Direct naar de inhoud
Public Health

Nieuwsbrief Gezondheid-EU 240 – Focus

Tien stappen naar vaccinatie voor iedereen

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben samen op 12 september een wereldtop over vaccinatie georganiseerd om de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten en de verspreiding van desinformatie over vaccins tegen te gaan. De discussies zijn samengevat in de volgende acties en lessen.

Iedereen moet kunnen profiteren van de kracht van vaccinatie. Ondanks de beschikbaarheid van veilige en doeltreffende vaccins, daalt de wereldwijde vaccinatiegraad door gebrekkige toegang, vaccintekorten, onjuiste informatie, onderschatting van ziekterisico’s, minder vertrouwen in de waarde van vaccins en desinvesteringen. Vaccinatie is ontegensprekelijk een van de meest doeltreffende maatregelen voor de volksgezondheid. We moeten de moeizaam behaalde winst van vaccinatie behouden, maar er ook naar streven meer en beter te doen, om doeltreffende en rechtvaardige gezondheidszorgstelsels tot stand te brengen en de schade te beperken die wordt veroorzaakt door ziekte en lijden die kunnen worden voorkomen. Dit houdt ook in dat de nodige investeringen in onderzoek en ontwikkeling moeten worden gedaan om tegemoet te komen aan onvervulde medische behoeften door nieuwe vaccins te ontwikkelen en bestaande te verbeteren.

Lessen van deze dag en acties die nodig zijn met het oog op vaccinatie voor iedereen en de uitroeiing van door vaccins te voorkomen ziekten:

  1. Wereldwijd politiek leiderschap en engagement voor vaccinatie, naast doeltreffende samenwerking en partnerschappen op internationaal, nationaal, regionaal en lokaal niveau met gezondheidsinstanties, gezondheidswerkers, het maatschappelijk middenveld, gemeenschappen, wetenschappers en de industrie, om iedereen te beschermen via een aanhoudend hoge vaccinatiegraad.
  2. Functionerende en financieel duurzame nationale vaccinatiestrategieën in alle landen, in lijn met het streven naar een universele gezondheidszorg, waarbij niemand aan zijn lot wordt overgelaten.
  3. Sterke surveillancesystemen voor door vaccins te voorkomen ziekten, in het bijzonder ziekten die wereldwijd worden uitgeroeid.
  4. Bestrijding van de onderliggende oorzaken van terughoudendheid tegenover vaccins, meer vertrouwen in vaccinatie en empirisch onderbouwde interventies.
  5. Inzet van digitale technologieën om de resultaten van vaccinatieprogramma’s beter te monitoren.
  6. Voortdurend onderzoek om permanent gegevens te verzamelen over de doeltreffendheid en veiligheid van vaccins en de impact van vaccinatieprogramma’s.
  7. Investeringen, waaronder nieuwe financieringsmodellen en stimulansen, in onderzoek, ontwikkeling en innovatie met het oog op nieuwe of verbeterde vaccins en toedieningswijzen.
  8. Vermindering van de kans op vaccintekorten door betere systemen voor monitoring, planning, aankoop, levering en opslag, en door samenwerking met producenten en iedereen in de distributieketen om de bestaande productiecapaciteit optimaal te benutten of te vergroten.
  9. Doeltreffende, transparante en objectieve voorlichting door professionals op alle niveaus en in de media, en bestrijding van desinformatie, mede in samenwerking met sociale media en technologiebedrijven.
  10. Integratie van vaccinatie in de mondiale gezondheids- en ontwikkelingsagenda’s, door middel van een nieuwe Vaccinatieagenda 2030.

Activiteiten op EU-niveau

Vaccinatie

Europese Commissie – Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Nieuws

Europese Commissie en WHO organiseren wereldtop over vaccinatie op 12 september 2019

Dit evenement vond plaats onder beschermheerschap van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus, die zo het thema vaccinatie zichtbaarheid en politieke goedkeuring op hoog niveau verleenden.

