Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 244 – I fokus

Expertpanelen för effektiva hälsoinvesteringar – sex framgångsrika år

Professor Jan De Maeseneer, ordförande i expertpanelen om effektiva hälsoinvesteringar, svarar på frågor om panelens roll, arbete och genomslag efter sex år. Som avslutning på den nuvarande expertpanelens mandat anordnar kommissionen och panelen en konferens den 8 november i Bryssel om samverkan mellan forskare/experter och beslutsfattare.

Vilken är expertpanelens roll?

Expertpanelen är en tvärvetenskaplig och oberoende grupp som inrättats av kommissionen för att ge icke-bindande råd om hälso- och sjukvårdssystem.

På kommissionens uppmaning diskuterar vi politiska koncept, kartlägger problem och kunskapsluckor och föreslår lösningar. Panelen förser kommissionen med aktuellt forskningsunderlag och bidrar därmed till välgrundade beslut.

Sedan 2013 har vi tagit fram 19 yttranden, bland annat om hinder för vaccinationstäckningen, effekterna av vårdens digitalisering, definitionen av ”värde” i ”värdebaserad vård”, arbetsomfördelning och vårdsystemets utformning och hälsofrämjande åtgärder. Medlemsländernas myndigheter och andra folkhälsoaktörer har tagit del av våra yttranden som bidrar till att öka allmänhetens kunskap om hur vården håller på att förändras.

Vad tror du behövs för ett lyckat evidensbaserat beslutsfattande på EU-nivå?

Först och främst är det viktigt att ha en tydlig EU-relevant definition av uppdraget och koncepten i ett yttrande. Sedan behöver vi få en aktuell bild av problemen med hjälp av uppgifter från hela EU. Panelen kan sedan sammanfatta befintliga belägg för förändringar och processer som kan bidra till mer effektiva, tillgängliga och hållbara hälso- och sjukvårdssystem.

Om beläggen är ofullständiga eller saknas fyller vi i luckorna med hjälp av vår egen expertkunskap. Ibland tar vi också hjälp av externa experter som patientföreträdare. Panelen utforskar också nya perspektiv, t.ex. när vi rekommenderade att definitionen av ”värde” i ”värdebaserad vård” skulle utvidgas till ”samhällsvärde”. Det här arbetet leder fram till politiska rekommendationer och förslag som kan diskuteras på EU-nivå, men också i medlemsländerna.

Vilka är lärdomarna och visionerna?

För min egen del har det varit ett privilegium och en väldigt berikande erfarenhet att få leda en så underbar grupp av experter och forskare. Under de senaste sex åren har vi haft ett nära samarbete och arbetat hårt för att ta fram bra yttranden utifrån ett alltmer tvärvetenskapligt synsätt. Jag vill tacka både dem och kommissionen som har underlättat vårt arbete och garanterat vårt oberoende.

När vi nu närmar oss slutet av vårt mandat har vi diskuterat några viktiga förslag som kan påverka EU:s framtida politik och bidra till att

  • nå de hälsorelaterade målen för hållbar utveckling och principerna för den europeiska pelaren för sociala rättigheter
  • skapa en positiv inställning till och stolthet över hälso- och sjukvården och hjälpa medlemsländerna att anta och anpassa sig till nya vårdmodeller genom att särskilt beakta övergångskostnaderna
  • skapa lärandegemenskaper som samlar högklassig expertis, erfarenhet och praxis i EU
  • stärka det ekonomiska skyddet för hälso- och sjukvårdsutgifter
  • minska ojämlikheterna i hälsa när man utformar nya insatser
  • investera i effektiva åtgärder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar
  • hantera klimatförändringar, migration (och flyktingkriser) och kapacitetsuppbyggnad på ett integrerat och mer övergripande sätt genom en ny dialog mellan EU och länder i Afrika.

Åtgärder på EU-nivå

Expertpanelen för effektiva hälsoinvesteringar

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Konferens om evidensbaserad sakkunskap för bättre beslutsfattande

På konferensen den 8 november 2019 kommer man att diskutera expertpanelens arbete. Bland deltagarna finns experter på folkhälsa och hälso- och sjukvård och företrädare för oberoende rådgivande organ på EU-nivå och i medlemsländerna, nationella hälsomyndigheter, icke-statliga myndigheter, lärosäten och EU-institutionerna.

Expertpanelen lägger fram utkast till yttrande om olika sätt att stödja en hälsofrämjande hälso- och sjukvård

I sitt utkast till yttrande tittar panelen på tre frågor som gäller hälsofrämjande hälso- och sjukvårdssystem. Läs mer om uppdraget och expertpanelens arbete.

Synpunkter på utkastet till yttrande om olika sätt att stödja en hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Expertpanelen håller på att ta fram ett yttrande i denna fråga så att kommissionen får ett evidensbaserat underlag som kan bidra till reformer i hälso- och sjukvårdssystemen och investeringar i EU. Vid den offentliga utfrågningen den 23 oktober 2019 fick olika aktörer chansen att lämna sina synpunkter.

Expertpanelen publicerar yttrande om definitionen av ”värde” i ”värdebaserad vård”

En OECD-rapport från 2017 visade att mellan 10 och 34 % av vårdutgifterna slösas bort. Kommissionen bad därför expertpanelen att granska definitionen av ”värde” så att pengarna kan användas bättre.

Expertpanelens yttranden – faktablad för lekmän

Faktabladen förklarar panelens yttranden för dig som inte är specialist på de olika ämnena. De senaste faktabladen handlar om definitionen av ”värde” i ”värdebaserad vård”, arbetsomfördelning och vårdsystemets utformning och effekterna av vårdens digitalisering. Du hittar alla faktablad sedan 2015 på EU:s webbplats om folkhälsa.