Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Egészség–EU Hírlevél, 257. szám – Fókuszban

Vedd a szívedre! A Covid19 idején is biztonságos és fontos segítséget és ellátást kérni a szív- és érrendszeri betegségekre

Stefan Schrecket az egészségfejlesztéssel, betegségmegelőzéssel és pénzügyi eszközökkel foglalkozó egység vezetőjét kérdeztük a szeptember 29-án tartandó szív világnapját megelőzően. A szív- és érrendszeri betegségek a korai halálozások vezető oka az egész világon.

Mennyiben érinti a Covid19 a szív- és érrendszeri betegségeket?

A világjárvány számos problémára rávilágított, és nyomás alá helyezte egészségügyi rendszereinket. A világjárvány további kihívásokat jelent a már meglévő betegségekkel, köztük a szív- és érrendszeri betegségekkel élők számára, mivel e betegek esetében nagyobb a kockázata, hogy a Covid19 súlyos szövődményekkel jár.

Ráadásul a jelenlegi helyzetben sok beteg, a szívbetegeket is ideértve, kerüli a kórházakat és az orvosokat, nehogy elkapja a vírust. Sok beteg nem ment el a szokásos konzultációira, szűrővizsgálataira, kontrollra, de még az ütemezett sebészeti beavatkozásokra sem, vagy elhalasztotta őket.

A járvány emellett megnehezítette a fizikai aktivitást is néhányak számára, akár azért, mert ténylegesen el voltak különítve a karantén idején, akár azért, mert nem tudták igénybe venni azokat a helyeket, ahol sétálhatnak, futhatnak, sportolhatnak. A járvány okozta stressz hatással van a szívre is, az emberek pedig a stressz elől adott esetben dohányzásba, stresszevésbe vagy túlzott alkoholfogyasztásba menekülnek, vagy egyéb ilyen rossz döntéseket hoznak.

Mit tanácsolna a szív- és érrendszeri betegséggel élők számára a Covid19 idején?

A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a szívroham vagy sztrók kockázata jóval meghaladja a Covid19-fertőzését. Alapvetően fontos azonnali orvosi segítséget kérni, ha szív- és érrendszeri problémát észlelünk. A betegeknek, de általában az embereknek tudniuk kell, hogy biztonságos kórházba menni vagy orvoshoz fordulni, és nagyon fontos a rendszeresen ütemezett vizsgálatokon, kivizsgálásokon részt venni.

Milyen lépéseket tett az Európai Bizottság a szív- és érrendszeri betegségek terén?

A szív- és érrendszeri betegségek számos kockázati tényezője más nem fertőző betegségek kockázati tényezője is. Az EU ezért a nem fertőző betegségek által az uniós polgárok számára támasztott kihívást integrált válaszlépésekkel közelíti meg, és a szektorokon és szakpolitikai területeken átívelő megelőzésre összpontosít az egészségügyi rendszerek megerősítésére irányuló erőfeszítések mellett.

Az Európai Bizottság elkötelezetten támogatja az uniós országokat abban, hogy 2025-re elérjék az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott kilenc önkéntes célt, valamint a 3. fenntartható fejlesztési célhoz tartozó 4. részcélkitűzést, miszerint 2030-ig egyharmadával kellene csökkenteni a nem fertőző betegségeknek tulajdonítható korai halálozások számát, és elő kell mozdítani a mentális egészséget és jóllétet.

E kihívások kezelése érdekében, és hogy segítsenek a tagállamoknak elérni ezeket a célokat, a Bizottság létrehozta az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoportot. Az irányítócsoport a releváns tapasztalatok, szakpolitikák és gyakorlatok cseréjének előmozdításával támogatja a tagállamokat.

Az Európai Bizottság miért összpontosít ennyire a nem fertőző betegségekre?

A fogyatékosság, az egészségkárosodás, az egészségügyi okokkal összefüggő nyugdíjba vonulás és a korai halálozás okai elsősorban a nem fertőző betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések, ezért társadalmi és gazdasági költségeik jelentősek. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint az EU-ban minden évben kb. 550 ezer munkaképes korú személy hal meg idő előtt valamilyen nem fertőző betegségben. Az Európai Unióban a nem fertőző betegségek okozzák a legtöbb halálesetet, és az egészségügyi kiadások legnagyobb része is ezeknek a betegségeknek tudható be: éves szinten összesen 115 milliárd euróval rövidítik meg az uniós országok gazdaságát. Ezek elég riasztó adatok, de van egy reménykeltő számítás, amely a munkánkat vezérli, mégpedig, hogy a nem fertőző betegségek akár 80%-a is megelőzhető az egészséges életmóddal.

Uniós szintű tevékenységek

Nem fertőző betegségek

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Szív- és érrendszeri betegségek

Európai Bizottság – Kutatás és innováció

Hírek

Az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport szeptember 10-én virtuális ülést tartott

Az irányítócsoport bemutatta a tagállamok nemzeti egészségügyi prioritásaival kapcsolatos felmérés első eredményeit. E felmérés célja az volt, hogy azonosítsák a lakossági szintű egészségügyi beavatkozások kiemelt prioritásait és a bevált gyakorlatokat 2021 és 2022 vonatkozásában. A tervezettek szerint e prioritások egyike a nem fertőző betegségek megelőzése.

A Bizottság konferenciát rendezett „Egészséges életmód, az elmélettől a gyakorlatig” témában

A konferenciát a Bizottság Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynöksége szervezte az egészségpolitikai platformon. A regisztrált felhasználók a platformon megtalálhatják a konferencia összefoglalóját, és további információkat is olvashatnak.

A szeptember 29-én tartandó Szív Világnapja különösen fontos a Covid19-re tekintettel

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő, valamint az e betegségek kockázati tényezőinek, köztük a cukorbetegségnek és magas vérnyomásnak kitett emberek esetében sokkal nagyobb a veszélye, hogy a koronavírus súlyosabb tünetekkel jár. Csatlakozzon az ez évi globális tájékoztató és cselekvési kampányhoz, és segítsen csökkenteni a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát!

Az Eurostat statisztikákat és elemzéseket készít az EU-ban az elhalálozások leggyakoribb okáról

A szív- és érrendszeri betegségek az elhalálozások legyakoribb oka az EU-ban. Az Eurostat statisztikát készít a szív- és érrendszeri betegségek által az EU-ban és a tagállamokban okozott halálesetek számáról, a szív- és érrendszeri betegségek nemek és életkor szerinti előfordulásáról, továbbá más releváns adatokkal és elemzéssel szolgál.

A WHO kivívta a szív- és érrendszeri betegségek jelentette teher 25%-kal történő csökkentésre irányuló globális kötelezettségvállalást

A kormányok támogatták a WHO kilenc önkéntes globális célértékét azon átfogó célkitűzés jegyében, hogy 2025-ig 25%-kal visszaszorítsák a négy fő nem fertőző betegség okozta korai halálozást. Ez magas szintű politikai kötelezettségvállalás, összkormányzati fellépés, továbbá mindannyiunk támogatása és elköteleződése mellett valósulhat meg.

Az egészségügyi programhoz kapcsolódó projektek

Young 50

Az EU által finanszírozott YOUNG 50 projekt célja, hogy módosítsa vagy csökkentse a kockázati tényezőket az 50 éves korcsoportba tartozó egészséges alanyok körében, előmozdítsa az egészségtelen életmód megváltoztatására irányuló beavatkozásokat és javítsa a lakosság szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos ismereteit és felfogását.

További érdekes oldalak