Διαδικασία λήψης αποφάσεων
Η Επιτροπή, επιδιώκοντας την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα δύο σχέδια καθορισμού επιστημονικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών, συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους χωρών της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τα βιοκτόνα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών έγκρισης.
Στη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (PAFF) για τη νομοθεσία σχετικά με τα φυτοφάρμακα στις 12/13 Δεκεμβρίου 2017, οι εθνικοί εκπρόσωποι της ΕΕ ψήφισαν υπέρ ενός νέου σχεδίου κανονισμού σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων για τον προσδιορισμό ενδοκρινικών διαταρακτών στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα. Κατά την περίοδο ελέγχου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου 2018, δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για το σχέδιο κριτηρίων ούτε από το Συμβούλιο ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή ενέκρινε τα κριτήρια στις 19 Απριλίου 2018.
Τα κριτήρια για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα δημοσιεύθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ στις 10 Μαΐου 2018. Από τις 10 Νοεμβρίου 2018 θα εφαρμόζονται σε όλες τις νέες και εκκρεμείς αιτήσεις για φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
- Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2018/605 της Επιτροπής της 19ης Απριλίου 2018
- Διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/605 της Επιτροπής
- Διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα κριτήρια που εφαρμόζονται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό σχετικά με τον καθορισμό επιστημονικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό ενδοκρινικών διαταρακτών για τα βιοκτόνα. Κατά την περίοδο ελέγχου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2017, δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό ούτε από το Συμβούλιο ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κριτήρια για τα βιοκτόνα δημοσιεύθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Δεκεμβρίου 2017. Από τις 7 Ιουνίου 2018 θα εφαρμόζονται σε όλες τις νέες και εκκρεμείς αιτήσεις για βιοκτόνα.
- Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/2100 της Επιτροπής, της 4ης Σεπτεμβρίου 2017
- Διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα κριτήρια που εφαρμόζονται στα βιοκτόνα
Στις 18 Οκτωβρίου 2016, και στις 26 Οκτωβρίου 2017 ο επίτροπος Αντρουκάιτις και ο πρόεδρος της επιτροπής ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντάλλαξαν επιστολές σχετικά με τα κριτήρια.
Εφαρμογή των κριτηρίων
Έγγραφο καθοδήγησης για τον προσδιορισμό των ουσιών με ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής σε φυτοφάρμακα και βιοκτόνα προϊόντα είναι πλέον διαθέσιμο (7 Ιουνίου 2018).
Το εν λόγω έγγραφο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), με την υποστήριξη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Έγγραφο καθοδήγησης (7 Ιουνίου 2018)
- Εντολή
- Προσθήκη στην εντολή
- Παρουσίαση του εγγράφου καθοδήγησης από την EFSA και τον ECHA (20 Δεκεμβρίου 2016)
- Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών (από τις 7 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου 2018)
Εκτίμηση επιπτώσεων
Προτού προτείνει κριτήρια για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών στο πλαίσιο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των βιοκτόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε σφαιρική εκτίμηση των επιπτώσεων προκειμένου να αναλύσει τις διάφορες επιλογές όσον αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών.
- Ο χάρτης πορείας της εκτίμησης επιπτώσεων δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014.
- Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2015, υποβλήθηκαν 27.000 απαντήσεις. Όλες οι μη εμπιστευτικές απαντήσεις δημοσιεύθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Η έκθεση για τη διαβούλευση δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου 2015.
- Η εκτίμηση επιπτώσεων μαζί με τη συνοπτική παρουσίαση δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2016.
- Μια μελέτη που εκτιμά ποιες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενδοκρινικοί διαταράκτες σύμφωνα με τα διάφορα κριτήρια προσέφερε τα πρώτα στοιχεία για την εκτίμηση των επιπτώσεων. Ένας εξωτερικός ανεξάρτητος συνεργάτης εφάρμοσε μια μεθοδολογία που ανέπτυξε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής σχετικά με τον έλεγχο των διαθέσιμων στοιχείων για σχεδόν 600 χημικές ουσίες.
Διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε ανοικτό και διαφανή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους φορείς χάραξης πολιτικής καθ’ όλη τη διαδικασία προσδιορισμού των κριτηρίων. Διοργανώθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
- παρουσίαση των πράξεων σχετικά με τον καθορισμό επιστημονικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών από την ειδική ομάδα εργασίας της συμβουλευτικής ομάδας για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και των φυτών
- τεχνική συνεδρίαση σχετικά με τη μεθοδολογία του ΚΚΕρ για τον έλεγχο χημικών ουσιών.
- ημερίδα για τα κριτήρια προσδιορισμού των ενδοκρινικών διαταρακτών
- τρεις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ενδιαφερομένων μερών, χωρών της ΕΕ και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.