Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 240 – Editorial

Zece acțiuni în vederea „vaccinării pentru toți”

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au organizat împreună, la 12 septembrie, o reuniune la nivel mondial pe tema vaccinării pentru a inversa tendința de răspândire a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și pentru a pune capăt dezinformării cu privire la vaccinuri. În urma discuțiilor, au fost stabilite o serie de acțiuni și concluzii.

Fiecare cetățean ar trebui să poată beneficia de avantajele vaccinării. În pofida faptului că există vaccinuri sigure și eficiente, diverse probleme (lipsa accesului, penuria de vaccinuri, dezinformarea, atitudinea față de riscurile de îmbolnăvire, diminuarea încrederii populației în calitatea vaccinurilor și dezinvestițiile) au impact asupra acoperirii vaccinale globale. Vaccinarea este indiscutabil una dintre cele mai eficiente acțiuni de sănătate publică. Trebuie să depunem eforturi pentru a menține beneficiile cu greu câștigate prin vaccinare, dar, în același timp, trebuie să facem mai mult și mai bine pentru a crea sisteme de sănătate eficiente și echitabile și pentru a reduce efectele negative cauzate de boală și pentru a preveni suferința care, de altfel, poate fi prevenită. Pentru aceasta, trebuie să realizăm investițiile necesare în cercetare și dezvoltare, pentru a răspunde nevoilor medicale nesatisfăcute prin dezvoltarea de noi vaccinuri și prin îmbunătățirea celor existente.

Învățăminte și acțiuni necesare pentru o „vaccinare pentru toți” și pentru a elimina bolile care pot fi prevenite prin vaccinare:

  1. Promovarea angajamentului și acțiunii politice la nivel global în materie de vaccinare și stabilirea unei colaborări și a unor parteneriate eficiente la nivel internațional, național, regional și local cu autoritățile sanitare, cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu societatea civilă, comunitățile, oamenii de știință și industria, pentru a proteja pe fiecare, oriunde, printr-o acoperire vaccinală ridicată și durabilă.
  2. Garantarea faptului că toate țările dispun de strategii naționale de imunizare și că le pun în aplicare și își consolidează sustenabilitatea financiară, pentru a ajunge la o acoperire universală în materie de sănătate, care să nu excludă pe nimeni.
  3. Crearea unor sisteme solide de supraveghere a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, în special a celor care sunt vizate de obiective mondiale de eliminare și eradicare.
  4. Abordarea cauzelor profunde ale reticenței față de vaccinare, sporirea încrederii în vaccinare și conceperea și aplicarea unor acțiuni bazate pe dovezi.
  5. Valorificarea potențialului tehnologiilor digitale, pentru a consolida monitorizarea rezultatelor programelor de vaccinare.
  6. Susținerea eforturilor de cercetare pentru a genera în continuu date privind eficacitatea și siguranța vaccinurilor și impactul programelor de vaccinare.
  7. Continuarea eforturilor și a investițiilor, inclusiv prin noi modele de finanțare și stimulente, în cercetare, dezvoltare și inovare pentru a îmbunătăți dispozitivele de vaccinare și de administrare și pentru a crea altele noi.
  8. Atenuarea riscurilor de penurie de vaccinuri printr-o mai bună monitorizare, previzionare, achiziționare, livrare și constituire de stocuri și prin colaborarea cu producătorii și cu toți participanții la lanțul de distribuție pentru a utiliza în mod optim sau pentru a ameliora capacitatea de producție existentă.
  9. Abilitarea profesioniștilor din domeniul sănătății de la toate nivelurile, precum și a mass-mediei, pentru a furniza publicului informații eficiente, transparente și obiective și pentru a combate informațiile false și înșelătoare, inclusiv prin participarea pe platformele de comunicare socială și prin acțiuni pe lângă întreprinderile tehnologice.
  10. Alinierea și integrarea vaccinării în toate programele globale de sănătate și dezvoltare, printr-o nouă strategie de vaccinare pentru 2030.

