosan mindkét szolgáltatást bevezeti: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Mely szolgáltatások állnak rendelkezésre az egyes országokban?

Az alábbi országok polgárainak egészségügyi adatait:az alábbi országok orvosai tekinthetik meg a betegadatlap segítségével:
CsehországFranciaország, Horvátország, Luxemburg, Portugália
MáltaCsehország, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Portugália
PortugáliaCsehország, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Málta, Spanyolország
HorvátországCsehország, Franciaország, Luxemburg, Málta, Portugália
SpanyolországPortugália
Az alábbi országok orvosai:az alábbi országokból érkező polgárok egészségügyi adataihoz férhetnek hozzá:
HorvátországCsehország, Málta, Portugália
LuxemburgCsehország, Horvátország, Málta, Portugália
MáltaHorvátország, Portugália
Portugália (SNS és SPMS)Csehország, Horvátország, Málta, Spanyolország
CsehországHorvátország, Málta, Portugália
FranciaországCsehország, Horvátország, Málta, Portugália
SpanyolországPortugália
HollandiaCsehország, Portugália
Az alábbi országok polgárai számára kiállított elektronikus vényeket:az alábbi országok gyógyszertárai fogadják el:
HorvátországÉsztország, Finnország, Portugália
ÉsztországFinnország, Horvátország
FinnországÉsztország, Horvátország, Portugália
Portugália (SNS és SPMS)Észtország, Finnország, Horvátország
Az alábbi országok gyógyszertárai:az alábbi országok polgárai számára felírt elektronikus vényeket fogadják el:
HorvátországÉsztország, Finnország, Portugália
ÉsztországFinnország, Horvátország, Portugália
FinnországÉsztország, Horvátország, Portugália
PortugáliaFinnország, Horvátország

Irányítás és finanszírozás

Az e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúra az egészségügyi adatok – köztük a betegadatlapok és az elektronikus vények – tagállamok közötti megosztását hivatott elősegíteni. Alapszolgáltatásként az Európai Bizottság bocsátja a tagállamok rendelkezésére a közös IKT-infrastruktúrát és bizonyos, több területet is érintő szolgáltatásokat (terminológia, interoperabilitás stb.). A tagállamok erre építve alakíthatják ki általános jellegű szolgáltatásaikat, és az e-egészségügyi nemzeti kapcsolattartó pontokon keresztül összekapcsolhatják e-egészségügyi rendszereiket. Ehhez az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében indított távközlési program (2015–2020) és az uniós egészségügyi cselekvési program (2021–2027) nyújt pénzügyi támogatást.

Az e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúrával foglalkozó tagállamközi szakértői csoport (eHMSEG) az e-egészségügyi nemzeti kapcsolattartó pontok létrehozásáért felelős vezetőkből áll, akiket a tagállamok neveznek ki. A csoport tagjai részt vesznek a határokon átívelő e-egészségügyi infrastruktúra kialakításában és üzemeltetésében, csakúgy mint az e-egészségügyi nemzeti kapcsolattartó pontok létrehozásában.

Az E-egészségügyi Operatív Igazgatótanácsot (eHOMB) az Európai Bizottság szolgálatainak képviselői és az eHMSEG elnökei alkotják. Felügyeli a szolgáltatásnyújtást, valamint taktikai és operatív döntéseket hoz az e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúrára vonatkozóan.

Kommunikációs anyagok

Kapcsolódó információk: