Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 249 – Editorial

Ambițios, dar realist! UE dezvăluie primii pași în direcția Planului european de luptă împotriva cancerului

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, discută despre una dintre prioritățile Comisiei Europene, lupta împotriva cancerului, și în special despre „Planul european de luptă împotriva cancerului”. Lucrările de pregătire a planului au fost lansate cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului pe 4 februarie, în prezența președintei Ursula von der Leyen și a vicepreședintelui Margaritis Schinas.

De ce este nevoie de un nou plan?

La fiecare 9 secunde este depistat un nou caz de cancer. Cancerul este a doua principală cauză de deces după bolile cardiovasculare și are consecințe devastatoare asupra sănătății, a sistemelor de sănătate și asupra economiei noastre.

Oricât de tragice sunt aceste cifre, previziunile sunt și mai sumbre. Se preconizează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer se va dubla. Trebuie să stopăm această tendință alarmantă.

În ce constă noutatea acestei abordări?

Împreună avem o capacitate enormă de schimbare. Prin ambițiosul, dar realistul Plan european de luptă împotriva cancerului, urmărim să valorificăm această putere colectivă.

Dorim să ne concentrăm asupra mai multor domenii de importanță. În primul rând, Planul european de luptă împotriva cancerului trebuie să adopte o abordare globală, care să integreze sănătatea în toate politicile. Cancerul nu poate fi tratat numai în laborator sau în cabinetul medicului. Soluțiile trebuie să vină și în școli, la locul de muncă, prin politici de sănătate publică și prin stiluri de viață sănătoasă. Trebuie să colaborăm în mai multe domenii, precum ocuparea forței de muncă, mediul, agricultura, marketingul, educația și fiscalitatea, și să acționăm cu hotărâre.

De asemenea, trebuie să plecăm de la ideea că prevenirea este cel mai bun tratament și să acționăm în consecință. Până la 40 % din cazurile de cancer pot fi prevenite. Este exasperant, dar este și loc de speranță. Trebuie să ne intensificăm cu hotărâre activitatea de promovare a stilurilor de viață sănătoasă și de creare a unor medii mai sănătoase, în special pentru copiii noștri. De asemenea, trebuie să depunem în continuare eforturi ca să facilităm stilurile de viață sănătoasă la un preț accesibil. De exemplu, mă voi asigura că prevenirea cancerului se regăsește în noua strategie „de la fermă la consumator”, pe care o voi prezenta în cadrul Pactului ecologic european, pentru a îmbunătăți modul în care producem și consumăm alimente.

Screeningul și diagnosticarea timpurie salvează vieți. Unele state membre dispun de programe naționale de screening pentru depistarea cancerului cervical, a cancerului de sân și a cancerului colorectal. Aceste programe au dus la rate mai bune de supraviețuire. Totuși, unele state nu dispun de astfel de programe. Este inadmisibil că aceste rate diferă așa de mult între statele membre ale UE.

Toți pacienții cu cancer au dreptul fundamental la tratamente optime, la acces egal la medicamente și la noi tratamente inovatoare similare, precum și dreptul fundamental să participe la studii clinice. Statele membre, industria farmaceutică, pacienții, furnizorii de asistență medicală și reprezentanții pacienților au un rol în a se asigura că toate persoanele au acces egal la tratamentul adecvat.

De asemenea, trebuie să ne concentrăm asupra persoanei, nu doar asupra bolii. Trebuie să asigurăm supraviețuitorilor calitatea vieții, oferindu-le pacienților, supraviețuitorilor, familiilor acestora și însoțitorilor lor sprijinul de care au nevoie. Și trebuie să ștergem orice urmă de stigmatizare sau de discriminare care le mărește suferința.

Îngrijirile paliative reprezintă adesea o etapă neștiută a parcursului bolnavului de cancer, unde accesul inegal este foarte evident. Și această problemă trebuie soluționată.

În final, vom crea un spațiu european al datelor în domeniul sănătății ca să promovăm schimbul de date din domeniul sănătății și ca să sprijinim cercetarea pentru noi strategii preventive, tratamente și rezultate. De asemenea, putem contribui la reducerea inegalităților dacă folosim la maximum potențialul e-sănătății.

Nu doar vom folosi la maximum ceea ce știm deja, ci vom continua să explorăm ceea ce nu cunoaștem. Planul va fi strâns legat de misiunea de cercetare a cancerului din cadrul viitorului program Orizont Europa.

Activități la nivelul UE

Cancerul

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Sistemul european de informare privind cancerul

Comisia Europeană – Centrul Comun de Cercetare/Platforma științifică a UE

Inițiativa Comisiei Europene privind cancerul de sân

Comisia Europeană – Centrul Comun de Cercetare/Platforma științifică a UE

Rețeaua europeană a registrelor privind cancerul

Comisia Europeană – Centrul Comun de Cercetare/Platforma științifică a UE

Știri

Comisia Europeană lansează o consultare publică la nivelul UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului

Consultarea, deschisă timp de 12 săptămâni, va contribui la conturarea planului, la identificarea domeniilor-cheie și la explorarea acțiunilor viitoare. Toate persoanele sau organizațiile interesate sunt invitate să își exprime opiniile și experiențele în orice limbă oficială a UE.

