Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 242 – Editorial

Premiul UE în domeniul sănătății recompensează inițiative care îi ajută pe tineri să aibă un start bun în viață

La 17 octombrie 2019, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, va înmâna Premiul UE în domeniul sănătății în cadrul reuniunii anuale a Platformei pentru politica în domeniul sănătății de la Bruxelles. Premiul din acest an este acordat în semn de recunoaștere a inițiativelor care îi ajută pe copii și pe tineri să aibă un start bun în viață, menținându-și o greutate corporală sănătoasă, consumând alimente nutritive și fiind mai activi din punct de vedere fizic.

De ce lupta împotriva obezității și excesului de greutate în rândul tinerilor este tema aleasă în acest an?

În pofida măsurilor luate la nivel european pentru a inversa tendințele din ce în ce mai marcante, proporția populației supraponderale sau obeze rămâne la un nivel îngrijorător atât în rândul adulților, cât și al copiilor și tinerilor. Este deosebit de alarmant faptul că, în majoritatea țărilor europene, tinerii cu vârste între 11 și 15 ani tind să facă tot mai puțină activitate fizică. Problemele legate de excesul de greutate, de obezitatea și de lipsa de activitate fizică încep de regulă în copilărie și afectează adesea în mod disproporționat grupurile dezavantajate din punct de vedere socioeconomic.

Este nevoie urgentă de acțiuni ambițioase pentru a reduce nu numai suferința umană, ci și sarcina economică ridicată pe care o reprezintă obezitatea, pentru a consolida sistemele naționale de sănătate și de protecție socială și pentru a promova productivitatea și creșterea economică, inclusiv o viitoare forță de muncă sănătoasă.

De ce în acest an orașele, școlile și ONG-urile sunt eligibile pentru Premiul UE în domeniul sănătății?

Pentru a preveni și reduce obezitatea la copiii și tinerii adulți din Uniunea Europeană, trebuie să colaborăm la diferite niveluri. Rolul orașelor, al ONG-urilor și al școlilor este de a reuni factorii de decizie și cetățenii. Toate aceste entități joacă un rol fundamental în educarea copiilor cu privire la pericolele asociate alimentelor nesănătoase și unui stil de viață sedentar și în promovarea măsurilor de prevenire care constituie cea mai bună politică.

În acest context, orașele, ONG-urile și școlile sunt invitate să acționeze și să interacționeze cu alți actori implicați în mediul copiilor, pentru a pune capăt acestei tendințe îngrijorătoare.

Prin urmare, ediția din 2019 a Premiului UE în domeniul sănătății aduce în centrul atenției inițiativele orașelor, ONG-urilor și școlilor care au contribuit la asigurarea unor standarde ridicate de sănătate publică în Uniunea Europeană prin prevenirea și reducerea obezității la copii și adulți tineri. Juriul are sarcina dificilă de a selecta numai trei inițiative câștigătoare, dar aș dori să subliniez faptul că nu este important cine câștigă – ceea ce contează este că împreună facem eforturi pentru a aborda problema obezității.

Ca părinți, dorim să ne știm copiii fericiți, sănătoși și împliniți, însă ne revine și rolul de a face cele mai potrivite alegeri pentru ei, ca să nu devină supraponderali sau obezi. Ei merită din partea noastră un angajament ferm și luarea unor măsuri decisive. Să ieșim din cercul vicios al obezității infantile, împreună și acum.

Activități la nivelul UE

Platforma UE privind politica în domeniul sănătății

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Urmăriți online reuniunea anuală a Platformei UE privind politica în domeniul sănătății și ceremonia de decernare a Premiilor UE în domeniul sănătății!

Comisarul Andriukaitis va prezida ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc la 17 octombrie 2019, la Bruxelles. Vor urma reuniunea anuală a platformei, cu o masă rotundă interactivă accesibilă tuturor, care va fi transmisă și online și prezentarea declarațiilor comune din 2019 și 2020.

Votați acum pentru rețelele tematice, ciclul 2020!

Platforma UE privind politica în domeniul sănătății găzduiește în fiecare an cel puțin trei rețele tematice, conduse de părți interesate din domeniul sănătății și alese de utilizatorii Platformei de politici în domeniul sănătății. Aceste rețele temporare elaborează declarații comune în domenii de politică de interes comun. Votul se încheie la 6 noiembrie 2019.

Urmăriți seminarele online din 2019 ale rețelei tematice și susțineți declarațiile comune din 2019!

Ciclul se apropie de sfârșit, iar declarațiile comune finale vor fi prezentate în cadrul reuniunii anuale a Platformei UE privind politica în domeniul sănătății din 17 octombrie 2019. Mai aveți timp să urmăriți seminarele online ale rețelelor tematice din 2019 și să susțineți declarațiile lor comune!

Platforma UE privind politica în domeniul sănătății are acum peste 5 700 de utilizatori înregistrați

De la înființarea sa în 2016, Platforma are acum peste 5 700 de utilizatori înregistrați, din aproape 70 de domenii de intervenție. Alăturați-vă acestor părți interesate din domeniul sănătății, ONG-urilor, cercetătorilor, organizațiilor de pacienți și altor entități înscriindu-vă în rețele și făcând schimb de idei cu acestea!

Inițiativele preselectate pentru ediția din 2019 a Premiului UE în domeniul sănătății

La fiecare categorie, Comisia Europeană a selectat trei inițiative lansate de autorități locale, ONG-uri și școli care încearcă să prevină și să reducă obezitatea la copii și tineri (6-18 ani). Câștigătorii vor fi anunțați la 17 octombrie 2019.

Aflați cine sunt câștigătorii edițiilor anterioare

Premiul UE în domeniul sănătății a fost lansat în 2015, când tematica a fost Ebola. Edițiile ulterioare s-au axat pe rezistența la antimicrobiene, vaccinare, prevenirea consumului de tutun, a obezității și a excesului de greutate în rândul tinerilor. Inițiativele selectate continuă să fie o referință în aceste domenii.

Premiul UE în domeniul sănătății 2019 sprijină Planul de acțiune al UE privind obezitatea infantilă 2014-2020

Planul de acțiune stabilește domeniile prioritare de acțiune și sugerează posibile măsuri. De asemenea, propune diverse modalități de a urmări în mod colectiv progresele înregistrate.

Programele de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli sprijină, de asemenea, obiectivele din acest an ale Premiului UE în domeniul sănătății

Mulți tineri din UE nu se alimentează corect pentru a putea avea o creștere armonioasă și o stare bună de sănătate. Ediția din 2019 a Premiului UE în domeniul sănătății și acest plan de distribuire a fructelor, legumelor și laptelui în rândul elevilor urmăresc să îi ajute pe aceștia să urmeze calea cea bună și să reducă obezitatea.

Ați dori să găzduiți un seminar online pe Platforma UE privind politica în domeniul sănătății?

Ați dori ca echipa responsabilă cu administrarea Platformei UE privind politica în domeniul sănătății să vă ajute să organizați un seminar online? Trimiteți propunerea dumneavoastră pe adresa sante-hppatec [dot] europa [dot] eu (sante-hpp[at]ec[dot]europa[dot]eu)!

Alte linkuri utile

Portalul de bune practici

La fel cum Premiul UE promovează inițiative exemplare în domeniul sănătății, portalul este un ghișeu unic pentru bunele practici selectate de Grupul de coordonare pentru prevenire și promovare. De asemenea, pe portal pot fi trimise bune practici pentru a fi evaluate.