Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

Az orvostechnikai eszközök és az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközök kulcsszerepet játszanak az életmentésben és gyógyításban: innovatív megoldásokat kínálnak a betegségek megelőzésére, előrejelzésére, diagnosztizálására, monitoringjára, kezelésére és enyhítésére.

Az orvostechnikai eszközök uniós ágazata versenyképes és innovatív, és a szektorban jelentős súllyal vannak jelen a kis- és középvállalkozások. Az ágazatra vonatkozó szabályozási keretrendszer a betegek és felhasználók egészségének magas szintű védelmét szolgálja, ezenfelül pedig a belső piac zökkenőmentes működését hivatott elősegíteni.

Az EU piacán az orvostechnikai eszközöknek és in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközöknek több mint 500 ezer típusa van forgalomban. Az orvostechnikai eszközök közé tartoznak például a ragtapaszok, kontaktlencsék, röntgengépek, szívritmus-szabályozók, mellimplantátumok, szoftveralkalmazások és csípőprotézisek. Az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközöket különböző mintákon végzett vizsgálatokhoz használják, így pl. HIV-teszthez, terhességi tesztekhez, valamint a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére.

Az orvostechnikai eszközök ágazata alapvető fontosságú a lakossági egészségügyi ellátás szempontjából, és jelentős szerepet játszik mind az európai, mind a globális gazdaságban.

Ágazati kihívások

Az egészségügyi ágazat folyamatos és gyors fejlődésen megy keresztül, és korántsem egyszerű országos, európai uniós és nemzetközi szinten olyan szabályokat alkotni, melyek szavatolják a biztonságot, egyszersmind az innovációt is elősegítik.

  • Népegészségügyi rendszerek
    • Az EU-országok egészségügyi rendszereinek alkalmazkodniuk kell az újonnan felmerülő igényekhez. Fontos, hogy egyetértésre jussunk az elérendő célokról, mert együtt eredményesebben tudunk fellépni az egyenlőtlenségekkel szemben, és jobban tudjuk kezelni a társadalom idősödésével kapcsolatos problémákat.
  • Egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés
    • Mivel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés költséges lehet mind a betegek, mind a nemzeti egészségügyi rendszerek számára, az EU-nak gondoskodnia kell arról, hogy a betegek könnyebben és megfizethető áron férjenek hozzá az orvostechnikai eszközökhöz.
  • Az innováció fenntartása
    • Az innováció előmozdítása érdekében a kutatást és fejlesztést hozzá kell igazítani a tudományos és technológiai fejlődéshez, valamint a versenyképességet is szem előtt tartva haladnunk kell a körforgásos és zöld gazdaság felé vezető úton.

Mit tesz az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság egyik fő célkitűzése, hogy fokozza az orvostechnikai eszközök ágazatának versenyképességét, egyúttal pedig az eszközök biztonságosságáról és jó teljesítményéről is gondoskodjon. Ezért a Bizottság rendszeresen egyeztet a betegképviseleti és az ágazati szervezetekkel, hogy világos képet alkothasson arról, miként lehet elősegíteni az innovációt, amely a betegek, az ágazati szereplők és a gazdaság egészének javát szolgálja.

Brexit