Siirry pääsisältöön
Public Health

Terveys-EU-uutiskirje 251 – Valokeilassa

Rokottaminen ja terveelliset elämäntavat vuoden 2020 terveyspalkintokilpailun teemoina

John F. Ryan, joka työskentelee Euroopan komissiossa kansanterveyden, maatietämyksen ja kriisinhallinnan osaston johtajana, kertoo vuoden 2020 EU:n terveyspalkinnon aihepiirien valinnasta. Vuonna 2020 terveyspalkinnolla on kaksi teemaa: lasten rokottamisen ja heidän terveellisten elämäntapojensa edistäminen. Kilpailuun ilmoittautumisen määräaika päättyy 29.4.2020 klo 11.00 Keski-Euroopan aikaa.

Minkä vuoksi juuri rokotukset ja terveelliset elämäntavat on valittu tämän vuoden terveyspalkintokilpailun teemoiksi?

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan rokotuksilla ehkäistään vuosittain arviolta 2–3 miljoonaa kuolemantapausta maailmassa ja vähennetään tautikohtaisia hoitokustannuksia, mikrobilääkehoidot mukaan luettuina. Vuosittain maailmassa rokotetaan yli 100 miljoonaa lasta kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, hinkuyskän, tuberkuloosin, polion, tuhkarokon ja hepatiitti B:n kaltaisia sairauksia vastaan. Monet ovat unohtaneet, miten yleisesti lapset aiemmin saattoivat kuolla tuonkaltaisiin sairauksiin. Rokotteet voivat myös suojata infektiota vastaan. Esimerkiksi ihmisen papilloomavirus (HPV) voi aiheuttaa syöpää, mutta sitä voidaan nykyisin torjua rokotteella.

Tästä huolimatta useissa EU-maissa ja EU:n naapurimaissa esiintyy rokotuksilla ehkäistävissä olevien tautien ennennäkemättömiä epidemioita, koska ihmiset eivät rokotuta itseään. Euroopan komissio ja EU-maat tekevät yhteistyötä torjuakseen disinformaatiota ja lisätäkseen luottamusta rokotuksiin sekä varmistaakseen, että kaikilla EU-kansalaisilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada rokotuksia.

Terveellisen ruokavalion ja riittävän liikunnan kaltaiset terveelliset elintavat ovat keskeisessä asemassa ei-tarttuvien tautien torjunnassa. On voimaannuttavaa tietää, että monet näistä sairauksista ovat omien valintojen avulla pitkälti ehkäistävissä. Siksi terveellisiä elintapoja on edistettävä myös aivan nuorimpien keskuudessa. Nuorena opitut tavat juurtuvat syvälle, ja lisäksi terveellisesti elävillä lapsilla on pienempi riski sairastua myöhemmässäkään iässä.

EU toteuttaa jo useita asiaan liittyviä toimia, kuten lasten lihavuutta koskeva EU:n toimintasuunnitelma, terveitä elämäntapoja edistävä Tarton toimintasuunnitelma, EU:n kouluhedelmä-, -vihannes- ja -maitojärjestelmä sekä EU-hanke, jossa edistetään terveyttä ja ehkäistään sairauksia terveydenhuollon ja koulutuksen aloilla.

Miten EU:n terveyspalkinto sopii yhteen Euroopan komission tavoitteiden kanssa?

Terveyspalkinnon avulla halutaan antaa tunnustusta kaupungeille, kunnille, kouluille, päiväkodeille ja kansalaisjärjestöille siitä työstä, jota ne tekevät kansanterveyden hyväksi. Samalla halutaan tuoda näkyviin niiden keskeistä roolia osallistavan demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistamisessa.

Palkintokilpailun avulla EU:n terveyspolitiikkafoorumi saa myös kootuksi yhteen näiden tahojen hyviä toimintatapoja ja voi levittää tietoa niistä muillekin.

Palkinto rahoitetaan EU:n kolmannesta terveysohjelmasta. Terveysohjelman yhtenä tavoitteena on tukea sellaisten hyvien toimintatapojen tunnistamista, levittämistä ja täytäntöönpanoa, jotka edistävät terveyttä ja parantavat elämänlaatua kustannustehokkaasti.

Ketkä voivat osallistua kilpailuun?

Kilpailu, jonka teemana on 6–18-vuotiaiden lasten ja nuorten terveellisten elintapojen edistäminen, on avoinna kaikille kaupungeille, kunnille ja kouluille. Toinen kilpailu, jolla halutaan edistää 0–18-vuotiaiden lasten ja nuorten rokottamista, on avoinna kansalaisjärjestöille, kouluille ja päiväkodeille. Kilpailuhankkeet voivat olla pieniä tai suuria. Viime vuoden teemana oli lasten lihavuuden torjunta, ja kaupunkien sarjan kilpailun voitti Amsterdam hankkeellaan Amsterdam Healthy Weight Programme. Koulujen sarjan puolestaan voitti eräällä Espanjan köyhimmistä alueista toimiva El Instituto de Enseñanza Secundaria Guadalquivir hankkeellaan Be Active @IES Guadalquivir.

EU:n tason toimet

EU:n terveyspalkinto 2020

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

EU:n terveyspolitiikkafoorumi

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Rokottaminen

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Ravitsemus ja liikunta

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uutiset

EU:n terveyspalkintokilpailun 2020 aiheina rokotukset ja terveelliset elämäntavat

Kilpailuun ilmoittautumisen määräaika päättyy 29.4.2020 klo 11.00 Keski-Euroopan aikaa.

Liity EU:n terveyspolitiikkafoorumiin

Interaktiivisella foorumilla edistetään keskustelua kansanterveyteen liittyvistä kysymyksistä sekä jaetaan tietoa ja hyviä toimintatapoja. Rekisteröidy ja tule mukaan jakamaan asiantuntemusta, osallistumaan yhteisiin lausuntoihin ja levittämään tietoa omasta alastasi.