Direct naar de inhoud
Public Health

Nieuwsbrief Gezondheid-EU 232 – Focus

Zoveel is zeker: de farmaceutische data van EURIPID maken de zorgplanning eenvoudiger en geneesmiddelen toegankelijker.

Helga Festøy, hoofd van de afdeling Veilig Gebruik van het Noorse Geneesmiddelenagentschap, spreekt over het werk van het EURIPID-samenwerkingsverband, dat nationale overheden informatie geeft over geneesmiddelen zodat zij de kosten ervan beter in de hand kunnen houden.

Wat is het EURIPID-samenwerkingsverband?

Het EURIPID-samenwerkingsverband is een vrijwillige non-profitorganisatie van voornamelijk Europese instanties die belast zijn met de prijsstelling en vergoeding van geneesmiddelen. Het is in 2010 opgericht om onderling informatie uit te wisselen en beter samen te werken met de bedoeling de geneesmiddelenprijzen transparanter te maken en de toegang tot geneesmiddelen voor de patiënten in Europa te verbeteren.

Wat is er zo nieuw aan en wat zijn de plannen voor dit jaar?

Bij de start in 2010 werden er een website en een databank ontwikkeld met actuele informatie over de prijzen van alle vergoedbare geneesmiddelen. Dankzij het Gezondheidsprogramma zal deze EURIPID-databank worden uitgebreid, bijvoorbeeld met informatie over de verkoopvolumes van geneesmiddelen. Het project moet ook leiden tot een betere samenwerking tussen de betrokkenen in de farmaceutische sector om de transparantie te vergroten en de toegang van patiënten tot geneesmiddelen te verbeteren.

We zijn ook van plan om een ruimere verspreiding te geven aan resultaten van oudere projecten in een nationale context. Er zal bovendien een leidraad voor externe referentieprijzen worden verspreid. Wij zullen de samenwerking en technische ondersteuning van EURIPID-gebruikers voortzetten en een nieuw platform opzetten voor overleg met de belangrijkste belanghebbenden.

Waarom is dit zo nodig?

Elk ontwikkeld land met een openbaar zorgstelsel of een socialezekerheidsstelsel moet de kosten beheersen om geneesmiddelen voor de bevolking betaalbaar en toegankelijk te houden. Woon je in een land waar je je geneesmiddelen van derde partijen koopt, dan worden de kosten daarvan door de sociale zekerheid vergoed. Dan zijn het dus niet de patiënten en artsen, maar de belastingbetalers die de rekening betalen. Het is dan wel zo handig als je over de gegevens beschikt die nodig zijn om prijzen met elkaar te vergelijken. Met de EURIPID-data kunnen landen de behoeften ten aanzien van beschikbaarheid, socialezekerheidsdekking, gezondheidsplanning en begroting beter met elkaar in evenwicht brengen. Onderzoekers kunnen zien of het misschien ontbreekt aan kennis en dan op zoek gaan naar oplossingen.

Wie neemt er deel aan EURIPID?

De EURIPID-databank is toegankelijk voor deskundigen van nationale bevoegde instanties en de Europese Commissie. Daarvoor moeten de landen wel bereid zijn om hun eigen gegevens met anderen te delen. Ook sommige onderzoekers hebben ad hoc toegang tot de gegevens. Noorwegen steunt EURIPID al sinds het begin en inmiddels doen ook de bevoegde instanties van 25 andere landen mee. Ik denk dat het in ieders belang is dat de prijzen van geneesmiddelen eerlijk zijn en dat beslissingen op transparante wijze worden genomen. En natuurlijk moeten de mensen weten dat ze de geneesmiddelen die ze nodig hebben, bij hun plaatselijke apotheek kunnen kopen en dat de kosten daarvan worden vergoed.

Bij het Noorse Geneesmiddelenbureau evalueren we jaarlijks de prijzen van ongeveer 70% van alle geneesmiddelen. Omdat we onze eigen munt hebben, die sterk kan fluctueren ten opzichte van de euro, kunnen we de prijzen zo bijstellen tot op het juiste niveau houden, iets naar boven of iets naar beneden. De EURIPID-data maken dit een stuk makkelijker, en zo blijven geneesmiddelen beschikbaar en betaalbaar voor wie ze nodig heeft.

Activiteiten op EU-niveau

Kosteneffectief gebruik van geneesmiddelen

Europese Commissie – Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Nieuws

Openingsvergadering van het EURIPID-stakeholdersplatform: 10 april 2019

Met financiële steun van het nieuwe EU-gezondheidsprogramma zet het EURIPID-samenwerkingsverband een nieuw platform op voor overleg met de belangrijkste stakeholders en andere betrokkenen, waaronder de OESO, de WHO en de EU-lidstaten.

Commissie publiceert landverslagen in het kader van het Europees semester 2019

Uit de mededeling van 27 februari blijkt met name dat de hervormingen van de gezondheidszorgstelsels op meer doeltreffendheid, toegankelijkheid en veerkracht zijn gericht. Veel lidstaten leggen extra nadruk op preventieve zorg.

Commissie publiceert verslag over concurrentiebevordering in de farmaceutische sector

Het verslag van januari bevestigt dat er in de farmaceutische sector strenge handhaving van de mededingingsregels nodig is. Voorbeelden bewijzen dat dit de sector innovatief en geneesmiddelen betaalbaar kan houden voor patiënten in de EU.

EURIPID publiceert aanbevelingen over externe referentieprijzen

Het EURIPID-samenwerkingsverband heeft een technische leidraad voor externe referentieprijzen (ERP) gepubliceerd om de nationale overheden te helpen negatieve effecten van een ERP op de toegang van patiënten tot geneesmiddelen te vermijden of beperken.

Vergrijzingsverslag 2018: niet-demografische kostenfactoren, zoals gezondheidstechnologie, kunnen zorgkosten opdrijven

Volgens het verslag zullen niet-demografische factoren de gezondheidsuitgaven opdrijven als de huidige trends aanhouden. De innovaties in de medische technologie zouden de belangrijkste oorzaak van de oplopende zorgkosten zijn.

23-24 oktober 2019: 4de WHO-conferentie over prijsstelling en vergoeding van geneesmiddelen

De conferentie met als titel "De toegangsproblematiek voor geneesmiddelen – De waarde van het prijsstellings- en vergoedingsbeleid" wordt in Wenen georganiseerd door het WHO-samenwerkingscentrum voor het farmaceutisch prijsstellings- en vergoedingsbeleid.

Projecten van het gezondheidsprogramma

Gezondheidsprogramma financiert OESO-projecten voor duurzame toegang tot geneesmiddelen

Met financiële steun van het EU-gezondheidsprogramma is de OESO gestart met verschillende projecten om na te gaan hoe de uitgaven voor geneesmiddelen in de hand kunnen worden gehouden en hoe er beter kan worden ingespeeld op de marktontwikkelingen.

Overige links

Transparantierichtlijn

De EU heeft met de transparantierichtlijn een gemeenschappelijk procedureel kader gecreëerd dat moet garanderen dat nationale besluiten over de prijsstelling en vergoeding van geneesmiddelen transparant worden genomen en de werking van de interne markt niet verstoren.

Advies over innovatieve betalingsmodellen voor kostbare innovatieve geneesmiddelen

Dit advies werd opgesteld door het onafhankelijke panel van deskundigen voor doeltreffend investeren in gezondheid.