Hormonforstyrrende stoffer er kemikalier, der under visse omstændigheder kan påvirke mennesker og dyrs hormonsystemer. Hormonforstyrrende virkninger er en forholdsvis ny måde at anskue kemikaliers giftighed på. I de seneste år har forskere og myndigheder i hele verden drøftet dette spørgsmål, og hvordan det skal reguleres. Der er gjort betydelige fremskridt, både i EU og i internationale organisationer.
Fælles lovgrundlag
- EU-Kommissionen har siden 1999 haft en strategi for hormonforstyrrende stoffer. Ved de efterfølgende revisioner af EU's kemikalielovgivning er denne strategi taget i betragtning. Det 7. miljøhandlingsprogram, som blev vedtaget i 2013 af Europa-Parlamentet og Rådet, fastlægger harmonisering af farebaserede kriterier for identificering af hormonforstyrrende stoffer.
- Forordningen om plantebeskyttelsesmidler (EF) 1107/2009 og forordningen om biocidholdige produkter (EU) 528/2012 fastsætter videnskabelige kriterier til identificering af stoffer med hormonforstyrrende egenskaber.
- De øvrige reguleringsmæssige bestemmelser vedrørende hormonforstyrrende stoffer er omfattet af REACH, forordningen om kosmetiske midler, og EU's lovgivning om materialer i kontakt med fødevarer.
- Den 15. juni 2016 vedtog Kommissionen en meddelelse om den seneste status i sagen og vejen frem. Den vedtog også to udkast til retsakter om videnskabelige kriterier til identificering af hormonforstyrrende stoffer, som gik/vil gå gennem de relevante godkendelsesprocedurer.
Status
Kriterierne for biocidholdige produkter offentliggøres og gælder fra den 7. juni 2018.
Kriterierne for plantebeskyttelsesmidler offentliggøres og gælder fra den 10. november 2018.