Public Health England: HPV-vaccin kan meer dan 100 000 gevallen van kanker voorkomen

Geschat wordt dat het HPV-vaccinprogramma in de periode tot 2058 meer dan 64 000 gevallen van baarmoederhalskanker en bijna 50 000 andere kankergevallen kan voorkomen.

Hoe denken Europeanen over vaccinatie?

Bij de Eurobarometer-enquête van maart 2019 werd gepeild naar de opvattingen van Europeanen over ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen en over de doeltreffendheid van vaccins, hun ervaringen met inentingen, hun informatiebronnen over vaccins enz.

Mazelen blijven onuitroeibaar zolang er grote immuniteitslacunes zijn en de vaccinatiegraad te laag is

In een recente nieuwsbrief van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC schreef directeur Andrea Ammon over de drie belangrijkste oorzaken van deze vermijdbare epidemie: een groot aantal mensen die vatbaar zijn voor mazelen, veel gevallen bij baby’s en volwassenen en de permanente mogelijkheid van ingevoerde gevallen.

Akkoord over gezamenlijke actie van de ondertekenaars van het Europees actieplan voor vaccinatie 2015-2020 van het Regionaal Bureau voor Europa van de WHO

Het plan, dat in 2014 werd aangenomen door de landen die lid zijn van de WHO/regio Europa, stelt regionale doelstellingen vast voor vaccinatie en de beheersing van door vaccinatie te voorkomen ziekten voor 2015-2020 en daarna. Het geeft aan welke gebieden prioriteit moeten krijgen en hoe resultaten worden gemeten.

Het volledige Global Vaccine Action Plan 2011-2020 en samenvattingen van onderdelen

Het Global Vaccine Action Plan werd in mei 2012 goedgekeurd door de 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsvergadering. Het vormt een kader dat tegen 2020 miljoenen sterfgevallen kan voorkomen door een gelijkere toegang van mensen in alle gemeenschappen tot bestaande vaccins.

20 miljoen kinderen hebben in 2018 de levensreddende vaccins tegen mazelen, difterie en tetanus niet gekregen

Volgens nieuwe gegevens van de WHO en UNICEF heeft ruim één op tien kinderen in 2018 geen levensreddende vaccins gekregen, zoals die tegen mazelen, difterie en tetanus.

WHO-factsheet: wereldwijd kunnen 1,5 miljoen sterfgevallen worden vermeden door een betere algemene vaccinatiedekking

In de factsheet vindt u feiten en cijfers over immunisatie, waaronder het bericht dat naar schatting 19,4 miljoen kinderen jonger dan één jaar het DTP3-vaccin niet hebben gekregen.

Ongeziene wereldwijde inspanning zorgt voor nieuwe mijlpaal bij poliovaccinatie

Nu met de steun van de vaccin-alliantie Gavi geïnactiveerde poliovaccins in Zimbabwe en een algemeen vaccinatieprogramma in Mongolië zijn ingevoerd, gebruiken nu alle landen ter wereld, waarvan 73 met de steun van Gavi, het vaccin dat kinderen tegen polio beschermt.

Gratis WHO-cursus voor mensen die beroepshalve met de veiligheid van vaccins te maken hebben

Deze cursus moet het kennisniveau van deze professionals op peil brengen. Het gaat daarbij om verpleegkundigen, verloskundigen, maatschappelijke gezondheidswerkers, apothekers, artsen en mensen die werken voor gezondheidsprogramma’s.

Nieuwe strategie voor 2021-2025 goedgekeurd door raad van bestuur Gavi: niemand mag achterblijven zonder vaccinatie

Op 27 juni 2019 heeft de raad van bestuur van Gavi een nieuwe strategie voor de vaccin-alliantie in de periode 2021-2025 goedgekeurd. De aandacht zal vooral gaan naar gemeenschappen die momenteel niet door vaccinatie worden bereikt, zoals die in stedelijke sloppenwijken, afgelegen gebieden en conflictsituaties.

Overige links