Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Public Health

Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ 251 — Ειδικό θέμα

Γιατί το φετινό βραβείο εστιάζει στον εμβολιασμό και τους υγιεινούς τρόπους ζωής;

Ο κ. John F. Ryan, διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Γνώσης των Χωρών και Διαχείρισης Κρίσεων (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας για λίγο την ενασχόλησή του με τη διαχείριση των κρίσεων και την ετοιμότητα, ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής πρωτοβουλιών για το Βραβείο Υγείας της ΕΕ για το 2020. Το Βραβείο Υγείας της ΕΕ για το 2020 θα έχει δύο θέματα: την προώθηση του εμβολιασμού των παιδιών και την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής μεταξύ των παιδιών. Η προθεσμία υποβολής πρωτοβουλιών για το βραβείο είναι η 29η Απριλίου 2020, 11 π.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Γιατί το φετινό βραβείο εστιάζει στον εμβολιασμό και τους υγιεινούς τρόπους ζωής;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο εμβολιασμός αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και μειώνει τις δαπάνες θεραπείας συγκεκριμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμικροβιακής θεραπείας. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εμβολιάζονται ετησίως κατά ασθενειών όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η ηπατίτιδα Β. Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι στο παρελθόν ήταν συνηθισμένο πράγμα τα παιδιά να πεθαίνουν από ασθένειες όπως αυτές. Τα εμβόλια μπορούν επίσης να προστατεύσουν από λοίμωξη, π.χ., από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Και παρόλα αυτά, πολλές χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανή κρούσματα ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, γιατί οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και να εξασφαλίσουν την ίση πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Όσον αφορά την πρόσκληση για υποβολή πρωτοβουλιών για υγιεινούς τρόπους ζωής, έχει ζωτική σημασία να προωθηθεί η υγιεινή διατροφή και η κατάλληλη σωματική άσκηση ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των μη μεταδοτικών νοσημάτων. Η γνώση ότι πολλές από αυτές τις ασθένειες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν μας ωθούν να δράσουμε, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να καλλιεργηθούν υγιεινές συνήθειες σε νεαρή ηλικία. Όχι μόνο για να ριζωθούν βαθιά αυτές οι συνήθειες, αλλά και γιατί τα παιδιά με υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Εστιάζοντας σ’ αυτό το θέμα, στηρίζουμε τα επιτεύγματα και το συνεχιζόμενο έργο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία, της έκκλησης του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, και του έργου της ΕΕ για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων δράσεων της ΕΕ.

Πώς συνάδει το Βραβείο Υγείας της ΕΕ με τους στόχους της Επιτροπής;

Το Βραβείο Υγείας της ΕΕ επιβραβεύει τις πόλεις, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τις ΜΚΟ για τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη δημόσια υγεία, διαδίδοντας παράλληλα τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Μέσω του βραβείου αυτού, η πλατφόρμα για την πολιτική υγείας της ΕΕ έχει επίσης τη δυνατότητα να συλλέξει ορθές πρακτικές από αυτές τις πόλεις, τις ΜΚΟ, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, και να τις μοιραστεί με άλλους, ως έμπνευση ή ως παράδειγμα προς μίμηση.

Το βραβείο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος υγείας, το οποίο αποσκοπεί στο να στηρίξει τον εντοπισμό, τη διάδοση και την εφαρμογή ορθών πρακτικών που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ποιος μπορεί να υποβάλει πρωτοβουλίες;

Το βραβείο για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής μεταξύ των παιδιών ηλικίας από 6 έως 18 ετών είναι ανοικτό σε όλες τις πόλεις και τα σχολεία που έχουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους, ενώ το βραβείο για την προώθηση του εμβολιασμού στα παιδιά από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών είναι ανοικτό σε ΜΚΟ, σχολεία και νηπιαγωγεία. Για το βραβείο αυτό, θα ληφθούν υπόψη τόσο μεγάλες όσο και μικρές πρωτοβουλίες —πέρυσι, που το θέμα ήταν η παχυσαρκία στα παιδιά, η πόλη του Άμστερνταμ κέρδισε στην κατηγορία πόλης για το πρόγραμμα «Amsterdam Healthy Weight Programme (πρόγραμμα για υγιές βάρος στο Άμστερνταμ)», ενώ το ινστιτούτο El Instituto de Enseñanza Secundaria Guadalquivir, σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ισπανίας, κέρδισε στην κατηγορία σχολείου για την πρωτοβουλία «Be Active @IES Guadalquivir (Είμαστε δραστήριοι @IES Guadalquivir)».

Δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ

Βραβείο Υγείας της ΕE για το 2020

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Πλατφόρμα για την πολιτική υγείας της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Εμβολιασμός

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Διατροφή και σωματική άσκηση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Ειδήσεις

Βραβείο Υγείας της ΕE για το 2020 για την προώθηση του εμβολιασμού και των υγιεινών τρόπων ζωής

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να ελέγξουν τα κριτήρια και να παρουσιάσουν λεπτομερώς την πρωτοβουλία τους έως τις 29 Απριλίου 2020 στις 11.00 π.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης (ώρα Βρυξελλών).

Διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο για τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Βραβείο Υγείας της ΕΕ

Συμμετάσχετε κι εσείς στην πλατφόρμα για την πολιτική υγείας της ΕΕ!

Πρόκειται για διαδραστικό εργαλείο για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας και ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών. Εγγραφείτε και συμμετάσχετε ανταλλάσσοντας εμπειρογνωμοσύνη, συμβάλλοντας σε κοινές δηλώσεις και προωθώντας τις εργασίες σας σε ευρύ κοινό.