Gå direkt till innehållet
Public Health

E-hälsotjänster i EU

Systemet med e-hälsotjänster i EU garanterar kontinuitet i vården när du reser till andra EU-länder, eftersom ländernas vårdgivare och apotek säkert och effektivt kan utbyta hälsodata utan tekniska hinder. Du kan lätt känna igen e-hälsotjänsterna på namnet MyHealth@EU.

 

ehdsi_logo_en.png

 

Just nu håller två e-hälsotjänster på att införas i alla EU-länder:

  • E-recept och e-expediering för att kunna hämta ut läkemedel på ett apotek i ett annat EU-land med ett elektroniskt recept som skickas över nätet från hemlandet till det land där man vistas (se riktlinjerna för e-recept och nyhetsmeddelandena).
  • Patientöversikter med information om t.ex. allergier, aktuella mediciner, tidigare sjukdomar och operationer (se riktlinjerna för patientöversikter och nyhetsmeddelandena). Patientöversikten ingår i en elektronisk patientjournal. De digitala patientöversikterna ska ge läkarna viktig patientinformation på deras eget språk, om patienten kommer från ett annat EU-land och det kan uppstå språkproblem.
    Så småningom kommer även röntgenbilder, provsvar och utskrivningsanteckningar (epikriser) att vara tillgängliga i hela EU, och längre fram hela patientjournalen. Alla EU-länder kan utbyta e-recept och patientöversikter.

Flera EU- och EES-länder genomför dessa tjänster.

Informationsbladen i översättning för varje land

Lista över EU-länder

Österrike

Italien

Belgien

Lettland

Bulgarien

Litauen

Kroatien

Luxemburg

Cypern

Malta

Tjeckien

Nederländerna

Danmark

Norge

Estland

Polen

Finland

Portugal

Frankrike

Rumänien

Tyskland

Slovakien

Grekland

Slovenien

Ungern

Spanien

Island

Sverige

Irland

 

Vilka tjänster finns i vilka länder?

Övervakningsramen för eHDSI (KPI) innehåller en rad kartor med centrala resultatindikatorer för övervakningsramen MyHealth@EU. Dessa kartor ger detaljerade insikter om hälso- och sjukvårdstjänsternas resultat och effektivitet i hela EU.

Styrning och finansiering

Tack vare infrastrukturen för e-hälsotjänster kan e-recept, patientöversikter och andra hälsouppgifter skickas mellan EU-länderna. EU-kommissionen bidrar med centrala tjänster som it-infrastruktur, terminologi och driftskompatibilitet.

EU-länderna kan sedan ansluta sina e-hälsosystem genom nationella kontaktpunkter för e-hälsa, med ekonomiskt stöd från fonden för ett sammanlänkat Europa (telekomprogrammet, 2015–2020) och från programmet EU för hälsa (2021–2027).

Medlemmarna i EU-ländernas expertgrupp för e-hälsa utses av de deltagande länderna. De hjälper till att bygga ut och driva infrastrukturen och inrätta de nationella kontaktpunkterna.

Den operativa styrelsen för e-hälsa består av företrädare för kommissionen och EU-ländernas expertgrupp. Den övervakar hur tjänsterna tillhandahålls och fattar de taktiska och operativa besluten om infrastrukturen för e-hälsotjänster.

Kommunikationsmaterial

Läs mer