Foaia de parcurs: Trimiteți-ne observații despre Planul european de luptă împotriva cancerului până pe 3 martie 2020

Comisia a lansat și o consultare cu privire la foaia de parcurs pentru plan, care se desfășoară pe parcursul a patru săptămâni. Comisia dorește să primească observațiile cetățenilor ca să elaboreze și să ajusteze mai în detaliu inițiativa.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs emoționant și încurajator la conferința pe tema „Planul european de luptă împotriva cancerului”

„Este o chestiune personală”, a declarat președinta von der Leyen, care a povestit că sora sa mai mică a fost răpusă de cancer la vârsta de 11 ani. Dar președinta a subliniat că nu este doar o chestiune personală, cancerul ne afectează pe noi toți. Ursula von der Leyen este hotărâtă și dorește ca Europa să facă progrese considerabile în direcția combaterii cancerului.

„Astăzi începem să schimbăm realitatea”, a afirmat dna comisar pentru sănătate Stella Kyriakides, de trei ori supraviețuitoare în lupta cu cancerul

În discursul său despre Planul european de luptă împotriva cancerului, rostit cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, dna comisar a spus că, la fel ca în cazul fiecărui pacient cu cancer, vor fi suișuri și coborâșuri pe măsură ce planul evoluează. „Însă împreună, vom reuși. Noi vom face diferența.”

Întrebări și răspunsuri: Planul european de luptă împotriva cancerului: Să încercăm să facem mai mult

Planul european de luptă împotriva cancerului va stabili acțiuni de sprijinire, de coordonare sau de completare a eforturilor depuse de statele membre în toate etapele esențiale: prevenirea și diagnosticarea timpurie a bolii, controalele de screening, tratamentul și îngrijirea, calitatea vieții pacienților, a supraviețuitorilor și a însoțitorilor.

Grupul de coordonare pentru promovarea sănătății și Comitetul programului Orizont 2020 discută despre acțiunile privind combaterea cancerului

Reuniunea din 24 ianuarie 2020 s-a concentrat pe problema cancerului. Participanții au fost informați cu privire la obiectivul Comisiei de a stabili o colaborare strânsă între propriile departamente, pentru a aborda problema cancerului atât din perspectiva politicilor, cât și din cea de cercetare.

Grupul deputaților europeni împotriva cancerului (MAC) colaborează cu Comisia pentru a găzdui evenimentul pe tema „Planul european de luptă împotriva cancerului”

Grupul de interes al deputaților europeni împotriva cancerului (MAC) a fost înființat în 2005 de către o serie de deputați europeni și rămâne singurul grup din Parlamentul European dedicat exclusiv politicii de luptă împotriva cancerului. Îi puteți găsi și pe Facebook.

Inițiativa „Ziua mondială de luptă împotriva cancerului” celebrează 20 de ani

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care are loc pe 4 februarie în fiecare an, este o zi importantă de sensibilizare la nivel internațional, organizată de Uniunea pentru controlul internațional al cancerului. Inițiată în 2000, aceasta s-a transformat într-o mișcare pozitivă pentru oamenii de pretutindeni, care își pot uni forțele pentru a găsi o soluție la una dintre cele mai mari provocări din istoria noastră.

Planul european de luptă împotriva cancerului este strâns legat de Misiunea de luptă împotriva cancerului

Misiunile reprezintă o inițiativă nouă a Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și urmăresc să maximizeze efectul sprijinului acordat de UE pentru cercetare și inovare și să demonstreze de ce acesta este relevant pentru societate și pentru cetățeni.

WCRF (Fondul Internațional de Cercetare a Cancerului) publică un raport privind restricțiile de comercializare pentru protecția sănătății copiilor

Raportul „Impuls: lecții privind aplicarea unor restricții stricte marketingului pentru alimente și băuturi nealcoolice adresat copiilor” face parte dintr-o serie de recomandări în acest domeniu, destinate factorilor de decizie.

Proiecte din cadrul programului UE în domeniul sănătății

Codul european împotriva cancerului

Codul finanțat de Comisie a fost publicat prima dată în 1987 și a fost actualizat de mai multe ori pentru a reflecta cel mai bine ce măsuri de prevenire a cancerului pot lua cetățenii înșiși. Informațiile sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE.

Parteneriatul european pentru lupta împotriva cancerului

Această primă acțiune comună a început în 2009 și a reunit eforturile diferitelor părți interesate în cadrul unui răspuns comun pentru prevenirea și controlul cancerului.

Acțiunea comună „Controlul cancerului”

Ghidul CanCon este principala realizare a acestei a doua acțiuni comune pentru lupta împotriva cancerului. Scopul ghidului este să reducă nu numai implicațiile cancerului în UE, dar și inegalitățile dintre statele membre în ceea ce privește controlul și tratarea cancerului.

Acțiunea comună „Forme rare de cancer”

Acțiunea comună „Forme rare de cancer” caută să integreze și să maximizeze eforturile Comisiei Europene, ale statelor membre ale UE și ale tuturor părților interesate pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale și a cercetării în cazul formelor rare de cancer.

Parteneriatul inovator privind lupta împotriva cancerului

Obiectivul general al actualei acțiuni comune pe 3 ani este să valorifice lucrările anterioare și să dezvolte abordări inovatoare în ceea ce privește progresele înregistrate în controlul cancerului.

Alte linkuri utile