Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

Abban, hogy az egészségügyi rendszerek mennyire képesek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani és megfelelni a változó igényeknek, nagyon nagy szerepet játszik az, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő létszámú, megfelelő készségekkel rendelkező, rugalmas munkaerő. Azok az egészségügyi rendszerek, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a magas színvonalú alapoktatásra és -képzésre, valamint következetes beruházásokkal támogatják a folyamatos szakmai fejlődést, jobban fel vannak készülve arra, hogy innovatív és integrált megoldásokat fejlesszenek ki az EU előtt álló fő kihívások kezelésére.

externalinternal_forces.jpg
externalinternal_forces.jpg
externalinternal_forces.jpg

Az Egészségi állapot az Európai Unióban elnevezésű kezdeményezés és a hozzá kapcsolódó jelentés rávilágít arra, hogy a megelőzés, az alapellátás és az integrált szolgáltatásnyújtás megerősítése szempontjából mennyire fontos előmozdítani azokat a reformokat, amelyek az egészségügyi munkaerővel kapcsolatos kritikus problémák (az utánpótlás, a megoszlás, a felmutatható kompetenciák hagyományos jellege stb.) megoldását célozzák.

driving_forces.jpg
driving_forces.jpg
driving_forces.jpg

Az Európai Bizottság az EU egészére kiterjedő intézkedéseket szorgalmaz az európai egészségügyi ágazatban a munkaerőigény előrejelzése és a munkaerő-tervezés területén, hogy segítsen az uniós országoknak a nemzeti kapacitásépítés során az elméletet a gyakorlatba átültetni.

Az uniós intézmény 2012 óta a következő kezdeményezésekkel járult hozzá a kihívások és szükségletek kezeléséhez:

SEPEN – Az egészségügyi munkaerő-tervezési és munkaerőigény-előrejelzési szakértői hálózat támogatása (2017–2018)

A SEPEN munkaerő-tervezési és munkaerőigény-előrejelzési szakértői hálózat létrehozása a legutóbbi azon intézkedések sorában, melyek az EU egészségügyi programjának támogatását élvezték. Célja, hogy előmozdítsa az egészségügyi munkaerő tervezésének és a munkaerőigény előrejelzésének javításával kapcsolatos tapasztalat és tudásanyag megosztását.

Ez az intézkedés az egészségügyi munkaerő-tervezésre és munkaerőigény-előrejelzésre vonatkozó 2013–2016-os együttes fellépés tapasztalatait és tanulságait felhasználva arra irányul, hogy:

  • fejlessze a szakértői hálózatépítést a tudásanyag strukturálása és megosztása érdekében, és fórumot biztosítson az egészségügyi munkaerővel kapcsolatos problémák megoldására;
  • feltérképezze az egészségügyi munkaerővel kapcsolatos tagállami szakpolitikákat az összes EU-országban;
  • európai szintű műhelytalálkozók szervezésével elősegítse az egészségügyi munkaerővel kapcsolatos ismeretek és bevált módszerek megosztását;
  • testre szabott támogatást nyújtson egyes tagállamoknak az egészségügyi munkaerő tervezésének országos szintű végrehajtásában;
  • népszerűsítse és dokumentálja honlapján ezeket az intézkedéseket.

Az egészségügyi munkaerő-tervezésre és munkaerőigény-előrejelzésre vonatkozó együttes fellépés (2013–2016)

A Bizottság által kezdeményezett együttes fellépést, melyben 28 európai országból 30 társult partner és 34 együttműködő partner dolgozott együtt az ügy előmozdításáért, az egészségügyi program finanszírozta.

Az uniós egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos cselekvési terv (2012)

Az egészségügyi munkaerővel kapcsolatos problémák megoldása és a foglalkoztatás fellendítése érdekében az Európai Bizottság 2012-ben cselekvési tervet dolgozott ki, hogy az EU országokat együttműködésre ösztönözze a következő célok eléréséért:

  • a munkaerőigény előrejelzésének és a munkaerő-tervezésnek a javítása;
  • a jövőben szükséges készségek előrejelzése és a folyamatos szakmai fejlődés eszközeinek javítása.