Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 234 – I fokus

På jakt efter bästa praxis för psykisk hälsa

Irene Norstedt, tillförordnad direktör för hälsoforskning vid kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation och John F. Ryan, folkhälsodirektör vid generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet, talar om den tredje konferensen om bästa praxis för psykisk hälsa i Ispra i Italien. Konferensen anordnades av styrgruppen för hälsofrämjande insatser.

Vad gör era generaldirektorat för psykisk hälsa?

JFR: WHO uppskattar att var femte person i världen har haft psykiska problem av något slag. Det ska därför varken betraktas som ovanligt eller tabubelagt. Den psykiska hälsan är en del av den allmänna hälsan, punkt slut. EU-kommissionen vet hur viktigt det är att främja en god psykisk och fysisk hälsa och har aktivt arbetat för psykisk hälsa i tiotals år. Man har bland annat finansierat forskningsprojekt och andra initiativ, t.ex. kampanjer för att motverka nätmobbning och öka kunskapen om depressioner och självmord.

IN: Kommissionen har stöttat forskning om psykisk hälsa genom sina ramprogram. Inom Horisont 2020 har vi under de senaste fem åren satsat nästan 3,2 miljarder euro på hjärnforskning, varav 615 miljoner euro har gått till psykiska sjukdomar. Forskningen om psykiska sjukdomar inriktas på att hitta bättre metoder för att främja psykisk hälsa och att förebygga, diagnosticera och hantera psykisk sjukdom, bland annat genom effektiva nya e-verktyg och vårdmodeller. Men det räcker inte. Vi vet att psykisk ohälsa är ett allvarligt hälsoproblem i och utanför Europa och att många människor inte får bästa tänkbara vård. Därför samarbetar vi med generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet och det gemensamma forskningscentrumet. Vi tror att vår forskning kan bidra till att förbättra situationen genom att skapa underlag och kunskap som kan delas med medlemsländerna.

Är ni nöjda med årets konferens?

JFR: Ja, elva deltagare visade beprövade metoder som lätt kan användas av andra. Det är vårt mål – att se konkreta resultat som alla EU-invånare kan få nytta av. EU-ländernas företrädare var entusiastiska och glada för att få träffa projektledare och lära sig mer om evidensbaserade projekt som ger resultat och som de själva kan genomföra i sina hemländer med ekonomiskt och logistiskt stöd från EU.

Kan ni berätta om styrgruppen som anordnade konferensen?

JFR: Styrgruppen för hälsofrämjande insatser bildades för tre år sedan. Den ersatte olika expertgrupper och inriktade sig på något av det absolut viktigaste, nämligen främjande och förebyggande åtgärder på områden som EU-länderna anser är prioriterade. Nästan 80 % av de icke-överförbara sjukdomarna kan förebyggas, särskilt genom en sundare livsstil. Så vi måste börja där – genom att förebygga sjukdomar och främja god hälsa. OECD och WHO har visat att investeringar i hälsofrämjande insatser är mycket kostnadseffektiva, eftersom vi tack vare dem kan slippa vårdutgifter för vissa sjukdomar och tillstånd senare.

IN: Konferensen har gett oss ett nätverk och en bättre överblick över vad som behövs. Forskare får ofta frihet att upptäcka och utveckla saker på ett organiskt sätt. Men det är spännande och motiverande att styra forskningen mot en särskild utmaning. Vem vill inte hitta ett botemedel mot demens? Eller förebygga självmord? För oss konferensdeltagare var det mycket givande att få höra om alla idéer som har förverkligats. Det som började som någons utkast har omsatts i praktiken och gett resultat så att människor som behöver det nu kan få hjälp. Det är det som ligger bakom allt vårt arbete. Det finns en kreativ energi i forskning, hopp i utbytet av idéer och verklig tillfredsställelse med konkreta resultat.

Åtgärder på EU-nivå

Psykisk hälsa / Icke-överförbara sjukdomar

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

EU-kompassen för insatser för psykisk hälsa

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Konferens om bästa praxis för psykisk hälsa i Ispra, Italien (14–15 maj 2019)

Konferensen tog upp beprövade metoder på olika hälsoområden som kan användas i större skala i intresserade EU-länder. Konferensen anordnades av EU-kommissionens styrgrupp för hälsofrämjande insatser. Läs mer om styrgruppens arbete.

Ny broschyr från EU-kompassen för insatser för psykisk hälsa

I broschyren kan du läsa om expertgranskad god praxis i Europa när det gäller psykisk hälsa och välbefinnande. Här finns också en kort sammanfattning av varje metod samt lärdomar och rekommendationer för framtiden.

Målsättningar från pilotprojektet Mentally som analyserar frågor om psykisk hälsa i tolv länder

Det tvååriga projektet utvärderar dagens psykiska vård och föreslår förbättringar. Projektet finansieras delvis av Europaparlamentet.

Presentationerna från mötet i styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar

Presentationerna handlade bland annat om bästa praxis för en digital integrerad vård och framstegen med hållbarhetsmålen. Mötet i Bryssel den 14 februari 2019 var det andra formella mötet i styrgruppen.

Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis stöder initiativet ”Darkness into Light” som hjälper dem som drabbas av depression eller självmord

Vytenis Andriukaitis är beskyddare av årets evenemang i Luxemburg med tusentals deltagare från hela världen. De börjar gå tillsammans klockan fem på morgonen den 11 maj, från mörker till gryning. Vandringen är en symbol för hopp och upplysning om psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är dyrt för Europa

Fler insatser för att främja psykisk hälsa och tidigare diagnoser och behandling av personer med psykiska sjukdomar skulle förbättra livet för miljoner människor i Europa och bidra till bättre ekonomiska förutsättningar och anställningsvillkor. Det framgår av en rapport från OECD och EU-kommissionen.

Integrera psykisk hälsa i vårdsystemen – policydokument från WHO Europa

Dokumentet har tagits fram till WHO:s högnivåkonferens om icke-överförbara sjukdomar. Det beskriver hur man kan integrera planeringen bättre och vidta mer omfattande åtgärder för psykisk hälsa och icke-överförbara sjukdomar.

Projekt inom folkhälsoprogrammet

Mig-Healthcare – stärkt primärvård ska minska ojämlikhet i hälsa och förbättra integrationen av utsatta migranter och flyktingar

Mig-HealthCare ska ta fram en färdplan för effektiva vårdmodeller med utgångspunkt i lokalsamhället för att förbättra vårdtjänsterna för fysisk och psykisk hälsa, minska hälsoskillnaderna och stödja migranters och flyktingars inkludering och deltagande i samhället.

Pathways – samarbete för hälsosamma arbetsplatser och inkluderande strategier för arbetslivet

Pathways har föreslagit riktlinjer för beslutsfattare och andra aktörer så att de kan ta itu med problem i arbetet som kroniskt och psykiskt sjuka personer råkar ut för och motverka de negativa konsekvenserna på ett personligt, nationellt och europeiskt plan.

Läs mer

Psykisk hälsa i Europa (MHE)

Psykisk hälsa i Europa är det största oberoende nätverket för patienter, vårdpersonal och tjänsteleverantörer i hela Europa.