Gå til hovedindholdet
Public Health

Nyhedsbrevet Sundhed-EU nr. 232 – Fokus

Euripids pålidelige og nyttige lægemiddeldata gør det lettere at planlægge sundhedsplejen og forbedrer adgangen til lægemidler

Helga Festøy, kontorchef for "Safe Use" i det norske lægemiddelagentur fortæller om en ny udvikling i Euripid-samarbejdet, som gør det lettere for de nationale myndigheder at få adgang til information om lægemidler og styre udgifterne.

Hvad er Euripid-samarbejdet?

Euripid-samarbejdet er en frivillig nonprofitorganisation, som består af primært europæiske myndigheder med ansvar for prisfastsættelse og refusion af lægemidler. Den startede i 2010 med det formål at øge prisgennemsigtigheden ved at udveksle information og styrke samarbejdet mellem europæiske prisfastsættelses- og refusionsmyndigheder for at forbedre de europæiske patienters adgang til lægemidler.

Hvad er der nyt ved det, og hvad er planerne for i år?

Det oprindelige projekt i 2010 førte til udviklingen af et website og en database med deltagernes ajourførte prisoplysninger om alle refusionsberettigede lægemidler. Nu vil Euripid-databasen under sundhedsprogrammet blive videreudviklet, bl.a. med information om, hvor meget der bliver solgt af de enkelte lægemidler. Projektet skal også styrke samarbejdet mellem interessenterne i lægemiddelsektoren for at øge gennemsigtigheden og forbedre patienternes adgang til lægemidler.

Vi har også planer om at informere om resultaterne af tidligere projekter i de enkelte lande og udsende en vejledning om eksterne referencepriser. Vi vil også gå videre med samarbejdet og fortsat yde teknisk bistand til Euripid-brugerne. Og så vil vi oprette en ny platform for dialog med de vigtigste interessenter.

Hvorfor er der behov for Euripid-samarbejdet?

Ethvert udviklet land med et offentligt sygesikringssystem eller socialsikringssystem skal styre prisfastsættelsen, så lægemidlerne bliver til at betale og dermed tilgængelige for de almindelige borgere. Hvis man bor i et land, hvor det er en tredjepart, der betaler for medicinen, får man refunderet pengene via den sociale sikringsordning. Det er altså ikke patienten eller lægen, der betaler, men skatteyderne. Det er naturligvis lettere at lave prissammenligninger, hvis man har denne type informationer, og ved at bruge Euripid-dataene, kan landene bedre gennemføre socialsikringsdækning og sundhedsplanlægning og forudsige budgetbehovet. Og forskerne kan se, hvis der mangler viden på nogle områder, og finde løsninger.

Hvem deltager i Euripid?

Eksperter fra de enkelte landes kompetente myndigheder og Europa-Kommissionen har adgang til databasen. For at få adgang til Euripid-databasen skal landene være villige til at fremlægge deres egne data. Forskere kan også få adgang til dataene til specifikke projekter. Norge har støttet Euripid siden begyndelsen, og de kompetente myndigheder i 25 andre lande er med tiden kommet med. Jeg mener, at det er i alles interesse, at lægemiddelpriserne er fair, og at beslutningerne træffes på en gennemsigtig måde. Og det er klart, at folk skal være sikre på at kunne få den medicin, de har brug for, på deres lokale apotek og få deres udgifter refunderet.

I det norske lægemiddelagentur gennemgår vi årligt lægemiddelpriserne for ca. 70 % af produkterne. Da vi har vores egen valuta, som kan svinge meget i forhold til euroen, medvirker vi med denne gennemgang til at holde priserne på et passende niveau ved enten at lade dem stige eller falde. De data, der er tilgængelige via Euripid, gør det bestemt lettere for os, og de hjælper også patienterne, fordi de får råd til og adgang til de lægemidler, de har brug for.

Aktiviteter på EU-plan

Omkostningseffektiv brug af lægemidler

EU-Kommissionen – Sundhed og fødevaresikkerhed

Nyheder

Den nye Euripid-interessentplatform holder indledende møde den 10. april 2019

Med finansiering fra EU's nye sundhedsprogram vil Euripid-samarbejdet oprette en ny dialogplatform med de vigtigste stakeholdere og andre interesserede parter, bl.a. OECD, WHO og EU-landene.

Kommissionen offentliggør landerapporterne for 2019 som led i det europæiske semester

I meddelelsen, der blev offentliggjort den 27. februar, gør Kommissionen specifikt opmærksom på, at målet med sundhedsreformerne er større effektivitet, tilgængelighed og modstandsdygtighed. Mange af medlemslandene arbejder på igen at fokusere mere på forebyggende sundhedspleje.

Kommissionen vedtager en rapport om håndhævelsen af konkurrencereglerne i lægemiddelsektoren

Rapporten, der blev vedtaget i januar, bekræfter, at det er nødvendigt med en nøje gennemgang af konkurrencelovgivningen for lægemiddelsektoren. Den indeholder desuden en række eksempler på, hvordan håndhævelsen af reglerne konkret medvirker til, at patienter i EU-landene får adgang til nye lægemidler til en overkommelig pris.

Euripid offentliggør anbefalinger om eksterne referencepriser

Euripid-samarbejdet har offentliggjort sin tekniske vejledning om eksterne referencepriser for at hjælpe de nationale myndigheder med at forhindre, at brugen af referencepriser gør medicinen for dyr for visse patienter.

Rapporten for 2018 om befolkningsaldringen fastslår, at ikke-demografiske omkostningsfaktorer som sundhedsteknologi kan øge sundhedsudgifterne

Rapporten konkluderer, at hvis den nuværende tendens fortsætter, vil det fremover især være andre faktorer end den demografiske udvikling, der får sundhedsudgifterne til at vokse. Den fastslår desuden, at ny medicinsk teknologi generelt anses for at være den vigtigste årsag til stigningen i sundhedsudgifterne.

Sæt kryds i kalenderen: WHO's 4. konference om lægemiddelpriser og -refusion afholdes 23.-24. oktober 2019

Konferencen med titlen "Manglende adgang til lægemidler: Værdien af politikker for prisfastsættelse og refusion" afholdes i Wien af WHO's samarbejdscenter for lægemiddelpriser og -refusion.

Projekter under sundhedsprogrammet

Sundhedsprogrammet finansierer OECD's arbejde med bæredygtig adgang til lægemidler

Med økonomisk støtte fra EU's sundhedsprogram har OECD iværksat en række projekter for at undersøge, hvordan man får mest muligt ud af lægemiddeludgifterne og bedst forbereder sig på ændringer i markedet.

Andre interessante links

Gennemsigtighedsdirektivet

Med gennemsigtighedsdirektivet har EU lagt en fælles proceduremæssig ramme, der skal sikre, at de nationale beslutninger om prisfastsættelse og refusion træffes på en gennemsigtig måde og ikke forstyrrer det indre markeds funktion.

Udtalelse om innovative betalingsmodeller for dyre, innovative lægemidler

Denne udtalelse er udarbejdet af det uafhængige ekspertpanel for effektive sundhedsinvesteringer.