Procesul decizional
Pentru a obține un acord cu privire la cele două proiecte de stabilire a unor criterii științifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini, Comisia a purtat discuții cu experți și reprezentanți ai țărilor UE responsabili pentru produsele biocide și produsele de protecție a plantelor, prin procedurile de adoptare prevăzute.
În cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale (PAFF), cu ocazia reuniunii din 12-13 decembrie 2017 referitoare la legislația privind pesticidele, reprezentanții naționali din UE au votat în favoarea unui nou proiect de regulament de stabilire a criteriilor pentru identificarea perturbatorilor endocrini în contextul legislației privind pesticidele. Nici Consiliul și nici Parlamentul European nu s-au opus proiectului de criterii în timpul perioadei de control, care s-a încheiat la 9 aprilie 2018. Comisia a adoptat criteriile la data de 19 aprilie 2018.
Criteriile pentru substanțele active utilizate în produsele fitosanitare au fost publicate și au intrat în vigoare la 10 mai 2018. Începând cu 10 noiembrie 2018, acestea se aplică tuturor cererilor noi și în curs pentru substanțele active utilizate în produsele fitosanitare.
- Regulamentul (UE) nr. 2018/605 al Comisiei din 19 aprilie 2018
- Rectificare la Regulamentul (UE) 2018/605 al Comisiei
- Procesul decizional referitor la criteriile privind produsele de protecție a plantelor
La 4 septembrie 2017, Comisia a adoptat un regulament delegat de stabilire a unor criterii științifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul produselor biocide. Nici Consiliul și nici Parlamentul European nu au ridicat obiecții la regulamentul delegat în timpul perioadei de control, care s-a încheiat la 4 noiembrie 2017.
Criteriile pentru substanțele utilizate în produsele biocide au fost publicate și au intrat în vigoare la 7 decembrie 2017. Acestea se aplică de la 7 iunie 2018 la toate cererile noi și în curs pentru substanțele utilizate în produsele biocide.
- Regulamentul delegat (UE) 2017/2100 al Comisiei din 4 septembrie 2017
- Procesul decizional referitor la criteriile privind produsele biocide
Comisarul Andriukaitis și președintele Comisiei ENVI din cadrul Parlamentului European au făcut schimb de scrisori privind criteriile, la 18 octombrie 2016 și la 26 octombrie 2017.
Aplicarea criteriilor
Acum este disponibil un document de orientare pentru identificarea substanțelor cu proprietăți care afectează sistemul endocrin, în pesticide și în produse biocide (7 iunie 2018).
Documentul de orientare a fost elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC).
- Comunicarea Comisiei privind disponibilitatea și aplicabilitatea documentului de orientare
- Document de orientare (7 iunie 2018)
- Mandat
- Addendum la mandat
- EFSA și ECHA prezintă documentul de orientare (20 decembrie 2016)
- Consultare publică privind proiectul de document de orientare (7 decembrie 2017 - 31 ianuarie 2018)
Evaluarea impactului
Înainte de a prezenta criteriile de identificare a perturbatorilor endocrini în contextul regulamentelor privind produsele de protecție a plantelor și produsele biocide, Comisia Europeană a efectuat o evaluare cuprinzătoare a impactului în vederea analizării diferitelor opțiuni pentru definirea criteriilor de identificare a perturbatorilor endocrini.
- Foaia de parcurs privind evaluarea impactului a fost publicată în iunie 2014.
- În cadrul consultării publice, desfășurate în perioada 26 septembrie 2014 - 16 ianuarie 2015, s-au primit 27 000 de răspunsuri. Toate răspunsurile neconfidențiale au fost publicate la 2 februarie 2015. Raportul privind consultarea a fost publicat la 24 iulie 2015.
- Evaluarea impactului a fost publicată în iunie 2016, împreună cu rezumatul acesteia.
- Un studiu de evaluare privind substanțele chimice care ar putea fi identificate ca perturbatori endocrini în cadrul diferitelor opțiuni de criterii a fost utilizat ca o primă contribuție la procedura de evaluare a impactului. Un contractant extern independent a aplicat o metodologie elaborată de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei pentru a verifica dovezile disponibile pentru aproximativ 600 de substanțe chimice.
Dialogul cu părțile interesate
În contextul evaluării impactului, Comisia Europeană a purtat discuții cu părțile interesate și cu alți factori de decizie politică, în cadrul unui dialog deschis și transparent, pe tot parcursul procesului de identificare a criteriilor. Evenimente:
- Un grup de lucru ad hoc al Grupului consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor a prezentat proiectul de acte privind stabilirea unor criterii științifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini
- O reuniune tehnică privind metodologia JRC pentru screeningul substanțelor chimice
- O conferință de o zi privind criteriile de identificare a perturbatorilor endocrini
- Trei mese rotunde între părțile interesate, statele membre și deputații din Parlamentul European