Skip to main content
Public Health

Egészség–EU Hírlevél, 256. szám – Fókuszban

Az EU ebben a kivételes helyzetben is arra törekszik, hogy az iskolaév kezdetén idén is nagy hangsúlyt fektessen a gyermekek egészségére

A 2020–2021-es iskolaév kezdete más lesz, mint a többi, mivel a Covid19 miatt továbbra is szükség van korlátozásokra, és a helyi hatóságok készen állnak arra, hogy a járvány felerősödése esetén reagáljanak. Egy dolog azonban változatlan – az EU továbbra is elkötelezett az iránt, hogy az iskolások egészségesen induljanak el az életben. John F. Ryant, az Európai Bizottság közegészségügyi igazgatóját kérdeztük azokról a tevékenységekről, amelyek különösen relevánsak az új iskolaév kezdetével, melyek: az Európai Uniós Egészségügyi Díj, a gyümölcs- és zöldségprogram és az Európai Iskolai Sportnap.

Hogyan szolgálja a gyermek javát a 2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj?

A 2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj azokat a kezdeményezéseket ismeri el, amelyek célja, hogy két különböző módon – az egészséges életmód népszerűsítésével és a 6–18 éves gyermekek körében a vakcinázás előmozdításával – megóvják és javítsák az iskoláskorú gyerekek egészségét. Mindkettő elengedhetetlen a gyermekek egészsége szempontjából. Az Egészségügyi Díj célja, hogy tájékoztassa és mozgósítsa a lakosságot.

Ezenkívül az iskolák is versenyre kelhetnek a díjakért, amelyek eléggé nagyvonalúak ahhoz, hogy az intézmények folytathassák az egészség előmozdítása érdekében végzett munkájukat. Az „egészséges életmód” kategóriában városok, míg a „vakcinázás” kategóriában civil szervezetek, óvodák, és iskolák pályázhatnak. Még nincs késő! A benyújtási határidő 2020. szeptember 16.

Az Európai Uniós Egészségügyi Díj ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy az iskolák, óvodák, városok és civil szervezetek elengedhetetlen szerepet játszanak a közegészségügy előmozdításában, és a díjra benyújtott kezdeményezések bevált gyakorlatként jelennek meg, amelyeket máshol is lehet használni, vagy amelyek inspirációként szolgálhatnak.

Mit takar az EU gyümölcs- és zöldségprogramja?

Az EU 2023-ig iskolaévente 250 millió eurót fordít erre a kezdeményezésre, amelyen keresztül az iskolások ingyenesen kapnak friss gyümölcsöt, zöldséget, tejet és bizonyos tejtermékeket. A program ezenkívül a szabadtéri oktatást is támogatja, például a kirándulásokat a helyi gazdaságokhoz, az iskolakerteket, a főzőtanfolyamokat, a tematikus napokat és játékokat.

Azzal, hogy a gyermekek látják, honnan származik az élelmiszer, és hogyan kell elkészíteni és élvezni az egészséges ételeket, sokkal valószínűbb, hogy jó szokásokat sajátítanak el. Ezt fontos megtanulni otthon és az iskolában. Az egészséges étrend – és az elegendő testmozgás – azon 12 tényező között van, amely segíthet csökkenteni a rák kockázatát, ahogyan ez az Európai Rákellenes Kódexben is szerepel.

Idén is megrendezik az Európai Iskolai Sportnapot?

A 6. Európai Iskolai Sportnapra 2020. szeptember 25-én kerül sor a Covid19-cel kapcsolatos kihívások ellenére. Most minden korábbinál fontosabb a testmozgás ösztönzése, mivel a járvány kihatott a gyermekek érzelmi és szociális jóllétére, és a rendszeres testmozgás segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, valamint a diákok jó fizikai erőnlétének elérésében.

