Skip to main content
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE 229 – Editorial

Comunitatea medicală ne îndeamnă să abordăm relația dintre poluarea aerului și starea de sănătate

Veronica Manfredi, director responsabil cu probleme de calitate a vieții în cadrul Direcției Generale Mediu a Comisiei Europene, vorbește despre măsurile adoptate de UE pentru a reduce nivelul poluării aerului și despre impactul său asupra sănătății - o problemă la nivel mondial.

Care este nivelul de poluare a aerului în UE? Este o problemă în alte părți din lume?

În India, medicii primesc la consultații adolescenți din New Delhi care au plămânii negri și deteriorați, ca persoanele de 70 ani în anii 1980. Da, în India acest aspect este o problemă. În UE, avem șansa de a dispune de o legislație care stabilește limite legale de poluare a aerului. Însă, în ciuda acestui fapt, peste 130 de orașe din UE nu respectă toate aceste standarde și, în unele cazuri, în anumite perioade, nivelul de poluare a aerului din zonele urbane poate atinge cotele înregistrate în New Delhi.

Poluarea atmosferică este o problemă mondială. OMS estimează că, în lume, în fiecare an, peste 4,2 milioane de decese premature sunt cauzate de poluarea aerului exterior. În Europa, Agenția Europeană de Mediu estimează că acest număr depășește 400 000 de decese premature în fiecare an – în special din cauza particulelor fine, a dioxidului de azot și a ozonului.

Ce măsuri a luat UE până acum pentru a combate poluarea atmosferică?

Dispunem de o legislație care stabilește obiective comune privind calitatea aerului, limite de emisii la nivel național și standarde pentru sursele principale de poluare. De asemenea, UE oferă finanțare pentru a sprijini măsuri privind calitatea aerului. De exemplu, pentru perioada 2014-2020, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene a fost alocat un buget de 1,8 miliarde EUR. Mai mult, UE adoptă inițiative care pot avea un impact indirect asupra calității aerului, cum ar fi investițiile în valoare de 45 de miliarde EUR în economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

În acest domeniu, utilizăm finanțarea ca stimulent, dar în același timp o și condiționăm. Avem capacitatea de a întreprinde acțiuni în justiție pentru a pune în aplicare legislația UE, iar cazurile de neîndeplinire a obligațiilor pot ajunge la Curtea Europeană de Justiție. În prezent, suntem foarte îngrijorați cu privire la 30 de cazuri din 20 state membre în care limitele legale pentru particulele fine, dioxidul de azot sau dioxidul de sulf sunt depășite în mod constant.

Însă este important să reținem faptul că acțiunea în justiție este doar un mijloc de a obliga statele membre să se conformeze – dar există și alte modalități. De asemenea, facilităm schimbul de bune practici: de exemplu, am creat mai multe rețele în domeniu care sunt active și am organizat dialoguri cu statele membre privind aerul curat și evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu.

Ce alte măsuri ar putea fi luate?

Trebuie să avem în vedere reducerea în continuare a emisiilor în toate sectoarele economice, fie că este vorba de industrie, transport, încălzirea locuințelor sau agricultură. În ceea ce privește agricultura, trebuie să reducem utilizarea amoniacului și a nitraților în îngrășăminte. Astfel, putem reduce poluarea aerului și a apei.

Este momentul să respectăm standardele UE în materie de calitate a aerului în întreaga Uniune Europeană. Și trebuie să îmbunătățim semnificativ calitatea aerului exterior, apropiindu-ne de nivelurile recomandate de OMS.

Situația pare extrem de gravă. Există și vești bune?

Da, există și vești bune: știm că politica pentru un aer curat funcționează! Datorită eforturilor comune ale UE și ale autorităților naționale, regionale și locale, în ultimele decenii poluarea atmosferică a scăzut în UE. Emisiile de poluanți atmosferici au scăzut în mod semnificativ, chiar și pe fondul unei perioade de creștere economică puternică și continuă. Suntem pe calea cea bună, dar avem încă un drum lung de parcurs. Obiectivul nostru este de a reduce la jumătate emisiile de poluanți atmosferici până în 2030 prin asumarea unor angajamente naționale de reducere a emisiilor care să fie înscrise în legislația UE și, prin urmare, de a reduce, de asemenea, la jumătate impactul acestui fenomen asupra sănătății comparativ cu 2005.

Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesar să se ia măsuri urgente. Statele membre trebuie să adopte planuri ambițioase și să le pună în aplicare pe deplin, iar pentru aceasta este nevoie de sprijin și angajament ferm din partea comunității medicale.

