Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Népegészségügyi szakértői csoport

A népegészségügyi szakértői csoport tanácsadást és útmutatást nyújt a Bizottságnak népegészségügyi kérdésekben és az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban – nem fertőző betegségek (pl. rák, mentális problémák) és fertőző betegségek (pl. HIV/AIDS, tuberkulózis, hepatitisz) vonatkozásában egyaránt.

A szakértői csoport emellett a védőoltások, a hosszú Covid és az antimikrobiális rezisztencia kapcsán jelentkező kihívások kezeléséhez is tanácsot ad a Bizottságnak.

A szakpolitikai spektrum egészére kiterjedő összehangolt fellépés hozzájárul az emberi szenvedés csökkentéséhez és jobb eredmények eléréséhez a következők terén:

  • a betegségek okozta súlyos gazdasági és társadalmi terhek mérséklése,
  • a nemzeti egészségügyi és szociális jóléti rendszerek megerősítése,
  • a gazdasági termelékenység és növekedés előmozdítása a munkavállalók egészségének javítása révén.

Mindezek az eredmények segíteni fogják a tagállamokat az ENSZ által kitűzött fenntartható fejlődési célok és a WHO nem fertőző betegségekre vonatkozó mennyiségi céljainak elérésében.

A népegészségügyi szakértői csoport egy korábbi, az egészségfejlesztéssel, betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport helyébe lép.

A szakpolitika végrehajtása

A népegészségügyi szakértői csoport ülésein a Bizottság elnököl. A csoportot az uniós országok egészségügyi minisztériumainak munkatársai alkotják.

Ha szeretne részletesen tájékozódni a szakértői csoport feladatairól és tevékenységéről, ajánljuk figyelmébe a csoportot létrehozó bizottsági határozatot. A népegészségügyi szakértői csoport évente kétszer ülésezik.

A népegészségügyi szakértői csoport mindenekelőtt az alábbi területeken végzett munkát hivatott előmozdítani:

A szakértői csoport munkájának segítésére a Bizottság konkrét témákkal foglalkozó alcsoportokat hozhat létre. Ezek a korlátozott ideig működő alcsoportok a népegészségügyi szakértői csoportnak számolnak be munkájukról. Jelenleg 4 alcsoport és egy hálózat működik:

Erőforrások

Munkája során a népegészségügyi szakértői csoport többek között a következő népegészségügyi erőforrásokra támaszkodhat: