Siirry pääsisältöön
Public Health

Terveys-EU-uutiskirje 234 – Valokeilassa

Tukea mielenterveysalan toimille

Irene Norstedt, joka toimii Euroopan komission tutkimus- ja innovointipääosaston terveystutkimuslinjan vt. johtajana, ja John F. Ryan, joka on terveys- ja elintarviketurvallisuuspääosaston kansanterveyslinjan johtaja, esittelevät komission mielenterveystoimia. Niihin kuuluu muun muassa Isprassa Italiassa pidetty Marketplace-tapahtuma, jonka järjesti komission perustama terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn ohjausryhmä. Kolmatta kertaa järjestetyn tapahtuman aiheena olivat mielenterveysalan hyvät toimintatavat.

Mitä terveyden ja innovoinnin pääosasto ja tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto tekevät mielenterveyden edistämiseksi EU:ssa?

JFR: Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan viidenneksellä ihmisistä on joskus mielenterveyden ongelmia. Mielenterveyteen ei pidä suhtautua poikkeustapauksena, vaan normaalina terveyden osa-alueena. Se ei saa olla tabu. Euroopan komissio tiedostaa, kuinka tärkeää on edistää mielenterveyttä ja fyysistä terveyttä, ja on toiminut aktiivisesti mielenterveyden alalla jo vuosikymmenten ajan. Se on rahoittanut tutkimushankkeita ja muita aloitteita, esimerkiksi kampanjoita, joilla torjutaan verkkokiusaamista tai levitetään tietoa masennuksesta ja itsemurhien ehkäisystä.

IN: Komissio tukee mielenterveystutkimusta puiteohjelmiensa kautta. Esimerkiksi Horisontti 2020 -ohjelmassa on viiden viime vuoden aikana investoitu aivotutkimukseen lähes 3,2 miljardia euroa, josta 615 miljoonaa euroa psyykkisten sairauksien tutkimukseen. Näillä investoinneilla tuetaan mielenterveystyön ja mielisairauksien ehkäisyn, diagnosoinnin ja hoidon kehittämistä, esimerkiksi tehokkaiden uusien sähköisten työkalujen ja hoitomallien tutkimusta. Tämä ei kuitenkaan riitä. Mielenterveyden häiriöt ovat edelleen vakava terveysongelma Euroopassa ja sen ulkopuolella, eivätkä monet ihmiset saa tarvitsemaansa hoitoa. Tutkimuspääosasto tehostaakin nyt yhteistyötään terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston ja Yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa. Voimme osaltamme parantaa tilannetta tarjoamalla tutkimusnäyttöä kaikkien EU-maiden hyödynnettäväksi.

Oletteko tyytyväisiä tämänvuotiseen Marketplace-tapahtumaan?

JFR: Kyllä varmasti. 11 osallistujaa esittelee tapahtumassa hyviksi osoittautuneita toimintatapoja, jotka ovat helposti toteutettavissa myös muualla. Haluamme nähdä konkreettisia tuloksia, jotka hyödyttävät kaikkia EU-kansalaisia. EU-maiden edustajat saavat nyt tilaisuuden tutustua näihin onnistuneisiin hankkeisiin ja tavata niiden toteuttajia henkilökohtaisesti. He voivat edistää vastaavia hankkeita omissa maissaan EU:n taloudellisella ja logistisella tuella.

Mikä on terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn ohjausryhmän rooli?

JFR: Ohjausryhmä perustettiin kolme vuotta sitten korvaamaan useita eri asiantuntijaryhmiä. Sen tehtävänä on edistää terveyttä ja ehkäistä sairauksia erityisesti aloilla, jotka EU-maat ovat määritelleet ensisijaisiksi. Lähes 80 % ei-tarttuvista taudeista on ehkäistävissä pääasiassa elämäntapavalinnoilla. Sairauksien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen on siis syytä panostaa. WHO ja taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) ovat osoittaneet, että investoinnit ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen ovat erittäin kustannustehokkaita. On mahdollista säästää sairaanhoitokuluissa, kun ongelmia torjutaan tai ainakin lykätään ehkäisytoimien avulla.

IN: Marketplace-tapahtuman ansiosta voimme kehittää verkostojamme ja saada paremman kuvan kentän tarpeista. Tutkijoilla on usein vapaus tehdä tutkimustaan sen omalla painolla. Tutkimustyön suuntaaminen tiettyyn haasteeseen on kuitenkin innostavaa ja motivoivaa. Kukapa ei haluaisi löytää parannuskeinoa dementiaan tai ehkäistä itsemurhia tehokkaammin? Oli erittäin palkitsevaa nähdä Marketplace-tapahtumassa, miten erilaisia ideoita on toteutettu onnistuneesti. Suunnitelmien kehittäminen ja onnistunut täytäntöönpano on näissä hankkeissa tuottanut tulosta ja tuonut ratkaisuja monien ihmisten ongelmiin. Tämä on tavoitteena kaikessa työssämme. Tutkimuksessa on luovaa energiaa. Ideoiden levittäminen tuo toivoa paremmasta, ja konkreettiset tulokset tuottavat todellista onnistumisen iloa.

