Direct la conținutul principal
Public Health

Prezentare generală

O evaluare a tehnologiilor medicale (ETM) sintetizează informații despre aspectele medicale, economice, sociale și etice legate de utilizarea unei tehnologii medicale. Exemple de tehnologii medicale care pot fi evaluate: medicamente, echipamente medicale pentru diagnostic și tratament, metode de prevenire etc.

Cum funcționează?

Atunci când organismele implicate în ETM sunt invitate să evalueze o nouă tehnologie medicală, ele trebuie să evalueze dacă aceasta funcționează mai bine, la fel de bine sau mai slab decât alternativele existente. În acest scop, ele trebuie, de regulă, să evalueze efectul terapeutic al medicamentului, precum și efectele secundare potențiale, măsura în care influențează calitatea vieții și modul de administrare.

De asemenea, ETM analizează și alte aspecte legate de utilizarea tehnologiei, de exemplu costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. Prin urmare, este un proces multidisciplinar care sintetizează informații de natură medicală, economică, organizațională, socială și etică legate de utilizarea tehnologiei medicale într-un mod sistematic.

Impactul asupra procesului decizional național

Principalul scop al ETM este de a le furniza factorilor de decizie informații bazate pe dovezi, pentru ca aceștia să poată formula politici de sănătate sigure, eficiente, axate pe pacient, care să dea rezultate maxime cu costuri minime. De asemenea, ETM este utilizată de autoritățile naționale pentru a decide ce tehnologii ar trebui rambursate la nivel național.