Direct la conținutul principal
Public Health

Evaluarea riscurilor

Evaluarea riscurilor asociate reprezintă primul pas al reacției la o amenințare transfrontalieră asupra sănătății. Este important de cunoscut

  • Originea: care este boala sau substanța chimică care provoacă epidemia?
  • Transmiterea: cum se răspândește (de exemplu, pe cale aeriană, ca gripa; prin alimente, ca salmonella; de către țânțari, ca virusul Zika)?
  • Consecințele: care sunt consecințele sale asupra sănătății umane (de exemplu provoacă pneumonie etc.)?
  • Letalitatea: care este gravitatea bolii, inclusiv letalitatea?

Răspunsurile la aceste întrebări determină opțiunile posibile de reacție. De asemenea, așa cum s-a întâmplat cu COVID-19, ne putem confrunta cu boli complet noi, pentru care trebuie să planificăm o reacție chiar înainte de a avea răspunsuri la toate aceste întrebări.

Decizia nr. 1082/2013/UE privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate instituie mecanisme coordonate de evaluare a riscurilor la nivelul UE. Acest lucru presupune mobilizarea expertizei din partea organismelor europene și internaționale competente, pentru a furniza consultanță științifică solidă în cadrul procesului de coordonare a reacțiilor.

Ce agenții efectuează o evaluare a riscurilor?

La nivelul UE, evaluarea riscurilor se efectuează de către:

În cazul în care evaluarea necesară a riscurilor este total sau parțial în afara mandatelor agențiilor UE existente, Comisia furnizează o evaluare ad-hoc a riscurilor. De exemplu, Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului și riscuri emergente (SCHEER) este mandatat să furnizeze o evaluare a riscurilor în materie de sănătate publică în cazul unor amenințări chimice transfrontaliere grave.

Evaluarea riscurilor ține seama de informațiile relevante, dacă acestea sunt disponibile, furnizate de alte entități, în special de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cazul unei urgențe de sănătate publică de importanță internațională.