Direct naar de inhoud
Public Health

De evaluatie van gezondheidstechnologie (EGT) bevat een samenvatting van informatie over medische, economische, sociale en ethische vraagstukken in verband met het gebruik van een gezondheidstechnologie. Met gezondheidstechnologieën worden bijvoorbeeld geneesmiddelen, medische apparatuur voor diagnostiek en behandeling en preventiemethoden bedoeld.

Hoe werkt het?

Instanties die instaan voor de evaluatie van nieuwe gezondheidstechnologie, beoordelen of die beter, even goed of slechter dan de bestaande alternatieven werkt. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar de therapeutische werking van het medicijn, maar ook naar de mogelijke bijwerkingen, de invloed op de levenskwaliteit en de wijze van toediening.

De evaluatie van gezondheidstechnologie beoordeelt ook nog andere aspecten, zoals de kosten voor de patiënt en de impact op de organisatie van de gezondheidszorgstelsels bij het uitvoeren van de behandeling. Een dergelijke evaluatie is dus een multidisciplinair proces waarbij de medische, economische, organisatorische, sociale en ethische aspecten systematisch moeten worden afgewogen.

Gevolgen voor de nationale besluitvorming

Met deze evaluaties wordt vooral een wetenschappelijk onderbouwd gezondheidsbeleid beoogd, dat daardoor ook veilig, doeltreffend, patiëntgericht en kosteneffectief is. Ook worden ze door de nationale autoriteiten gebruikt om te helpen beslissen welke technologie op nationaal niveau moet worden vergoed.