Idén az iskolákat arra kérjük, mutassák meg, hogy az országos és helyi iránymutatások betartása mellett miként módosítják tevékenységeiket a hagyományos és/vagy online eseményeik megtervezésével. Európa-szerte online testnevelésórákat fogunk közvetíteni, és az iskolák feltölthetik saját videóikat a hivatalos weboldalra (lásd online az Európai Iskolai Sportnap eszköztárát és kommunikációs kézikönyvét).

Az Európai Iskolai Sportnap a Bizottság Erasmus+ programjának társfinanszírozásában részesül, és a #BeActive európai sporthét részét képezi. Tavaly 44 ország 9000 iskolája segített 3 millió gyermeknek abban, hogy aznap összesen legalább két órán keresztül fizikailag aktívak legyenek. Azonban azt reméljük, hogy a gyermekek több testmozgásra való ösztönzése nem éves kihívás, hanem napi célkitűzés.

Uniós szintű tevékenységek

Táplálkozás és testmozgás

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Vakcinázás

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Egészségpolitikai platform

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Oktatói digitális kompetenciakeret (DigCompEdu)

Európai Bizottság – Közös Kutatóközpont

Az egészségfejlesztéssel és a betegségmegelőzéssel kapcsolatos ismeretek uniós portálja

Európai Bizottság – Közös Kutatóközpont

Hírek

2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj – a két felhívás egyike a vakcinázásról szól: a határidő 2020. szeptember 16.

A (0–18 éves kor közötti) gyermekek körében a vakcinázást előmozdítani kívánó civil szervezetek, iskolák és óvodák nyújthatják be kezdeményezésüket. Ezzel a díjjal a Bizottság a védoltások eredményességét hivatott hangsúlyozni, amely a WHO becslései szerint évente 2–3 millió ember életét menti meg.

2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj – a két felhívás egyike az egészséges életmódról szól: a határidő 2020. szeptember 16.

Azok az iskolák és városok jelentkezhetnek, amelyek a (6–18 éves kor közötti) gyermekek körében népszerűsítik az egészséges életmódot. Az egészséges életmódot fiatalon kell megalapozni, ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek és aktívak legyenek.

Online és az iskolákban – szeptember 25-én lesz az Európai Iskolai Sportnap!

Az EU Erasmus+ programon keresztül finanszírozott kezdeményezés arra szólítja fel az iskolákat, hogy a sportnap alkalmából legalább 120 percig aktivizálják diákjaikat. Az egyik kihívás az, hogy 2020-ban 2020 métert kell lefutni vagy legyalogolni, azonban bármilyen testmozgás, például az ugrálás és a táncolás is számít!

A 23. európai sporthét (2020. szeptember 30.) a szellemi és testi egészségre összpontosít

Az éves európai sporthét számtalan módon ösztönzi arra az embereket, hogy aktív életmódot éljenek. Egyre több kreatív és online kezdeményezés lát napvilágot. A járvány alatt a sport lehetőséget nyújtott a fizikai és mentális jóllétünk megőrzésére.

A Bizottság elindítja a #BeActiveAtHome kezdeményezést, hogy segítsen az embereknek abban, hogy a karantén és a korlátozások ellenére is aktívak maradjanak

A sport és a testmozgás javítja a testi és lelki egészséget és az általános jóllétet. A Bizottság arra ösztönözte az embereket, hogy mutassák meg másoknak, hogyan maradtak fittek a koronavírus-válság alatt – ezzel példát mutassanak Európa-szerte és azon kívül is (#BeActiveAtHome)!

Tudjon meg többet a Bizottság táplálkozással és testmozgással kapcsolatos kezdeményezéseiről

A Bizottság azon dolgozik, hogy csökkentse a gyorsételek agresszív terjesztését a gyermekek körében, előmozdítsa az élelmiszerek cukor-, zsír- és sótartalmának csökkentését, friss gyümölcsöt és zöldséget biztosítson az iskolásoknak és népszerűsítse az aktív életmódot az iskolákban és a közösségekben.

