Gå til hovedindholdet
Public Health

Medicinsk teknologivurdering (MTV) er en sammenfatning af information om medicinske, samfundsmæssige og etiske spørgsmål i forbindelse med brugen af medicinsk teknologi. Eksempler på medicinsk teknologi er lægemidler, medicinsk udstyr til diagnosticering og behandling samt forebyggelsesmetoder.

Hvordan gennemføres medicinsk teknologivurdering?

Når MTV-organer bliver bedt om at evaluere en ny medicinsk teknologi, skal de vurdere, om den fungerer bedre, lige så godt eller dårligere end eksisterende alternativer. For at kunne gøre det er de typisk nødt til at vurdere både lægemidlets terapeutiske virkning, dets mulige bivirkninger, dets påvirkning af livskvaliteten og indgivelsesmåden.

Medicinsk teknologivurdering omfatter desuden en vurdering af andre aspekter af brugen af teknologien, f.eks. omkostningerne for patienten og indvirkningen på organiseringen af sundhedssystemerne i forbindelse med behandlinger. Der er derfor tale om en tværfaglig proces, hvor der foretages en systematisk gennemgang af de medicinske, økonomiske, organisatoriske, sociale og etiske aspekter af brugen af en medicinsk teknologi.

Forordning om medicinsk teknologivurdering

Forordning (EU) 2021/2282 om medicinsk teknologivurdering bidrager til at forbedre tilgængeligheden af innovative teknologier på sundhedsområdet, f.eks. medicin og visse former for medicinsk udstyr, for EU-patienter. Den sikrer en effektiv anvendelse af ressourcerne og højner kvaliteten af MTV i hele EU.

Den udgør en gennemsigtig og inklusiv ramme ved at nedsætte en koordinationsgruppe, som består af nationale eller regionale MTV-myndigheder, et interessentnetværk og regler om at inddrage patienter, kliniske eksperter og andre relevante eksperter i fælles kliniske vurderinger og fælles videnskabelige samråd.

Forordningen om medicinsk teknologivurdering vil også mindske dobbeltarbejde for de nationale MTV-myndigheder og industrien, fremme forudsigeligheden for virksomhederne og sikre EU's MTV-samarbejdes bæredygtighed på lang sigt.

Den nye ramme omfatter fælles kliniske vurderinger, fælles videnskabelige samråd, identificering af fremspirende medicinske teknologier og frivilligt samarbejde.

Forordningen om medicinsk teknologivurdering trådte i kraft i januar 2022 og finder anvendelse fra januar 2025.