Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Public Health

Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ 256 — Ειδικό θέμα

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά η δέσμευση της ΕΕ να εξασφαλίσει στα παιδιά ένα υγιές ξεκίνημα είναι η ίδια.

Η έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, καθώς η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να απαιτεί ορισμένους περιορισμούς και την ετοιμότητα των τοπικών αρχών να αντιδράσουν σε περίπτωση εκδήλωσης εστιών. Όμως ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει — η δέσμευση της ΕΕ να εξασφαλίσει στους μαθητές ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Ρωτήσαμε τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Επιτροπής, κ. John F. Ryan, σχετικά με διάφορες δραστηριότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους: το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας, το πρόγραμμα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Με ποιον τρόπο το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 ωφελεί τα παιδιά;

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 ωφελεί τα παιδιά καθώς επιβραβεύει και διαδίδει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία και την ενίσχυση της υγείας τους με δύο διαφορετικούς τρόπους — προωθώντας υγιεινούς τρόπους ζωής και προωθώντας τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, και το Βραβείο Υγείας συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμμετοχής.

Επιπλέον, τα σχολεία είναι επιλέξιμα να διαγωνιστούν και για τα δύο αυτά βραβεία, τα οποία προσφέρουν γενναιόδωρα έπαθλα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους για την προαγωγή της καλής υγείας. Στην κατηγορία που αφορά τον υγιεινό τρόπο ζωής έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι πόλεις, ενώ η συμμετοχή στην κατηγορία του εμβολιασμού είναι ανοικτή σε ΜΚΟ και νηπιαγωγεία καθώς και σε σχολεία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για συμμετοχή — η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2020.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας ευαισθητοποιεί επίσης σχετικά με τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι πόλεις και οι ΜΚΟ στην προώθηση της δημόσιας υγείας, και οι πρωτοβουλίες που θα υποβληθούν για το βραβείο θα προβληθούν ως ορθές πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν για να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις ή να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Τι είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών;

Η ΕΕ επενδύει 250 εκατ. ευρώ σε κάθε σχολικό έτος έως το 2023 για την πρωτοβουλία αυτή που διανέμει δωρεάν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα και ορισμένα γαλακτοκομικά σε μαθητές σχολείων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί επίσης εξωσχολικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εκδρομές σε τοπικά αγροκτήματα, σχολικοί κήποι, εργαστήρια μαγειρικής, θεματικές ημέρες και αγώνες.

Είναι πιθανότερο τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες όταν δουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα και μάθουν πώς να προετοιμάζουν και να απολαμβάνουν υγιεινά γεύματα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να διδαχθούν, στο σχολείο και στο σπίτι. Η υγιεινή διατροφή — και η επαρκής σωματική άσκηση — συγκαταλέγονται στους 12 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, όπως περιγράφεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα για τον Καρκίνο.

Θα πραγματοποιηθεί φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού;

Η 6η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, παρά τις δυσκολίες λόγω της νόσου Covid-19. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενθαρρυνθεί η σωματική άσκηση, διότι η πανδημία έχει επηρεάσει τη συναισθηματική και κοινωνική ευεξία των παιδιών, και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του άγχους και της κατάθλιψης αλλά και να βοηθήσει τους μαθητές να διατηρηθούν σε καλή σωματική κατάσταση.

Φέτος, τα σχολεία καλούνται να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους, προγραμματίζοντας εκδηλώσεις μέσω ή εκτός διαδικτύου, ή ένα μείγμα και των δύο, κατά συμμόρφωση με τις εθνικές και τοπικές οδηγίες. Οι διαδικτυακές συνεδρίες φυσικής αγωγής θα μεταδοθούν σε όλη την Ευρώπη και τα σχολεία μπορούν επίσης να τηλεφορτώσουν τα βίντεό τους στον επίσημο ιστότοπο (βλ. την εργαλειοθήκη και το εγχειρίδιο επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στο διαδίκτυο).

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + της Επιτροπής και αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού # BeActive. Πέρυσι 9 000 σχολεία σε 44 χώρες βοήθησαν 3 εκατομμύρια παιδιά να ασκηθούν εκείνη την ημέρα για δύο ώρες συνολικά. Ελπίζουμε όμως ότι η παρότρυνση των παιδιών να ασκούνται περισσότερο δεν θα θεωρείται ετήσια πρόκληση, αλλά καθημερινός στόχος.

Δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ

Διατροφή και σωματική άσκηση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Εμβολιασμός

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Πλατφόρμα για την πολιτική υγείας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων για εκπαιδευτές (DigCompEdu)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κοινό Κέντρο Ερευνών

Πύλη γνώσεων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κοινό Κέντρο Ερευνών

Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 – μία από τις δύο προσκλήσεις αφορά τον εμβολιασμό: προθεσμία είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2020.

Επιλέξιμοι για την υποβολή πρωτοβουλιών είναι ΜΚΟ, σχολεία και νηπιαγωγεία που επιδιώκουν την προώθηση του εμβολιασμού των παιδιών (ηλικίας 0 -18 ετών). Με το βραβείο αυτό η Επιτροπή υποστηρίζει τον εμβολιασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, σώζει 2-3 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 – μία από τις δύο προσκλήσεις αφορά τους υγιεινούς τρόπους ζωής: προθεσμία είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2020.