Lásd az „Uniós iskolaprogram: Gyümölcsök, zöldségek és tej” c. tájékoztatót

Az Európai Bizottság új digitális oktatási cselekvési tervet fogadott el

Az új cselekvési terv figyelembe veszi a Covid19-válságból levont tanulságokat, és hosszú távú jövőképet vázol fel az oktatás és képzés digitális átalakítására az EU-ban.

A Bizottság oktatói digitális kompetenciakerete segít az oktatóknak abban, hogy teljes mértékben kiaknázzák a digitális technológiákat

Az általános oktatói digitális kompetenciakeret célközönségében az oktatók állnak: az óvodai nevelőktől a szakképzésben, felsőoktatásban és felnőttképzésben részt vevő oktatókig mindenki. Feltérképezi azokat a kompetenciákat, amelyeket az oktatóknak meg kell szerezniük ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázzák a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket az oktatás, tanulás és értékelés terén.

Az Európai Bizottság eszköze, a „SELFIE” segíthet az iskoláknak abban, hogy az új iskolaévre megtervezzék az online oktatást

A SELFIE (a hatékony tanulást érintő önértékelés az innovatív oktatási technológiák használatának előmozdítása révén) olyan ingyenes, könnyen használható, személyre szabható eszköz, amelynek célja, hogy az iskolák könnyebben beépíthessék a digitális technológiákat a tanulási és tanulói teljesítménymérési folyamatokba.

A közös Kutatóközpont jelentése a Covid19 oktatásra gyakorolt várható hatásáról

A jelentés rámutat arra, milyen nehézségekkel szembesülnek az iskolák és a diákok ebben az időszakban, és azt javasolja, hogy az iskolák készüljenek fel az alternatív oktatási módszerekre, beleértve az online oktatást.

A Bizottság szakpolitikai tájékoztatót tesz közzé az Európán belül fennálló oktatási egyenlőtlenségekről és a tényleges iskolai bezárásokról a Covid19 idején

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának jelentése ezenkívül hangsúlyozza a célzott fellépés szükségességét annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyermekek is felzárkózzanak.

WHO – Kérdések és válaszok: Az iskolák és a Covid19

Világszerte 5-ből 2 iskolában hiányoztak az alapvető kézmosó berendezések a Covid19-világjárvány előtt – UNICEF, WHO

A WHO/UNICEF közös monitoringprogramjának adatai rámutatnak arra, hogy 2019-ben világszerte az iskolák 43%-ában nem volt biztosított a szappannal és vízzel történő, alapvető kézmosáshoz való hozzáférés – pedig ez kulcsfontosságú lenne a világjárvány alatt.

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC): a Covid19 előfordulása a gyermekeknél és az iskolai környezet szerepe a Covid19 terjedésében

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ áttekintést nyújt a Covid19 (0–18 éves kor közötti) gyermekeknél jelentkező epidemológiai és betegségjellemzőiről az EU/EGT-országokban és az Egyesült Királyságban, valamint megvizsgálja, milyen szerepet töltenek be a gyermekgondozási intézmények a Covid19 terjedésében.

Az egészségügyi programhoz kapcsolódó projektek

Az „Obtains E2”: elhízással kapcsolatos képzés és tájékoztatási szolgáltatások Európában – 2. szakasz

Az OBTAINS-E2 támogatja a testsúly ellenőrzését célzó, bevált szolgáltatásokhoz való hozzáférést, és arra törekszik, hogy megbízható információkat közzé, különös tekintettel az egyenlőtlenségek csökkentésére és az elhízás elleni küzdelemre irányuló regionális szakpolitikák kialakítására.

További érdekes oldalak

Cselekvési terv a gyermekkori elhízás kapcsán

Európai Rákellenes Kódex

STOP: tudománnyal és technológiával a gyermekkori elhízás ellen

Bevált gyakorlatok uniós portálja

Európai Bizottság: Iskolai ebédeket tartalmazó receptkönyv

Tartui felhívás az egészséges életmódért

Az élelmiszerek összetételének megváltoztatása

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok gyermekekre és fiatalokra irányuló marketingje

Nemzetközi Elhízásellenes Alapítvány (World Obesity Foundation)