Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 238 – I fokus

Den här utgåvans redaktionella artiklar har tagits fram av EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag (GD Grow). GD Grow, som har hand om en databas för kosmetikaingredienser och en portal för anmälan av kosmetiska produkter (CPNP-portalen), uppmanar vid behov vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet att göra en riskbedömning för kosmetikaingredienser.

Hormonstörande ämnen – riskbedömning från vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet

Kosmetikaförordningen (förordning (EG) nr 1223/2009) ska skydda människor mot potentiella risker. Förordningen begränsar respektive förbjuder därför användningen av vissa ämnen i kosmetiska produkter. Bestämmelserna bygger på konsumentsäkerhetskommitténs riskbedömningar.

Liksom för andra ämnen som föranleder farhågor för människors hälsa gör kommittén även riskbedömningar för hormonstörande ämnen i kosmetiska produkter. Hormonstörande ämnen är kemiska ämnen som kan påverka funktioner i hormonsystemet och skada människors och djurs hälsa.

Riskbedömningarna innehåller slutsatser om kopplingar mellan hormonella verkningsmekanismer och de kritiska resultatmåtten för bedömning av om ämnena är säkra för konsumenterna, inte minst känsliga grupper som barn.

Efter en översyn av kosmetikaförordningen antog kommissionen en rapport om hormonstörande ämnen den 7 november 2018. Där redogör kommissionen för de åtgärder som har vidtagits mot potentiellt hormonstörande ämnen – dvs. om de har förbjudits eller begränsats enligt konsumentsäkerhetskommitténs säkerhetsbedömningar från fall till fall. Slutsatsen är att kosmetikaförordningens verktyg är tillräckliga för att reglera användningen av kosmetiska ämnen som utgör en potentiell risk för människors hälsa.

Kommissionen hade också åtagit sig att fram till slutet av mars 2019 upprätta en prioriteringslista för riskbedömning av potentiella hormonstörande ämnen som inte redan omfattas av förbud enligt kosmetikaförordningen. Utgångspunkten för den här prioriteringslistan var resultaten från en studie i samband med en konsekvensbedömning på områdena växtskyddsmedel och biocider. I studien identifieras sex ämnen som potentiellt hormonstörande utan att vara förbjudna eller på väg att förbjudas (bensofenon-3, kojinsyra, 4- metylbensyliden-kamfer, propylparaben, triklosan och resorcinol). Dessa ämnen används också i kosmetiska produkter.

Kommissionen lade fram den preliminära listan inför arbetsgruppen för kosmetiska produkter i december 2018. Ledamöterna uppmanades att yttra sig om listan och komplettera den med andra potentiellt hormonstörande ämnen med motivering om varför listan bör kompletteras.

Till slut hamnade 28 ämnen på listan, som delades in i två grupper. Grupp A innehåller 14 ämnen som bör högprioriteras eftersom de utvärderas enligt Reach som potentiellt hormonstörande eller på grund av att de senaste rönen redan har bekräftat att de är hormonstörande. Grupp B innehåller 14 ämnen där man antingen inte har inlett någon vetenskaplig undersökning ännu eller där resultaten pekar på konsekvenser för miljön och inte för människan. I grupp B ingår också ämnen som nyligen utvärderats av konsumentsäkerhetskommittén och som befunnits vara säkra samt ämnen som nyligen har klassificerats som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska enligt CLP-förordningen och där det har vidtagits riskhanteringsåtgärder för att förbjuda/begränsa användningen i kosmetiska produkter.

Kommissionen har redan gått ut med en första uppmaning att inkomma med uppgifter om de 14 ämnena i grupp A (se nedan). När tillräckligt många uppgifter har lämnats kommer kommissionen att ge konsumentsäkerhetskommittén i uppdrag att utvärdera ämnena så snart som möjligt. Vid behov kommer kommissionen sedan att förbjuda eller begränsa ämnenas användning i kosmetiska produkter.

Med hänsyn till den relevanta utvecklingen planerar kommissionen att i framtiden också begära in uppgifter om de 14 ämnen som ingår i grupp B.

Mer information:

Uppmaning att inkomma med uppgifter om potentiellt hormonstörande ingredienser i kosmetiska produkter till den 15 oktober 2019

Inför konsumentsäkerhetskommitténs utvärdering behöver vi uppgifter från alla berörda parter, bland annat universitet och andra forskningsinstitut, EU-ländernas myndigheter, tillverkare av kosmetiska produkter, tillverkare av ämnena i fråga och konsumentorganisationer.

Vi behöver relevanta vetenskapliga uppgifter om följande ingredienser, bland annat när det gäller fysikalisk-kemiska egenskaper, toxikokinetik och toxikologiska effektmått, exponeringsbedömningar och säkra koncentrationsgränsvärden: bensofenon-3, kojinsyra, 4-metylbensyliden-kamfer, propylparaben, triklosan, resorcinol, oktokrylen, triklokarban, butylhydroxitoluen, bensofenon, homosalat, bensylsalicylat, genistein och daidzein (förordning (EG) nr 1223/2009).

Mer information:

Lämna synpunkter på EU:s policy för hormonstörande ämnen fram till den 10 juli 2019

Eftersom det finns en oro för bristande konsekvens i EU:s regelverk om hormonstörande ämnen har kommissionen inlett en övergripande kontroll av lagstiftningens ändamålsenlighet för att avgöra om EU:s kemikalielagstiftning når sitt mål att skydda människors hälsa och miljön genom att minimera den totala exponeringen för hormonstörande ämnen. Berörda parter, bland annat myndigheter, näringslivet, icke-statliga organisationer och allmänheten, kan delta i kontrollen genom att lämna synpunkter på kommissionens färdplan fram till den 10 juli 2019, vilket också konsumentsäkerhetskommittén tänker göra.

Genom ändamålsenlighetskontrollen vill kommissionen jämföra dagens situation i EU med situationen 1999, då unionen publicerade sin första strategi för hormonstörande ämnen. Kunskapen om och regleringen av hormonstörande ämnen har förbättrats betydligt sedan dess, och EU betraktas idag som en av de världsledande aktörerna när det gäller hanteringen av dessa kemikalier.

Senare i år planerar kommissionen ett samråd, som kommer att läggas ut på kommissionens centrala samrådssida (Kom med synpunkter) i 12 veckor. Enkäten kommer att finnas på 23 språk och du kan svara på vilket du vill av dem. Dessutom planeras ett möte i forumet om hormonstörande ämnen i oktober. Yttrandet beräknas antas i mitten av 2020.

Mer information: