Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 256 – Editorial

Începerea noului an școlar va fi diferită în acest an, dar angajamentul UE de a asigura sănătatea copiilor este același

Începerea anului școlar 2020-2021 nu se aseamănă cu niciun altul de până acum: pandemia de COVID-19 încă impune unele restricții, iar autoritățile locale sunt pregătite să reacționeze în cazul apariției unor noi focare. Dar un lucru nu s-a schimbat: angajamentul UE de a-i învăța pe copiii care merg la școală să trăiască sănătos. L-am rugat pe John F. Ryan, responsabilul pentru sănătate publică în cadrul Comisiei Europene, să ne vorbească despre câteva activități care au o relevanță deosebită în contextul deschiderii noului an școlar: premiul UE pentru sănătate, programul de încurajare a consumului de fructe și legume și Ziua europeană a sportului școlar.

Ce beneficii are pentru copii ediția din 2020 a Premiului UE în domeniul sănătății?

Premiul UE în domeniul sănătății (2020) recompensează și difuzează inițiativele menite să protejeze și să îmbunătățească sănătatea copiilor în două moduri diferite: prin promovarea unui stil de viață sănătos și prin încurajarea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Ambele sunt esențiale pentru sănătatea copiilor, iar premiul pentru sănătate contribuie la sensibilizarea și încurajarea unui angajament mai mare.

În plus, școlile își pot trimite candidatura pentru ambele premii, care oferă recompense generoase pentru a le ajuta să-și continue activitatea de promovare a sănătății. Categoria „un stil de viață sănătos” se adresează și municipalităților, iar categoria „vaccinare” este destinată ONG-urilor, grădinițelor și școlilor. Încă mai aveți timp pentru a vă înscrie: termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 16 septembrie 2020.

Premiul UE în domeniul sănătății crește, de asemenea, gradul de conștientizare cu privire la rolul esențial pe care îl joacă școlile, grădinițele, municipalitățile și ONG-urile în promovarea sănătății publice. Inițiativele înscrise în această competiție reprezintă bune practici care pot fi adaptate pentru a fi utilizate în altă parte sau pentru a servi drept sursă de inspirație.

Ce este programul UE de distribuire a fructelor și legumelor în școli?

Până în 2023, în fiecare an școlar, UE investește 250 de milioane EUR pentru această inițiativă prin care se distribuie gratuit în școli fructe, legume, lapte și anumite produse lactate proaspete. Programul finanțează, de asemenea, activitățile în exterior (excursii la ferme locale, crearea de grădini în incinta școlii, ateliere de gătit, zile tematice și jocuri).

Văzând de unde vine mâncarea și cum se poate pregăti o masă sănătoasă, copiii sunt mult mai predispuși să adopte obiceiuri alimentare bune. Este important să învețe acest lucru, acasă și la școală. O alimentație sănătoasă și activitatea fizică sunt două din cele 12 modalități prin care putem reduce riscul de cancer, după cum se subliniază în Codul european de combatere a cancerului.

Ziua europeană a sportului școlar va avea loc în acest an?

Cea de-a 6-a ediție a Zilei europene a sportului școlar va avea loc la 25 septembrie 2020, în ciuda provocărilor prezentate de COVID-19. Este mai important ca niciodată să încurajăm activitatea fizică deoarece pandemia a afectat bunăstarea emoțională și socială a copiilor, iar a fi activ fizic poate ajuta la prevenirea anxietății și depresiei, precum și la menținerea în formă a elevilor.

În acest an, școlile sunt invitate să arate cum își adaptează activitățile planificând evenimente online sau offline sau combinând aceste două modalități, cu respectarea orientărilor naționale și locale. Vor fi transmise în direct online cursuri de educație fizică peste tot în Europa, iar școlile pot încărca, de asemenea, propriile materiale video pe site-ul oficial (a se vedea setul de instrumente și manualul de comunicare privind Ziua europeană a sportului școlar).

Ziua europeană a sportului școlar este cofinanțată prin programul Erasmus+ al Comisiei și face parte din Săptămâna europeană a sportului #BeActive. Anul trecut, 9 000 de școli din 44 de țări au ajutat 3 milioane de copii să fie activi fizic în acea zi timp de 2 ore. Dar ne dorim ca aceste inițiative prin care copiii sunt încurajați să fie mai activi fizic să nu fie văzute doar ca o provocare anuală, ci ca un obiectiv zilnic.

Activități la nivelul UE

Alimentație și activitate fizică

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Vaccinare

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Platforma privind politica în domeniul sănătății

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Cadrul de competențe digitale pentru educatori (DigCompEdu)

Comisia Europeană – Centrul Comun de Cercetare

Portalul privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor

Comisia Europeană – Centrul Comun de Cercetare

Știri

Premiul UE în domeniul sănătății (2020) – Una din cele două cereri de propuneri se referă la vaccinare: termenul-limită este 16 septembrie 2020

Toate ONG-urile, școlile și grădinițele care doresc să promoveze vaccinarea la copii (0-18 ani) sunt invitate să-și prezinte inițiativele. Prin acest premiu, Comisia sprijină vaccinarea – potrivit OMS, imunizarea populației salvează anual 2-3 milioane de vieți.