Επιλέξιμα είναι σχολεία και πόλεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής για τα παιδιά (ηλικίας από 6 έως 18 ετών). Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διασφάλιση μόνιμου υγιεινού τρόπου ζωής στη μεγαλύτερη ηλικία.

Στο διαδίκτυο και στα σχολεία — η Ευρωπαϊκή Ημέρα Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου!

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus Plus της ΕΕ, καλεί τα σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές τους δραστηριότητες σωματικής άσκησης διάρκειας τουλάχιστον 120 λεπτών, κατά την ημέρα του Αθλητισμού. Μια πρόκληση, για το έτος 2020, είναι να τρέξουν ή να περπατήσουν 2020 μέτρα, αλλά οποιαδήποτε σωματική άσκηση μετράει, όπως το να αναπηδήσουν ή να χορέψουν!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 23– 30 Σεπτεμβρίου 2020 επικεντρώνεται στην ψυχική και σωματική υγεία

Η ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού ενθαρρύνει τα άτομα να υιοθετήσουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής με διάφορους τρόπους – πολλοί από αυτούς είναι πλέον πιο δημιουργικοί και προσβάσιμοι στο διαδίκτυο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο αθλητισμός προσέφερε έναν τρόπο για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Η Επιτροπή εγκαινιάζει την εκστρατεία # BeActiveAtHome για να βοηθήσει τα άτομα να συνεχίσουν να ασκούνται παρά τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς

Ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση βελτιώνουν επίσης τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και τη γενική ευεξία. Η Επιτροπή κάλεσε τους πολίτες να δείξουν στους άλλους με ποιους τρόπους ασκούνταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού — για να βοηθήσουν τα άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής να ασκηθούν στο σπίτι (#BeActiveAtHome)!

Μάθετε περισσότερα για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση

Η Επιτροπή εργάζεται για να περιορίσει την επιθετική εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων που προορίζονται για παιδιά, να ενθαρρύνει τον επαναπροσδιορισμό της σύστασης των τροφίμων ώστε να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι, να προσφέρει φρέσκα φρούτα και λαχανικά στους μαθητές και να καταστήσει ευκολότερη τη σωματική άσκηση στο σχολείο και στην κοινότητα.

Βλέπε το ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία: Φρούτα, λαχανικά και γάλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει ένα νέο σχέδιο για την ψηφιακή εκπαίδευση

Το νέο σχέδιο δράσης της Επιτροπής θα εφαρμόσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση της νόσου COVID-19 και θα παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ΕΕ.

Το πλαίσιο DigCompEdu της Επιτροπής βοηθά τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες

Το γενικό πλαίσιο αναφοράς DigCompEdu απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα, από την προσχολική έως την επαγγελματική, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Προσδιορίζει τις ικανότητες που θα πρέπει να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες για τη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση.

Το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «SELFIE» μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία να σχεδιάσουν τη διαδικτυακή διδασκαλία για το νέο σχολικό έτος

Το SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational technologies/ Αυτοαξιολόγηση για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση της χρήσης καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών) είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο και εξατομικευμένο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση των σπουδαστών.

Έκθεση του ΚΚΕρ σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της COVID-19 στην εκπαίδευση

Η έκθεση επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές κατά την περίοδο αυτή και συνιστά στα σχολεία να προετοιμαστούν για εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής διδασκαλίας.

Η Επιτροπή δημοσιεύει σύνοψη πολιτικής σχετικά με τις εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ευρώπη και το κλείσιμο των σχολικών κτιρίων κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19

Η έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη για στοχευμένες δράσεις που θα βοηθήσουν τα μειονεκτούντα παιδιά να αναπληρώσουν τα κενά.

Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΠΟΥ: Σχολεία και COVID-19

2 στα 5 σχολεία σε όλο τον κόσμο δεν διέθεταν βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών πριν από την πανδημία COVID-19 — UNICEF, ΠΟΥ

Στοιχεία από το κοινό πρόγραμμα παρακολούθησης ΠΟΥ/UNICEF δείχνουν ότι το 43 % των σχολείων σε όλο τον κόσμο δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις για πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό το 2019 – κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ECDC: Η νόσος COVID-19 στα παιδιά και ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος στη μετάδοσή της

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρέχει μια επισκόπηση της επιδημιολογίας και των χαρακτηριστικών της νόσου της COVID-19 στα παιδιά (ηλικίας 0-18 ετών) στις χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αξιολογεί τον ρόλο των δομών παιδικής φροντίδας στη μετάδοση της COVID-19.

Έργα στο πλαίσιο του προγράμματος για την υγεία

Obtains E2: Υπηρεσίες κατάρτισης και πληροφόρησης για την παχυσαρκία στην Ευρώπη — φάση 2

Το πρόγραμμα OBTAINS-E2 υποστηρίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση του βάρους και επιδιώκει να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες σε όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Άλλοι ενδιαφέροντες σύνδεσμοι

Σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία

Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου

STOP — Ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας στην πολιτική κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Πύλη βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γεύματα στο σχολείο - Βιβλίο συνταγών

Έκκληση του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αναπροσδιορισμός της σύστασης των τροφίμων

Εμπορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σε παιδιά και εφήβους

Ίδρυμα Παγκόσμιας Παχυσαρκίας