Activități la nivelul UE

Vaccinarea

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Reuniune la nivel înalt privind vaccinarea, organizată de Comisia Europeană și OMS (12 septembrie 2019)

Evenimentul a avut loc sub auspiciile președintelui Comisiei, Jean Claude Juncker, și ale directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care au oferit astfel vizibilitate și susținere politică la nivel înalt în ceea ce privește tematica vaccinării.

Vaccinul împotriva HPV ar putea preveni peste 100 000 de cazuri de cancer, potrivit Public Health England

Se estimează că, până în 2058, programul de vaccinare împotriva HPV ar putea preveni peste 64 000 de cazuri de cancer de col uterin și aproape 50 000 de cazuri de cancer de alt tip.

Ce părere au cetățenii europeni despre vaccinare?

În cadrul unui sondaj Eurobarometru din martie 2019, au fost puse întrebări cu privire la modul în care europenii percep bolile care pot fi prevenite prin vaccinare și eficacitatea vaccinurilor, precum și cu privire la experiențele lor în materie de vaccinare și la sursele de informare în domeniu.

Rujeola va continua să se propage atâta timp cât vor exista lacune semnificative în materie de imunizare și o acoperire vaccinală insuficientă

Într-un buletin informativ recent al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), directorul său, Andrea Ammon, a explicat că există trei factori principali ai acestei epidemii care poate fi prevenită: un număr mare de persoane expuse riscului de a contracta boala, o incidență ridicată în rândul sugarilor și adulților și riscul continuu de importare.

Planul european de acțiune în materie de vaccinare 2015-2020: Organizația Mondială a Sănătății (Europa)

Adoptat de țările membre ale OMS Europa în 2014, planul stabilește obiective regionale privind imunizarea și combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, în perioada 2015-2020 și ulterior, prin definirea obiectivelor, a domeniilor prioritare de acțiune și a indicatorilor.

Planul de acțiune globală privind vaccinurile 2011-2020 (versiunea integrală și rezumate pe secțiuni)

Planul de acțiune globală privind vaccinurile, aprobat de cele 194 de state membre ale Adunării Mondiale a Sănătății în mai 2012, este un cadru menit să prevină milioane de decese până în 2020, datorită unui acces mai echitabil la vaccinurile existente.

În 2018, 20 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri esențiale, precum cele împotriva rujeolei, difteriei și tetanusului

În 2018, mai mult de unul din zece copii nu a primit vaccinuri care pot salva vieți, cum ar fi cele împotriva rujeolei, difteriei și tetanosului, conform noilor date furnizate de OMS și UNICEF.

Peste 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o mai bună acoperire vaccinală globală (OMS)

OMS a publicat o fișă informativă cu date și cifre privind imunizarea, în care se explică, printre altele, faptul că aproximativ 19,4 milioane de copii cu vârsta sub 1 an nu au beneficiat de vaccinul DTP3.

Un efort major la nivel mondial permite depășirea unei etape-record în ceea ce privește combaterea poliomielitei

După introducerea vaccinului antipoliomielitic inactivat în programele de imunizare de rutină din Zimbabwe și Mongolia, cu sprijinul Gavi, toate țările din lume, inclusiv cele 73 de țări sprijinite de Gavi, au introdus vaccinul care îi protejează pe copii împotriva acestei boli.

OMS oferă cursuri gratuite specialiștilor a căror activitate vizează aspecte legate de siguranța vaccinurilor

Acest curs urmărește să stabilească o înțelegere comună în rândul specialiștilor din domeniu: asistenți medicali/moașe/personal sanitar, farmaciști, medici și responsabili tehnici sau de program.

O nouă strategie la nivel înalt pentru perioada 2021-2025, aprobată de Consiliul de administrație al Gavi

La 27 iunie 2019, Consiliul de administrație al Gavi a aprobat o nouă strategie care urmărește să orienteze activitatea grupului în perioada 2021-2025, acordând prioritate vaccinării comunităților neacoperite, cum ar fi cele din suburbiile urbane, zonele izolate și mediile de conflict.

Alte linkuri utile