Skip to main content
Public Health

Egészség–EU Hírlevél, 248. szám – Fókuszban

Milyen előnyei vannak az egészségügyi programnak az Ön számára?

Véronique Wasbauer, az Európai Bizottság egészségügyi programját irányító Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség (CHAFEA) igazgatója ismerteti, melyek a 2020. évi munkaterv fő intézkedései, és mivel járul hozzá az egészségügyi program az uniós polgárok jóllétéhez.

Elsőként: Mi az egészségügyi program?

Az egészségügyi program célja a közegészségügyet értintő uniós szakpolitikák támogatása: pénzügyi támogatást nyújt uniós léptékű projektekhez, hozzájárulva a közegészségügy javításához, a betegségmegelőzéshez, valamint a fizikai és mentális betegségek veszélyeinek felszámolásához az európai országokban. Támogatja továbbá a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekre, a dohányzás visszaszorítására, a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra és az emberi eredetű anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtását. A program eddig összesen 976 projektet és fellépést finanszírozott, Európa-szerte 7387 szervezettel együttműködve. A jelenlegi egészségügyi program sorban a harmadik, és a 2014-től 2020-ig tartó időszakra szól.

Mi értendő az éves munkaterv alatt?

Az éves munkaterv lényegében felvázolja a Chafea adott évre tervezett fellépéseit, és elkülöníti a végrehajtásukra a Bizottság által meghatározott prioritások függvényében a szükséges költségvetést.

Mit érdemes tudni a 2020. évi munkaprogramról?

A 2020. év a harmadik egészségügyi program utolsó éve. A munkaterv ebben az évben is a következő négy célkitűzésre összpontosít:

  • az egészségfejlesztés előmozdítása, a betegségek megelőzése és az egészséges életmódnak kedvező környezetek kialakítása,
  • az uniós polgárok védelme a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben;
  • hozzájárulás ahhoz, hogy innovatív, hatékony és fenntartható egészségügyi rendszerek jöjjenek létre;
  • annak elősegítése, hogy az uniós polgárok jobb és biztonságosabb egészségügyi ellátást vehessenek igénybe.

A 2020-as évre összesen 65,36 millió eurót különítettek el, ebből 37,15 millió eurót az egészségügy területén dolgozó érdekelt felek, tudományos körök, politikai döntéshozók, nemzetközi vagy nem kormányzati szervezetek által végrehajtott olyan projektek társfinanszírozására, amelyek bizonyos hálózatokon (pl. a ritka betegségekkel foglalkozó európai referenciahálózaton) keresztül vagy uniós országok nemzeti hatóságai közötti közös együttműködés révén valósultak meg.

A legfontosabb intézkedések a következő területeket érintik: mentális egészség, az átoltottság növelése, az egészségügyi munkaerő reformjának támogatása, gyógyszerészeti innováció és a gyógyszerek elérhetősége, a dohányzás visszaszorítása, az egészségügyi technológiák közös klinikai értékelése, orvostechnikai eszközök és ritka betegségek.

Mit jelent ez az átlagpolgár számára?

Az egészségügyi program célja a bevált gyakorlatok terjesztése az uniós országokban, valamint a tudományosan igazolt ismeretek és a szakértelem eljuttatása az azokra leginkább rászorulókhoz. Az általa finanszírozott fellépéseknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, és hordozniuk kell az egyik országból a másikba történő sikeres átvitel lehetőségét. Valódi változást kell hozniuk az emberek életében.

Az e téren végzett munka jobb megértése érdekében tekintse meg az egészségügyi program sikertörténeteiről nemrégiben közzétett kiadványt. Ebből rálátást szerezhet a projektek széles skálájára, valamint arra, hogy azok mennyi különböző módon segítik a polgárok általános, illetve bizonyos csoportok sajátos szükségleteinek kielégítést.

Mi a következő lépés?

A CHAFEA hamarosan kiírja a pályázati és ajánlati felhívásokat. Látogasson el az uniós finanszírozási lehetőségekkel foglalkozó weboldalunkra, ahol folyamatosan frissítjük az ajánlati felhívásokkal, működési támogatásokkal, projektekkel és közös fellépésekkel kapcsolatos információkat. Tekintse át a projekteket tartalmazó Chafea adatbázist és a program eredményeit népszerűsítő egyéb közelmúltbeli tevékenységeket is, külön figyelemmel a magas szintű konferenciára. Remélem, a szöveg olvasása és a kapcsolódó videó megtekintése az Ön számára is hasznosnak fog bizonyulni.

Uniós szintű tevékenységek

Az EU egészségügyi programja

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Az EU egészségügyi programja

Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség

Hírek

A 2020. évi munkaterv elfogadása – Az EU 2014 és 2020 közötti időszakra szóló egészségügyi programja

Csatlakozzon a 2020. évi pályázati felhívásokról és az EU egészségügyi programjának éves munkatervéről tartandó 2020. március 4-i webináriumhoz

Munkaértekezlet az egészségügyi és oktatási létesítményekben folyó egészségfejlesztésről és betegségmegelőzésről, Luxembourg, 2020. február 13.

A nemzeti egészségügyi minisztériumoknak és közegészségügyi intézményeknek szóló munkaértekezlet célja a legfontosabb érdekelt felek közötti együttműködés és információcsere támogatása az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés fontosságának tudatosítása érdekében.

Értesüljön folyamatosan a legfrissebb uniós finanszírozási lehetőségekről!

Az ajánlati felhívások, működési támogatások, projektek és közös fellépések a Chafea erre kijelölt weboldalán kerülnek közzétételre. Látogassa rendszeresen az oldalt, hogy ne maradjon le semmiről!

Egészségügy az EU-ban: sikertörténetek

A tájékoztatóban olyan, több száz projektből és fellépéséből összeválogatott sikertörténetek szerepelnek, amelyek a harmadik uniós egészségügyi programnak köszönhetően valósulhattak meg. A kiadvány az EU egészségügyi programjáról szóló, 2019. szeptember 30-i konferenciára készült.

2019. szeptember 30., az EU egészségügyi programjáról tartott magas szintű konferencia Brüsszelben

A Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség által és az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának támogatásával szervezett konferencia több mint 350 résztvevőt számált.

Kinek mi a feladata? Infografika az egészségügyi program mögötti együttműködésről

Ez az infografika azt mutatja be, hogy a CHAFEA, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság és a nemzeti kapcsolattartó pontok hogyan járulnak hozzá az egészségügyi program célkitűzéseinek megvalósításához.

A 2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj fókuszában a védőoltások és az egészségtámogató életmód áll

Az Európai Uniós Egészségügyi Díjat az egészségügyi program finanszírozza, és kiváló ösztönzője annak, hogy a városok, közösségek és iskolák aktívan hozzájáruljanak a közegészségügyhöz, aminek fejében jutalomban is részesíti őket.

Az egészségügyi programhoz kapcsolódó projektek

Az egészségügyi programhoz kapcsolódó adatbázis

Az EU három egészségügyi programja eddig összesen kb. 976 projektet és fellépést finanszírozott, amelyekben mintegy 7387 szervezet vett részt Európa-szerte. Az adatbázis tájékoztatást nyújt a projektek jellegéről és eredményeiről.

További érdekes oldalak

A tagállamokban és a részt vevő országokban működő nemzeti kapcsolattartó pontok