Skip to main content
Public Health

Bilten Zdravje-EU, št. 251: V žarišču

Zakaj se letošnja nagrada osredotoča na cepljenje in zdrav življenski slog?

John F. Ryan, direktor direktorata Evropske komisije za javno zdravje, znanje držav in krizno upravljanje, je med delom na področju kriznega upravljanja in pripravljenosti na kratko predstavil razpis za prijavo pobud za zdravstveno nagrado EU za leto 2020. Zdravstvena nagrada EU 2020 bo zajela dve temi, in sicer spodbujanje cepljenja otrok in zdravega načina življenja pri otrocih. Rok za oddajo pobud za nagrado je 29. aprila 2020 do 11. ure dopoldne po srednjeevropskem času.

Zakaj se letošnja nagrada osredotoča na cepljenje in zdrav življenski slog?

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da cepljenje vsako leto prepreči 2–3 milijone smrti in zmanjša stroške zdravljenja posameznih bolezni, vključno z antimikrobičnim zdravljenjem. Več kot 100 milijonov otrok po svetu se vsako leto cepi proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, tuberkulozi, paralizi, ošpicam in hepatitisu B. Številni so že pozabili, da so v preteklosti otroci redno umirali za temi boleznimi. Cepiva lahko denimo zaščitijo tudi pred okužbo s humanim papiloma virusom (HPV), ki lahko povzroči raka.

Vendar se kljub temu v več državah EU in sosednjih državah spopadajo z rekordnimi izbruhi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, ker se ljudje ne cepijo. Evropska komisija in države članice EU zato sodelujejo v boju proti dezinformacijam, si prizadevajo povečati zaupanje v cepiva in zagotoviti pravičen dostop do cepiv za vse državljane EU.

Za zmanjšanje bremena nenalezljivih bolezni pa je ključnega pomena spodbujanje zdrave prehrane in ustrezne telesne dejavnosti. Dobro je vedeti, da je številne od teh bolezni v veliki meri mogoče preprečiti in da je treba že zgodaj uvesti zdrave navade. To ni pomembno samo zato, da se te navade globoko zakoreninijo, ampak tudi zato, ker se s tem zmanjša tveganje za razvoj zdravstvenih težav pri otrocih z zdravim življenjskim slogom.

Z osredotočenjem na to temo podpiramo tudi dosežke in tekoče delo v zvezi z številnimi ukrepi EU, denimo: akcijskim načrtom EU za preprečevanje debelosti v otroštvu, pozivom iz Tartuja k zdravemu načinu življenja, shemo EU za sadje, zelenjavo in mleko v šolah, ter projektom EU za spodbujanje zdravja in preprečevanje bolezni v zdravstvu in izobraževanju.

Kako se zdravstvena nagrada EU ujema s cilji Komisije?

Zdravstvena nagrada EU nagrajuje mesta, šole, vrtce in nevladne organizacije za njihova prizadevanja na področju javnega zdravja ter jih hkrati ozavešča o njihovi pomembni vlogi pri krepitvi participativne demokracije in aktivnega državljanstva.

Nagrada tudi omogoča, da lahko platforma za zdravstveno politiko EU zbira dobre prakse mest, nevladnih organizacij, šol in vrtcev ter jih deli z drugimi. Služijo lahko za navdih ali pa za neposredno uporabo.

Nagrada se financira iz tretjega zdravstvenega programa, ki podpira opredelitev, razširjanje in izvajanje dobrih praks za izboljšanje zdravja in kakovosti življenja na stroškovno učinkovit način.

Kdo lahko predloži pobude?

Za nagrado za spodbujanje zdravega življenjskega sloga pri otrocih v starosti od 6 do 18 let se lahko potegujejo vsa mesta in šole, ki pozitivno vplivajo na svoje skupnosti, za nagrado za spodbujanje cepljenja otrok od rojstva do starosti 18 let pa nevladne organizacije, šole in vrtci. Za nagrado se lahko potegujejo tako velike kot majhne pobude – prejšnje leto, ko je bila tema nagrade debelost pri otrocih, je v kategoriji mest zmagalo mesto Amsterdam s svojim programom Amsterdam za zdravo telesno težo. Inštitut El Instituto de Enseñanza Secundaria Guadalquivir iz enega najbolj ogroženih območij v Španiji pa je zmagal v kategoriji šol s pobudo „Be Active @IES Guadalquivir”.

Dejavnosti na ravni EU

Zdravstvena nagrada EU 2020

Evropska komisija – Zdravje in varnost hrane

Platforma za zdravstveno politiko EU

Evropska komisija – Zdravje in varnost hrane

Cepljenje

Evropska komisija – Zdravje in varnost hrane

Prehrana in telesna dejavnost

Evropska komisija – Zdravje in varnost hrane

Novice

Zdravstvena nagrada EU 2020 je namenjena spodbujanju cepljenja in zdravega življenjaskega

Preverite pogoje in podrobneje predstavite svojo pobudo do 29. aprila 2020 do 11.ure dopoldne po bruseljskem času.

Preberite informativni pregled o pogostih vprašanjih v zvezi z zdravstveno nagrado EU

Pridružite se platformi zdravstvene politike EU!

To interaktivno orodje spodbuja razprave o vprašanjih javnega zdravja ter izmenjavo znanja in dobrih praks. Registrirajte se in sodelujte pri izmenjavi mnenj, prispevajte k skupnim izjavam in predstavite svoje delo širšemu občinstvu.