EU:n tason toimet

Mielenterveys / Ei-tarttuvat taudit

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia koskevien toimien EU-kompassi

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uutiset

Mielenterveysalan hyvät toimintatavat (Ispra, Italia 14.–15.5.2019)

Euroopan komission terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn ohjausryhmän järjestämässä Marketplace-tapahtumassa esitellään terveydenhuollon eri alojen hyviä toimintatapoja, jotka voidaan ottaa käyttöön laajemmassa mittakaavassa joka EU-maassa. Lue lisää ohjausryhmän toiminnasta.

EU-kompassi: Mielenterveysalan hyvät toimintatavat (esite)

Tässä julkaisussa esitellään mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä hyviä käytänteitä. Kustakin asiantuntijoiden arvioimasta hankkeesta esitetään lyhyt tiivistelmä, tulokset ja suositukset siitä, miten käytäntöjä voitaisiin soveltaa muissa yhteyksissä.

MentALLY-pilottihanke: mielenterveyspalvelujen tila 12 maassa

Euroopan parlamentin yhteisrahoittamassa kaksivuotisessa hankkeessa arvioitiin mielenterveyspalvelujen nykytilaa. Tulosten perusteella ehdotetaan palveluihin parannuksia.

Terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmän kokous (Bryssel 14.2.2019): esitelmät nyt verkossa

Puheenvuoroissa käsiteltiin mm. digitaalipohjaisiin integroituihin hoitopalveluihin liittyviä hyviä toimintatapoja sekä kestävän kehityksen tavoitteisiin tähtäävän työn edistymistä. Kyseessä oli ohjausryhmän toinen virallinen kokous.

Masennus ja itsemurha: Darkness into Light -kampanja tukee itsetuhoisia ja heidän läheisiään

Tuhannet ihmiset eri puolilla maailmaa osallistuvat Darkness into Light -mielenterveyskampanjan kävelytapahtumaan 11.5.2019. Kävely alkaa aamuviideltä, ja aloitusaika symboloi valon voittoa pimeästä ja toivon löytämistä. Luxemburgissa järjestettävän tapahtuman suojelijana on tänä vuonna terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis.

Mielenterveysongelmat tulevat kalliiksi Euroopalle

Jos mielenterveystyötä ja mielenterveysongelmien varhaisdiagnosointia ja hoitoa tehostettaisiin, voitaisiin parantaa miljoonien eurooppalaisten elämää ja vahvistaa taloutta ja työllisyyttä, todetaan OECD:n ja Euroopan komission yhteisessä raportissa.

Mielenterveysongelmien hoito Euroopan terveydenhuoltojärjestelmissä: WHO:n Euroopan aluetoimiston julkaisu

Tässä asiakirjassa tarkastellaan mahdollisuuksia kehittää mielenterveyteen ja ei-tarttuviin tauteihin liittyvien toimien integroitua suunnittelua. Se on laadittu ei-tarttuvia tauteja käsittelevää korkean tason konferenssia varten.

EU:n terveysalan toimintaohjelman hankkeet

Mig-HealthCare – tukea maahanmuuttajien ja pakolaisten kotoutumiselle

Mig-HealthCare-hankkeessa kehitetään avohoitomalleja, joiden tavoitteena on parantaa fyysisen ja psyykkisen terveyden huoltoa, tukea maahanmuuttajien ja pakolaisten osallisuutta ja osallistumista EU:ssa sekä vähentää terveyteen liittyvää eriarvoisuutta.

PATHWAYS – kroonikkojen ja mielenterveysongelmaisten osallistava integroituminen työelämään

Hankkeessa laadittujen, päättäjille ja sidosryhmille suunnattujen toimintasuositusten tavoitteena on auttaa asianomaisia ratkaisemaan työhön liittyviä ongelmia, joita kroonisista sairauksista ja mielenterveysongelmista kärsivät kokevat, sekä torjua niiden kielteisiä vaikutuksia yksilötasolla sekä kansallisella ja EU:n tasolla.

Muita linkkejä

Mental Health Europe – mielenterveyden maailmanliiton Euroopan aluejärjestö

Riippumaton Mental Health Europe -verkosto edustaa Euroopan maiden mielenterveyspalveluiden käyttäjiä, alan ammattilaisia ja palveluntarjoajia.