Skip to main content
Public Health

Bevált gyakorlatok

Az Európai Bizottság sikeres megközelítést dolgozott ki a bevált népegészségügyi gyakorlatok átadására és reprodukálására. A cél az uniós országok és az érdekelt felek támogatása. Az új megközelítés az uniós tagállamok hivatalos bizottsági szakértői csoportjára, az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoportra épülő mechanizmuson alapul. Az irányítócsoportban az országok és a Bizottság prioritásként kezelik a népegészségügyi kihívásokat, majd a bevált gyakorlatok meghatározását követően az országok helyi szinten megvalósítják azokat, a polgárok érdekét szem előtt tartva.

A bevált gyakorlat a meghatározás szerint „olyan releváns szakpolitikai intézkedés vagy beavatkozás, amelyet valós körülmények között hajtanak végre, és amelyet kedvezően értékeltek a megfelelőség (etika és bizonyítékok), a méltányosság, valamint a folyamathoz és az eredményekhez kapcsolódó eredményesség és hatékonyság szempontjából”.

A bevált gyakorlatok portálja olyan adattár, amely megkönnyíti a bevált gyakorlatok gyűjtését, cseréjét, valamint unióbeli végrehajtásukat. Az uniós országokban működő, „az EU az egészségért” programban való részvételre jogosult kormányzati és nem kormányzati (nemzeti, regionális vagy helyi) szervezetek javaslatokat nyújthatnak be a bevált gyakorlatokra vonatkozóan. Az „EU az egészségért” program mint finanszírozási eszköz támogatást biztosít a kiválasztott bevált gyakorlatok végrehajtására és átadására Európa egészében.

A bevált gyakorlatok végrehajtása

Táplálkozás és testmozgás:

Ritka betegségek:

  • Orphacodes (egyedi kódrendszer a ritka betegségek osztályozására)

Mentális egészség:

Rák:

Integrált ellátás:

Előkészületben:

  • Együttes fellépés a nem fertőző betegségek és kockázati tényezők megelőzésére – bevált gyakorlat a cukorbetegséggel kapcsolatban: „Fordítsuk vissza a kettes típusú cukorbetegséget most”
  • Együttes fellépés a nem fertőző betegségek és kockázati tényezők megelőzésére – egészséges életmód: az „okoscsalád (Smart family)” és a „Grünau mozog” bevált gyakorlatok
  • Javaslatok a mentális egészség előmozdítására: bevált gyakorlatok: „Icehearts” és „Beszéljünk a gyerekekről (Let’s talk about children)”

OECD-hivatkozások bevált gyakorlatokra a népegészségügy terén