Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Ενημερωτικό δελτίο «Υγεία-ΕΕ» 219 - Ειδικό θέμα

Το μόνο πρόβλημα με τα αντηλιακά είναι ότι... δεν πρέπει να ξεχνάτε να τα χρησιμοποιείτε!

Δήλωση του Qasim Chaudhry, προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (ΕΕΑΚ) και της Ulrike Bernauer, προέδρου της ομάδας εργασίας της SCCS για τα νανοϋλικά στα καλλυντικά.

Η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, εδώ και λίγα χρόνια, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με τον κίνδυνο όχι μόνο από τη μη χρήση αντηλιακών αλλά και από τη χρήση τους λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια ορισμένων συστατικών αυτών των προϊόντων, ιδίως των νέων νανοσυστατικών των οποίων το μέγεθος είναι απίστευτα μικρό.

Τα νανοϋλικά ως συστατικά καλλυντικών μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολλούς λόγους, π.χ. ως φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (όπως το διοξείδιο τιτανίου ή το οξείδιο ψευδαργύρου), ως χρωστικά (π.χ. η αιθάλη) ή ως αντιμικροβιακή ουσία. Στην Ευρώπη, η χρήση των νανοϋλικών στα καλλυντικά διέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα, στον οποίο προβλέπεται ρητά ότι η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (ΕΕΑΚ) πρέπει (1) να αξιολογεί και να διατυπώνει επιστημονικές γνώμες για την ασφαλή χρήση των νανοϋλικών στα καλλυντικά προϊόντα, και (2) να παρέχει καθοδήγηση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς όσον αφορά τις απαιτήσεις δεδομένων και τις μεθοδολογίες δοκιμών που λαμβάνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νανοϋλικών. Η ΕΕΑΚ αξιολογεί τα συστατικά των καλλυντικών, ιδίως τα νανοϋλικά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση, ενώ άλλα θέματα ασφάλειας (π.χ. σχετικά με το περιβάλλον) εξετάζονται από άλλους ρυθμιστικούς φορείς.

Το 2013, η ΕΕΑΚ δημοσίευσε γνώμη σύμφωνα με την οποία το νανο-διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κίνδυνο ως φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας σε συγκέντρωση έως 25 % σε αντιηλιακά προϊόντα που εφαρμόζονται σε δέρμα υγιές, άθικτο ή με έγκαυμα από ηλιακή ακτινοβολία. (SCCS/1516/13). Ωστόσο, όταν η επιφάνεια νανοϋλικού τροποποιηθεί από την επίδραση άλλων συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των χαρακτηριστικών του υλικού και, ως εκ τούτου, να δημιουργηθούν πολλές παραλλαγές του νανοϋλικού. Στην περίπτωση του νανο-διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιείται στα αντηλιακά, η SCCS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω παραλλαγές που προκύπτουν από τροποποίηση επιφανειών μπορούν επίσης να θεωρηθούν ασφαλείς. Η ΕΕΑΚ δημοσίευσε πρόσφατα μια άλλη γνώμη (SCCS/1580/16), στην οποία εξετάζει κατά πόσον το νανο-διοξείδιο του τιτανίου μαζί με άλλα υλικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές ως φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας σε καλλυντικά για δερματική χρήση. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση νανοϋλικών διοξειδίου του τιτανίου μαζί με συγκεκριμένες ποσότητες τριών άλλων επιχρισμάτων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ασφαλής για καλλυντικά που προορίζονται για χρήση σε δέρμα υγιές, άθικτο ή με έγκαυμα από ηλιακή ακτινοβολία. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε μελέτες δερματικής διείσδυσης που κατέδειξαν ότι τα νανοϋλικά αυτά δεν διεισδύουν στο δέρμα και άρα δεν εισέρχονται στο σώμα.

Η ΕΕΑΚ επανεξετάζει συνεχώς τις γνώμες της υπό το φως νέων επιστημονικών στοιχείων. Επί του παρόντος αναθεωρεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας των νανοϋλικών στα καλλυντικά προϊόντα (SCCS/1484/12), προκειμένου να ληφθούν υπόψη η επιστημονική πρόοδος στον τομέα της νανοτεχνολογίας και οι νέες διαθέσιμες μέθοδοι δοκιμών.

Ενώ η ΕΕΑΚ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τα νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά στην Ευρώπη έχουν ήδη υποβληθεί στην πιο αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας στον κόσμο. Ως εκ τούτου, μην ανησυχείτε όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακά, να ανησυχείτε αν δεν τα χρησιμοποιείτε! Εξάλλου, η χρήση αντηλιακών είναι ένας από τους 12 τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κώδικα κατά του καρκίνου !

Περισσότερες πληροφορίες

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από τους λαμπτήρες LED που θα μπορούσε να επισκιάσει το λαμπρό μέλλον τους

Κατά πάσα πιθανότητα, διαβάζετε το παρόν άρθρο σε οθόνη υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί λαμπτήρες LED (διόδους φωτοεκπομπής) και έρχεστε σε επαφή καθημερινά με μια σειρά εφαρμογών LED, όπως στον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, στα οχήματα, τα οδικά σήματα και τις διακοσμήσεις. Επειδή είναι ενεργειακά αποδοτικοί, μεγάλης διάρκειας, συμπαγείς και δεν θερμαίνονται εξωτερικά, χρησιμοποιούνται εκτενώς και, για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία, το Περιβάλλον και τους Νεοεμφανιζόμενους Κινδύνους (SCHEER) να εξετάσει αν αυτός ο τύπος φωτισμού μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Οι συσκευές LED εκπέμπουν οπτική ακτινοβολία που δεν εισέρχεται στο σώμα, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τα μάτια και το δέρμα βάσει πολλών παραγόντων, όπως η διάρκεια έκθεσης, το μήκος κύματος και η ένταση του φωτός. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η ακτινοβόληση από οθόνες LED σε τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και παιχνίδια είναι μικρότερη από το 10% της μέγιστης τιμής ασφάλειας που έχει καθοριστεί για την προστασία του αμφιβληστροειδή από τραύματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια υπό κανονικές συνθήκες χρήσης.

Η συνήθης έκθεση σε οπτική ακτινοβολία από λαμπτήρες LED φαίνεται ότι είναι πράγματι αμελητέα σε σύγκριση με την ηλιακή ακτινοβολία. Άλλα είδη φωτισμού επίσης εκπέμπουν οπτική ακτινοβολία, η οποία αποτελεί τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να βλέπουν αντανακλάσεις και το φαινόμενο του φωτοστέφανου ή τρεμόσβημα όταν κοιτούν λαμπτήρες LED, ενώ τα μικρά παιδιά μπορεί να θεωρούν τον μπλε φωτισμό LED πολύ εκθαμβωτικό. Ωστόσο η SCHEER κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ευρύ κοινό διατρέχει κίνδυνο για την υγεία του από τον φωτισμό LED υπό κανονικές συνθήκες χρήσης. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, δεδομένου ότι η τεχνολογία LED εξελίσσεται συνεχώς, η SCHEER επιθυμεί τόσο οι λαμπτήρες LED όσο και οι τυχόν κίνδυνοι που ενδεχομένως ενέχουν για την υγεία των πολιτών να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης.

Διαβάστε περισσότερα στην πρόσφατα δημοσιευμένη τελική γνώμη της SCHEER για την ασφάλεια των λαμπτήρων LED ή τα κύρια σημεία, χωρίς όλα τα επιστημονικά στοιχεία και τις επεξηγήσεις, στην περίληψη της γνώμης και στο ενημερωτικό δελτίο, που διατίθενται επίσης στο διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες