Gå til hovedindholdet
Public Health

Nyhedsbrevet Sundhed-EU nr. 213 – Fokus

En sundere fremtid for Europa gennem nedbringelse af ikkesmitsomme sygdomme

Vicegeneraldirektør for Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed, Martin Seychell, fortæller om styringsgruppen for sundhedsfremme, forebyggelse af sygdomme og styring af ikkesmitsomme sygdomme, som han er formand for.

Hvad er styringsgruppen, og hvorfor blev den oprettet?

Styringsgruppen består af repræsentanter fra sundhedsministerierne i medlemslandene, Norge og Island og fra Kommissionens tjenestegrene, EU's agenturer og den Europæiske Investeringsbank, som arbejder sammen om at prioritere politikker og interventioner, der kan gøre en positiv forskel for mange menneskers liv. Repræsentanter fra tiltrædende lande og kandidatlande kan også deltage som observatører.

Styringsgruppen er led i en ny tilgang til at EU-landenes fælles indsats for at nå WHO's frivillige mål vedrørende ikkesmitsomme sygdomme for 2025 og FN's bæredygtige udviklingsmål om mindskelse af ikkesmitsomme sygdomme inden 2030.

Hvad har I opnået indtil videre?

Styringsgruppen blev oprettet i november 2016 og er nu ved at få status som ekspertgruppe. Den vil blive ekspertgruppen for styring af sundhedsfremme og forebyggelse og forvaltning af ikkesmitsomme sygdomme, og dermed erstatte sygdomsspecifikke ekspertgrupper som dem for kræftbekæmpelse, sjældne sygdomme og mental sundhed. Ved at strømline vores aktiviteter kan vi spare tid, kræfter og penge.

I 2017 valgte styringsgruppen det første sæt af bedste praksis inden for ikkesmitsomme sygdomme, som Kommissionen hjælper medlemslandene med at finansiere, hvis de vælger at implementere det. De vedrørte helt konkret fysisk aktivitet på recept, hjertesundhed for personer over 50 år og uddannelse og teknisk hjælp i forbindelse med screening for tyk- og endetarmskræft. Kommissionen finansierer disse og andre initiativer gennem sundhedsprogrammet og gennem andre finansieringsinstrumenter i samarbejde med andre tjenestegrene.

Hvad skal der ske i 2018?

I 2018 har vi fokus på ernæring og fysisk aktivitet – som er hjørnestenene for et godt helbred og en prioritet i medlemslandene. I marts måned var vi vært for et arrangement i Ispra i Italien sammen med Det Fælles Forskningscenter, hvor bedste praksis inden for ernæring og fysisk aktivitet blev præsenteret. Som resultat af arrangementet er flere initiativer nu blevet udvalgt til bredere implementering og finansiering.

Det drejer sig bl.a. om projekter om ændring af almindelige madvarer ved at fjerne for højt indhold af sukker, salt og fedt og om anvendelse af begrænsninger for markedsføring af alkohol og fødevarer med højt indhold af fedt, sukker eller salt især over for børn.

Denne form for initiativer kan deles og indsendes til styringsgruppen til overvejelse via den helt nye portal for bedste praksis, som lanceres senere på måneden.

Andre af Kommissionen tjenestegrene som f.eks. Generaldirektoratet for Forskning og Innovation vil også gerne benytte styringsgruppen som sparringspartner i deres politiske arbejde. Senest har Den Europæiske Investeringsbank vist interesse i at mødes med styringsgruppen for at drøfte medlemslandenes behov hvad angår protonbehandlingscentre.

Hvorfor fokuseres der så meget på ikkesmitsomme sygdomme?

WHO vurderer, at diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, kroniske luftvejssygdomme og mentale sygdomme tilsammen udgør 86 % af alle dødsfald i Europa og tegner sig for 70 % til 80 % af sundhedsudgifterne. Sund kost og tilstrækkelig fysik aktivitet mindsker i høj grad risikoen for at udvikle en ikkesmitsom sygdom og er vigtige byggesten ikke bare for en sund befolkning, men for et sundt og blomstrende EU.

Aktiviteter på EU-plan

Ikkesmitsomme sygdomme

Europa-Kommissionen – Sundhed og fødevaresikkerhed

Styringsgruppen med ansvar for sundhedsfremme og forebyggelse

Europa-Kommissionen – Sundhed og fødevaresikkerhed

Nyheder

Styringsgruppen for sundhedsfremme, forebyggelse af sygdomme og styring af ikkesmitsomme sygdomme mødes i Bruxelles

Sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis talte ved gruppens fjerde møde den 11. april 2018, og deltagerne blev bedt om at vælge 2018-runden for bedste praksis inden for ernæring og fysisk aktivitet samt at drøfte protonbehandlingscentre i EU.

EU lancerer portal for bedste praksis

Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed lancerer en portal, der skal give interesserede parter mulighed for at indsende praksis til evaluering. Praksisser, som vurderes som "bedste praksis" vil blive forelagt til overvejelse af styringsgruppen med ansvar for sundhedsfremme og forebyggelse.

Arrangementet "Market Place" i Ispra i Italien er en læringsmulighed for styringsgruppen med ansvar for sundhedsfremme og forebyggelse

Arrangementet blev afholdt den 15. og 16. marts 2018 af Det Fæles Forskningscenter og Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed for at give mulighed for at lære om mulig bedste praksis for ernæring og fysisk aktivitet.

EU's sundhedspris for NGO'er 2018 har fokus på initiativer til forebyggelse af tobaksrygning

Dette års sundhedspris hylder NGO'er, som bidrager til kampen mod tobak, især ved at forhindre unge i at begynde med at ryge og/eller bruge tobak på andre måder. NGO'er, som vil have chancen for at vinde enten 20 000, 15 000 eller 10 000 euro, skal indsende deres projekter inden den 15. juni.

Projekter under sundhedsprogrammet

EU-støttet projekt skal mindske cardiometabolisk sygelighed og dødelig i EU

Projektet SPIMEU ("Determinants of Successful Implementation of Selective Prevention of Cardio-metabolic Diseases Across Europe") skal vurdere mulighederne for at gennemføre tiltag til selektiv forebyggelse i fem EU-lande med forskellige sundhedssystemer.

Projektet EMP-H project fremmer forebyggelsen af kroniske sygdomme på hospitaler

Dette projekt, som omfatter flere sundhedscentre, arbejder på at forbedre sundhedsfremmende interventioner og fremme miljøer, som kan være med til at forebygge kroniske sygdomme i forskellige plejefaciliteter.

EU-støttet projekt hjælper med at mindske sundhedsrisici for folk over 65 år

Projektet ProHealth 65+ har fokus på sundhedsfremme og forebyggelse af sundhedsrisici blandt ældre.

EU-støttet fælles aktion implementerer god praksis inden for kroniske sygdomme

Den fælles aktion Chrodis Plus samler 42 partnere fra 21 europæiske lande for at samarbejde om gennemførelsen af pilotprojekter og etablering af bedste praksis inden for kroniske sygdomme.

Andre interessante links