Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE 244 – Editorial

Șase ani de succes: grupul de experți privind modalitățile eficiente de a investi în sănătate

Profesorul Jan De Maeseneer, președintele grupului de experți, vorbește despre rolul, activitatea și impactul grupului la aniversarea a 6 ani de existență. Pentru a marca încheierea actualului mandat al grupului de experți, Comisia organizează, împreună cu acest grup, o conferință privind interacțiunea dintre știință/expertiză și procesul de elaborare a politicilor. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles, la data de 8 noiembrie.

Care este rolul grupului de experți?

Grupul de experți este un grup interdisciplinar și independent care a fost creat de Comisie pentru a oferi consultanță fără caracter obligatoriu cu privire la aspecte legate de sistemele de sănătate.

Comisia face apel la acest grup de experți pentru a discuta concepte de politică, pentru a identifica provocările și lacunele în materie de cunoștințe și pentru a sugera posibile soluții. Grupul ajută Comisia să elaboreze politici solide, furnizându-i cele mai noi dovezi fundamentate științific.

Începând din 2013, grupul de experți a formulat 19 avize. Printre avizele recente se numără cele privind obstacolele din calea acoperirii vaccinale, impactul digitalizării asistenței medicale, definirea „asistenței medicale bazate pe valoare”, transferul sarcinilor și proiectarea sistemului de sănătate și promovarea sănătății. Avizele noastre le-au fost transmise autorităților din statele membre și, în general, comunității părților interesate din domeniul sănătății, contribuind la sensibilizarea publicului cu privire la transformarea sistemelor de sănătate.

De ce credeți că este nevoie pentru ca elaborarea de politici europene bazate pe dovezi să se concretizeze la nivelul UE?

În primul rând, este important să existe o definiție clară, relevantă la nivelul UE, a termenilor de referință și a conceptelor utilizate în avizele noastre. După aceea, avem nevoie de o actualizare a provocărilor relevante, cu ajutorul datelor disponibile la scară europeană. Grupul poate apoi să sintetizeze dovezile existente cu privire la schimbările și procesele care ar putea ajuta sistemele de sănătate să devină mai eficiente, mai accesibile și mai sustenabile.

Acolo unde dovezile lipsesc sau sunt incomplete, utilizăm cunoștințele noastre de specialitate și uneori apelăm la experți externi, cum ar fi reprezentanții pacienților. Grupul explorează și noi perspective, de exemplu recomandând extinderea definiției „valorii în asistența medicală bazată pe valoare” la „valoare societală”. Toate acestea conduc la formularea de recomandări și sugestii în materie de politici, care apoi pot fi luate în considerare în cadrul cooperării la nivelul UE, dar și pentru elaborarea de politici pe plan național.

Care sunt lecțiile trecutului și viziunea pentru viitor?

Pentru mine personal, funcția de președinte al acestui grup minunat de experți și oameni de știință a fost un privilegiu și o experiență din care am avut multe de învățat. În ultimii șase ani, am colaborat strâns și am făcut eforturi mari pentru a elabora avize de calitate, adoptând tot mai mult o abordare transdisciplinară. Le sunt recunoscător tuturor colegilor, dar și Comisiei pentru că ne-a facilitat munca și ne-a garantat independența.

Pe măsură ce ne apropiam de finalul mandatului, am reflectat asupra unor propuneri cruciale care ar putea influența politica viitoare a UE, precum

  • implementarea principiilor și îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate prevăzute de pilonul european al drepturilor sociale;
  • suscitarea unei atitudini pozitive și a unui sentiment de mândrie față de sistemele de sănătate; sprijinirea statelor membre în adoptarea de noi modele de îngrijire și în adaptarea la acestea, acordând o atenție deosebită costurilor de tranziție;
  • crearea unor comunități de învățare, care să reunească cea mai bună expertiză și cele mai bune experiențe și practici din UE;
  • consolidarea protecției financiare pentru cheltuielile din domeniul sănătății;
  • includerea reducerii inegalităților în materie de sănătate în procesul de elaborare a acțiunilor de politică;
  • realizarea de investiții în promovarea eficientă a sănătății și în prevenirea bolilor;
  • abordarea chestiunii schimbărilor climatice, a migrației (inclusiv a crizei refugiaților) și a consolidării capacităților într-un mod integrat și mai cuprinzător prin angajarea UE într-un nou dialog cu țările africane.

Activități la nivelul UE

Grupul de experți privind modalitățile eficiente de a investi în sănătate

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Conferința pe tema „Expertiză bazată pe dovezi pentru o mai bună elaborare a politicilor” reflectă activitatea grupului de experți

Evenimentul din 8 noiembrie 2019 reunește experți de marcă din domeniul sănătății și al serviciilor de asistență medicală, reprezentanți ai organismelor consultative independente de la nivel național și european, reprezentanți ai autorităților naționale din domeniul sănătății, ONG-uri, cadre didactice universitare, reprezentanți ai instituțiilor UE și alte părți interesate.

Grupul de experți își prezintă proiectul de aviz pe tema „Opțiuni pentru consolidarea sistemelor medicale care promovează sănătatea”

Proiectul de aviz a analizat trei chestiuni legate de consolidarea sistemelor medicale care promovează sănătatea. Aflați care sunt termenii de referință ai mandatului pentru a înțelege mai bine activitatea grupului de experți pe această temă.

Părților interesate li s-a solicitat punctul de vedere cu privire la un proiect de aviz intitulat „Opțiuni pentru consolidarea sistemelor medicale care promovează sănătatea”

Grupul de experți lucrează la un aviz pe această temă pentru a-i oferi Comisiei puncte de vedere bazate pe dovezi cu privire la chestiuni care pot aduce o schimbare reală la nivelul investițiilor și al sistemelor de sănătate în UE. Părțile interesate și-au putut exprima opiniile în cadrul unei audieri publice care a avut loc la 23 octombrie.

Grupul de experți publică un aviz privind definirea valorii în asistența medicală bazată pe valoare

Un raport din 2017 al OCDE a arătat că între 10 și 34 % din cheltuielile cu asistența medicală se irosesc. În răspuns, Comisia i-a solicitat grupului de experți să examineze definiția „valorii” pentru a se asigura ca resursele financiare sunt utilizate mai bine.

Fișe informative care le explică nespecialiștilor avizele grupului de experți

Printre cele mai recente fișe informative se numără cele privind definirea valorii în asistența medicală bazată pe valoare, transferul sarcinilor și proiectarea sistemelor de sănătate și evaluarea impactului transformării digitale a serviciilor de sănătate. Toate fișele informative elaborate începând din 2015 sunt disponibile pe site-ul UE dedicat sănătății publice.