Premiul UE în domeniul sănătății (2020) – Una din cele două cereri de propuneri se referă la un stil de viață sănătos: termenul-limită este 16 septembrie 2020

Toate școlile și municipalitățile care doresc să promoveze un stil de viață sănătos în rândul copiilor (6-18 ani) sunt invitate să-și prezinte inițiativele. Adoptarea unei alimentații echilibrate și practicarea activității fizice încă de la o vârstă fragedă sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos.

Ziua europeană a sportului școlar va avea loc la 25 septembrie!

Finanțată prin programul Erasmus+ al UE, această inițiativă invită școlile să organizeze activități sportive cu ocazia Zilei europene a sportului, timp de cel puțin 120 de minute. De exemplu, alergare sau mers pe o distanță de 2020 de metri (simbolic pentru ediția din 2020) sau orice alt tip de activitate fizică (sărituri cu sau fără coardă, dans etc.)!

Săptămâna europeană a sportului (23-30 septembrie 2020): sănătatea mintală și fizică

Acest eveniment anual încurajează cetățenii să adopte un stil de viață activ prin diverse metode, din ce în ce mai creative și parțial accesibile online. De-a lungul pandemiei, sportul ne-a permis să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.

Comisia lansează #BeActiveAtHome pentru a ajuta cetățenii să rămână activi în ciuda măsurilor de izolare și a restricțiilor

Sportul și activitatea fizică îmbunătățesc starea fizică și mentală și au efecte benefice în general. Comisia a invitat persoanele interesate să arate cum s-au menținut în formă în timpul crizei de coronavirus, pentru a ajuta cetățenii din Europa și nu numai să fie activi chiar și dacă sunt nevoiți să stea acasă (#BeActiveAtHome)!

Aflați mai multe despre inițiativele Comisiei privind nutriția și activitatea fizică

Comisia ia măsuri menite să reducă promovarea agresivă a alimentelor de tip „junk food” în rândul copiilor, să încurajeze reformularea alimentelor pentru a reduce conținutul de zahăr, grăsimi și sare, să ofere fructe și legume proaspete pentru elevi și să faciliteze accesul la activitatea fizică la școală și în cadrul comunității.

Comisia Europeană va adopta un nou plan de acțiune în domeniul educației digitale

Noul plan de acțiune va aplica învățămintele trase din criza COVID-19 și va prezenta o viziune pe termen lung pentru transformarea digitală a educației și formării în UE.

Cadrul DigCompEdu al Comisiei îi ajută pe profesori să beneficieze pe deplin de tehnologiile digitale

Cadrul general de referință DigCompEdu vizează educatorii de la toate nivelurile, de la învățământul preprimar la cel profesional și superior și educația pentru adulți. Acesta identifică competențele pe care cadrele didactice ar trebui să le dobândească pentru a utiliza pe deplin tehnologiile digitale pentru predare, învățare și evaluare.

SELFIE: instrumentul Comisiei Europene care poate ajuta școlile să planifice predarea online în noul an școlar

SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational technologies) este un instrument gratuit, ușor de utilizat și adaptabil, conceput pentru a ajuta școlile să integreze tehnologii digitale în procesele de predare, învățare și evaluare.

Raportul Centrului Comun de Cercetare privind impactul probabil al COVID-19 asupra educației

Acest raport evidențiază dificultățile cu care se confruntă școlile și elevii în această perioadă și recomandă ca instituțiile de învățământ să se pregătească pentru a adopta metode de predare alternative, inclusiv online.

Comisia publică un document de politică privind inegalitățile educaționale în Europa și închiderea școlilor în timpul pandemiei de COVID-19

Raportul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene subliniază necesitatea unor acțiuni specifice pentru a ajuta copiii dezavantajați să recupereze decalajul.

Înainte de pandemia de COVID-19, în 2 din 5 școli din lume nu existau echipamente sanitare de bază pentru spălarea mâinilor (UNICEF, OMS)

Potrivit datelor din programul comun de monitorizare al OMS/UNICEF, 43 % dintre școlile din întreaga lume nu dispuneau în 2019 de echipamente sanitare de bază pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun – o condiție esențială pentru a putea funcționa în siguranță în timpul pandemiei.

ECDC: COVID-19 la copii și rolul cadrelor școlare în transmiterea coronavirusului

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) oferă o imagine de ansamblu asupra caracteristicilor epidemiologice ale COVID-19 la copii (0-18 ani) în țările UE/SEE și în Regatul Unit și evaluează rolul structurilor de îngrijire a copiilor în transmiterea virusului.

Proiecte din cadrul programului UE în domeniul sănătății

OBTAINS-E2: OBesity Training And Information Services in Europe (formare privind obezitatea și serviciile de informare în Europa) - faza 2

OBTAINS-E2 sprijină accesul la servicii de gestionare a greutății bazate pe cele mai bune practici și încearcă să pună la dispoziția tuturor informații fiabile, cu un accent special pe reducerea inegalităților și elaborarea unor politici de combatere a obezității în întreaga regiune.

Alte linkuri utile