Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 230 – I fokus

Folkhälsoplattformen är ett ställe där man träffas, diskuterar och samverkar!

Carina Dantas, innovationsdirektör vid Cáritas Coimbra, förklarar varför hennes organisation deltar i EU:s folkhälsoplattform och varit värd för plattformens tematiska nätverk för smarta, sunda och äldrevänliga miljöer (Shafe), som nu har utvecklats till ett nätverk för intressenter. Cáritas Coimbra är en ideell organisation som hjälper människor och samhällen i fem distrikt i Portugal. Organisationen har nästan 90 centrum (med 151 olika tjänster), 1 000 anställda och 150 frivilliga och hjälper cirka 26 500 personer varje år med socialt stöd, vård, utbildning, själavård och andra insatser.

Hur har Cáritas Coimbra använt EU:s folkhälsoplattform?

Vi har varit med i några år, i början som gruppsamordnare för det europeiska innovationspartnerskapet för aktivt och hälsosamt åldrande. Som medlemmar får vi plattformens nyhetsbrev varannan vecka och det var där jag såg utlysningen om tematiska nätverk. Vårt förslag Shafe fick flest röster och ligger i linje med kommissionens prioriteringar, så vi valdes ut.

För Caritas var det verkligen intressant att gå med i plattfomen som regional organisation. Genom plattformen har vi tagit på oss andra roller på både nationell och internationell nivå. Vi ansvarar också för plattformens första nationella tematiska nätverk – det portugisiska nätverket Shafe – som kommer att få stort genomslag via folkhälsoplattformen.

Många lokala och regionala grupper samarbetar inte så mycket med internationella aktörer, så plattformen blir en plats där de kan träffas och samverka.

Vad innebär det att ansvara för ett tematiskt nätverk på plattformen?

På plattformen samlas allt på ett ställe. Vi kan publicera och spara dokument, anordna evenemang och sprida information. Vi kan nätverka med andra och se vad andra intressenter gör, även på andra områden. Shafe-nätverket har över 100 medlemmar och vi kan använda plattformen för att kommunicera med varandra.

Ni har hållit två webbseminarier på plattformen. Hur gick det?

Ja, vi hade ett seminarium i juni och ett i oktober förra året. Vi hade ungefär 50 deltagare, men eftersom seminarierna spelades in och sänds på webben kan betydligt fler se dem. Seminariet i juni har redan setts av nästan 300 personer. Det är ett tillfälle att få ett ansikte på alla namn, både för vår organisation och för kommissionen och andra deltagare. Och det är mycket lättare att diskutera direkt. Vi vet väl alla hur lätt det är att misstolka mejl.

Tror du att er medverkan i plattformen bidrar till ert mål att hjälpa människor att få en bättre ålderdom?

Självklart! Vi vill driva på positiva förändringar i samhället. Vi vill inte bara skriva vackra policydokument – vi vill att de ska tillämpas i praktiken. Men att göra samhället mer äldrevänligt handlar inte bara om god vilja eller att känna till bra praxis. Vi vet vad som bör göras och varför, men det krävs också politiska och ekonomiska beslut som gör det möjligt.

Är beslutsfattare också med i EU:s folkhälsoplattform?

Ja, det är det som är det fina. Vi är ett nätverk och vi kommunicerar.

Åtgärder på EU-nivå

EU:s folkhälsoplattform

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Registrera dig på EU:s folkhälsoplattform för att läsa alla nyheter i det här nyhetsbrevet

Du får också tillgång till plattformens alla nyheter om kommande evenemang, webbseminarier, samråd och mycket annat. Det är lätt att registrera sig, men om du behöver hjälp kan du mejla till SANTE-HPPatec [dot] europa [dot] eu (SANTE-HPP[at]ec[dot]europa[dot]eu).

2019 års tematiska nätverk sparkar igång i Bryssel

Fyra nya tematiska nätverk kommer att samarbeta med intressenter för att förbereda 2019 års gemensamma uttalanden om integrerad vård, tillgång till vård, utlandsvård och organtransplantation (se länkarna under ”Läs mer”).

2018 års tematiska nätverk avslutas och blir nätverk för intressenter

Slutsatser och presentationer från det avslutande webbseminariet finns i Agoraforumet. Begär åtkomst för att delta i diskussionen i de nya nätverken för intressenter.

Webbseminarium om friskvård och primärprevention i 21 europeiska länder – 15 mars 2019

Seminariet börjar kl. 9.30 då vi presenterar en rapport från den gemensamma åtgärden Chrodis plus där man har jämfört politik, metoder, bra praxis, luckor och behov. Åtkomstkod: 847 015 041. Lösenord: webinar2019.

Se folkhälsoplattformens årsmöte i efterhand på nätet

Missade du årsmötet den 12 november? Se det på nätet i stället.

Titta på webbseminarier i Agorabiblioteket

Vissa av folkhälsoplattformens webbseminarier var öppna för allmänheten och kan ses i efterhand av registrerade användare. Ta igen det du missat och lär dig mer om allt från åldrande till kost.

Läs mer

Alla ska vara med (NLO)

NLO är ett av 2019 års tematiska nätverk där flera aktörer ska kartlägga gemensamma utmaningar och utveckla vägledning och innovativa lösningar som kan förbättra tillgången till integrerad vård och omsorg.

Bättre integrerad och individanpassad vård (Incaso)

Som ett av 2019 års tematiska nätverk har Incaso som mål att sätta människors och samhällens behov i centrum för hälso- och sjukvårdssystemen och skapa synergieffekter med europeiska nätverk och partnerskap.

Europeiska alliansen för njurhälsa (EKHA)

Den här intresseorganisationen är ett av 2019 års tematiska nätverk och vill se till att alla med kroniska njursjukdomar i EU får tillgång till effektiva förebyggande åtgärder och lämplig vård till rimlig kostnad.

Europeiska regionala och lokala hälsomyndigheter (Euregha)

Euregha är ett av 2019 års tematiska nätverk och ska samla en kritisk massa av kunskap och expertis och uppmuntra mångfald. Syftet är att hjälpa medlemmarna att effektivisera och förbättra hälso- och sjukvården i Europa.

Mer frukt och grönt ska göra oss friskare

Det här nätverket var ett av 2018 års tematiska nätverk och går ut på att utbyta information och kunskap om nyttan av att äta frukt och grönsaker.

Samhällseffekterna av smärta

Nätverket om samhällseffekterna av smärta forsätter sitt arbete och ska bland annat ta fram en färdplan för att förbättra smärtbehandlingen.

Smarta, sunda och äldrevänliga miljöer (Shafe)

Shafe, ett av de tre tematiska nätverken 2018, utvecklar e-hälsa och mobil hälsa med människor och platser i fokus – de två viktigaste aspekterna av äldrevänliga miljöer.