Skip to main content
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 251 – Editorial

De ce ediția din acest an se axează pe vaccinare și un stil de viață sănătos?

John F. Ryan, directorul Direcției Generale Sănătate Publică a Comisiei Europene, responsabil cu gestionarea crizelor și consolidarea capacităților de pregătire, ne acordă un interviu pentru a anunța lansarea cererii de inițiative pentru Premiul UE în domeniul sănătății 2020. Ediția din 2020 va avea două tematici: promovarea vaccinării infantile și a unui stil de viață sănătos în rândul copiilor Termenul de depunere a inițiativelor este 29 aprilie 2020, ora 11 CET.

De ce ediția din acest an se axează pe vaccinare și un stil de viață sănătos?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, prin vaccinare se evită aproximativ 2-3 milioane de decese și se reduc costurile de tratament specifice, inclusiv costurile tratamentelor cu antimiocrobiene. Anual, peste 100 de milioane de copii din întreaga lume sunt vaccinați împotriva anumitor boli (difterie, tetanus, pertussis, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatita B etc.). Însă am uitat cu toții că, în trecut, mulți copii mureau din cauza acestor boli. Vaccinurile pot, de asemenea, să ne protejeze împotriva infecțiilor, de exemplu împotriva papilomavirusului uman (HPV), care poate cauza cancer.

Dar, în ciuda acestui fapt, mai multe țări din UE și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu focare de boli, fără precedent, care pot fi prevenite prin vaccinare. Prin urmare, Comisia Europeană și statele membre ale UE colaborează pentru a combate dezinformarea, pentru a consolida încrederea în vaccinuri și pentru a asigura un acces echitabil la vaccinare pentru toți cetățenii UE.

În ceea ce privește încurajarea unui stil de viață sănătos, alimentația sănătoasă și practicarea unei activități fizice adecvate sunt esențiale pentru reducerea poverii bolilor netransmisibile. Este de știut că multe dintre aceste boli pot fi în mare măsură prevenite și este important să deprindem obiceiuri sănătoase încă de la o vârstă fragedă. De regulă, copiii cu un stil de viață sănătos prezintă un risc mai scăzut de apariție a unor probleme de sănătate mai târziu în viață.

Abordarea acestor problematici contribuie la realizările și activitățile în curs ale UE, cum ar fi: Planul de acțiune privind obezitatea infantilă, Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos, programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli și proiectul UE privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor în context sanitar și educațional.

Cum se încadrează Premiul UE în domeniul sănătății în obiectivele Comisiei?

Pe lângă faptul că le mulțumește municipalităților, școlilor, grădinițelor și ONG-urilor pentru angajamentul lor în materie de sănătate publică, acest premiu sporește gradul de conștientizare a rolului esențial pe care aceste entități îl joacă în consolidarea democrației participative și a cetățeniei active.

Prin acest premiu, platforma UE privind politica în domeniul sănătății este, de asemenea, în măsură să colecteze bune practici din partea acestora și să le împărtășească și altora, ca sursă de inspirație sau pentru duplicare.

Premiul este finanțat în cadrul celui de-al 3-lea program al UE în domeniul sănătății, care urmărește să sprijine identificarea, diseminarea și punerea în aplicare a bunelor practici care îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor.

Cine poate prezenta inițiative?

Premiul pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor (6-18 ani) se adresează tuturor municipalităților și școlilor care au un impact pozitiv asupra comunităților lor, iar premiul pentru promovarea vaccinării la copii (0-18 ani) este destinat ONG-urilor, școlilor și grădinițelor. Sunt binevenite atât inițiative ample, cât și mai mici. Ediția de anul trecut abordat obezitatea la copii: Amsterdam a câștigat la categoria „Municipalități” pentru un program privind greutatea sănătoasă, iar El Instituto de Enseñanza Secundaria Guadalquivir (din una din cele mai defavorizate regiuni din Spania) a câștigat la categoria „Școli” pentru inițiativa Be Active @IES Guadalquivir.

Activități la nivelul UE

Premiul UE în domeniul sănătății 2020

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Platforma UE privind politica în domeniul sănătății

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Vaccinare

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Nutriție și activitate fizică

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Premiul UE în domeniul sănătății 2020: promovarea vaccinării și a unui stil de viață sănătos

Părțile interesate sunt invitate să consulte criteriile de eligibilitate și să prezinte detalii privind inițiativa lor, până la 29 aprilie 2020, ora 11:00 CET, ora Bruxelles-ului.

Fișă informativă privind întrebările frecvente referitoare la Premiul UE în domeniul sănătății

Alăturați-vă platformei UE privind politica în domeniul sănătății!

Această platformă este un instrument interactiv destinat să favorizeze discuțiile cu privire la preocupările legate de sănătatea publică, schimbul de cunoștințe și bune practici. Înregistrați-vă și implicați-vă pentru a face schimb de expertiză, pentru a contribui la elaborarea unor declarații comune și pentru a vă promova activitatea în rândul unui public larg.