Activități la nivelul UE

Mediu

Comisia Europeană - Mediu

Un aer mai curat

Comisia Europeană - Mediu

Programul LIFE

Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii

Știri

Bugetul UE: Comisia propune majorarea finanțării destinate mediului și politicilor climatice

Pentru următorul buget pe termen lung al UE aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune majorarea cu aproape 60 % a finanțării pentru programul LIFE, programul UE pentru mediu și politici climatice.

Programul LIFE: Statele membre vor beneficia de investiții în domeniile mediului, naturii și politicilor climatice în valoare de un sfert de miliard de euro

Comisia a aprobat un pachet de investiții în valoare de 243 de milioane EUR pentru proiecte din cadrul programului LIFE care sprijină natura, mediul și calitatea vieții în cadrul tranziției Europei către un viitor mai sustenabil și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Obiective pentru noul an – principalii factori de decizie au fost întrebați cum doresc să evolueze programul LIFE

La începutul anului, factorii de decizie importanți care au sprijinit și au contribuit la dezvoltarea programului LIFE inițiat de Direcția Generală Mediu (printre care și Veronica Manfredi, director responsabil pe probleme de calitate a vieții) au fost întrebați cum doresc să evolueze acest program.

Stabilirea unor limite ambițioase de emisii pentru centralele electrice ar reduce în mod semnificativ nivelul poluării în UE

Conform unei noi analize a Agenției Europene de Mediu, stabilirea unor limite de emisie stricte, dar realiste, pentru sectorul energetic ar putea reduce emisiile de poluanți majori cu 79-91 % până în 2030.

Care este calitatea aerului pe care îl respirăm?

Indicele european de calitate a aerului vă permite să verificați calitatea aerului din țara dumneavoastră în ultimele 6-48 de ore.

Standardele UE privind calitatea aerului, disponibile online

UE a elaborat un corpus legislativ extins care stabilește standarde și obiective în materie de sănătate pentru o serie de poluanți prezenți în aer.

Ce măsuri adoptate de UE pot ajuta statele membre să combată poluarea atmosferică?

Citiți Comunicarea Comisiei Europene intitulată „O Europă care oferă protecție: aer curat pentru toți”, care prezintă măsurile disponibile pentru a ajuta statele membre ale UE să reducă nivelul de poluare a aerului.

Care este legislația Uniunii Europene în materie de combatere a poluării atmosferice?

Legislația UE privind calitatea aerului, poluarea atmosferică, autovehiculele terestre și alte vehicule este disponibilă online. La secțiunea „Calitatea aerului” veți găsi Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

Urmăriți materialul video de pe YouTube referitor la Programul european de acțiune pentru mediu la orizontul anului 2020

În lume, 9 din 10 oameni au respirat aer poluat - din ce în ce mai multe țări iau măsuri

Nivelul de poluare atmosferică rămâne alarmant în multe părți ale lumii. Date noi furnizate de OMS arată că 9 din 10 oameni respiră un aer care conține un nivel ridicat de poluanți.

Mai mult de 90 % din copiii lumii respiră aer toxic în fiecare zi

La nivel mondial, 93 % din copiii cu vârsta sub 15 de ani (1,8 miliarde de copii) respiră un aer poluat care le pune în pericol sănătatea și dezvoltarea. OMS estimează că, în 2016, 600 000 de copii au murit din cauza unor infecții ale căilor respiratorii inferioare cauzate de aerul poluat.

Următorul Forum european pentru aer curat va avea loc în noiembrie 2019

Comisia organizează la Bratislava, în strânsă colaborare cu Ministerul Mediului din Republica Slovacă, al doilea Forum european pentru aer curat. Tematica discuțiilor se va axa pe raportul calitatea aerului-energie, calitatea aerului-agricultură și pe mecanisme de finanțare pentru un aer curat.

În iunie, la Bruxelles: Săptămâna europeană a energiei durabile, Conferința politică și Premiile pentru energie durabilă

Se apropie termenul-limită pentru găzduirea unei sesiuni sau a unei activități de creare de rețele. Consultați orientările și depuneți-vă candidatura pentru Premii până la 11 februarie!

Alte linkuri utile

Calitatea aerului în Europa – Raport pe 2018

Atlasul PM2.5: calitatea aerului în orașele europene

OMS: prima conferință mondială privind poluarea aerului și sănătatea (30 octombrie - 1 noiembrie 2018)

Organizația Mondială a Sănătății – Poluarea aerului

Agenția Europeană de Mediu – Poluarea aerului