Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 257 – Editorial

Aveți grijă de inima dumneavoastră! Este important să cereți ajutor și să acordați atenție bolilor cardiovasculare pe durata pandemiei de COVID-19

Stefan Schreck, șeful unității „Promovarea sănătății, prevenirea bolilor și instrumente financiare”, ne-a acordat un interviu cu ocazia Zilei mondiale a inimii, sărbătorită la 29 septembrie. Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a deceselor premature în lume.

Ce impact a avut COVID-19 în materie de boli cardiovasculare?

Pandemia a scos în evidență multe probleme și a pus presiune pe sistemele noastre de sănătate. De asemenea, le-a cauzat dificultăți suplimentare persoanelor care suferă deja de alte afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, întrucât acești pacienți sunt expuși unui risc mai mare de dezvoltare a unei forme severe de COVID-19.

În plus, în situația actuală, un număr mare de pacienți, inclusiv din rândul celor cu boli de inimă, au evitat spitalele și medicii de teama contractării virusului. Mulți pacienți au ratat sau au amânat vizitele periodice, controalele, consultațiile de monitorizare și chiar intervenții chirurgicale programate.

Din cauza pandemiei, multor persoane le-a fost greu să se mențină active din punct de vedere fizic, fie pentru că au fost nevoite să se izoleze, fie pentru că au avut acces redus la locuri în care ar fi putut să meargă, să alerge sau să facă alt tip de sport. Stresul provocat de pandemie poate, de asemenea, să aibă impact asupra sănătății cardiace și îi poate determina pe oameni să fumeze, să mănânce, să bea prea mult sau să facă alte alegeri greșite.

În contextul pandemiei de COVID-19, aveți vreo recomandare pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare?

Pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că riscurile de infarct și de accident vascular cerebral depășesc cu mult riscurile de contractare a COVID-19. Este esențial să solicitați imediat asistență medicală, dacă prezentați simptome de boli cardiovasculare. Pacienții și toată lumea, în general, trebuie să știe că pot merge fără teamă la spital sau la cabinetul unui medic și că este important să își păstreze programările și să se prezinte la controalele periodice.

Ce face Comisia Europeană în domeniul bolilor cardiovasculare?

Mulți dintre factorii de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt factori de risc și pentru alte boli netransmisibile. Din acest motiv, UE abordează provocarea pe care bolile netransmisibile o reprezintă pentru cetățenii UE prin intermediul unui răspuns integrat care se concentrează pe prevenire în toate sectoarele și în domeniile de politică, alături de eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate.

Comisia Europeană se angajează să sprijine țările din UE în eforturile lor de a realiza, până în 2025, cele nouă obiective voluntare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și obiectivul de dezvoltare durabilă 3.4 care urmărește reducerea cu o treime, până în 2030, a ratei de mortalitate prematură cauzată de bolile netransmisibile și promovarea sănătății mintale și a bunăstării.

Pentru a răspunde acestor provocări și pentru a ajuta statele membre să atingă aceste obiective, Comisia a înființat un grup de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile. Grupul de coordonare sprijină statele membre prin încurajarea schimburilor de experiență și de politici și practici relevante.

De ce se concentrează Comisia Europeană atât de mult pe bolile netransmisibile?

Bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul, reprezintă cauze majore ale invalidității, îmbolnăvirii, pensionării pe caz de boală și decesului prematur în UE, ceea ce generează costuri sociale și economice considerabile. Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, aproximativ 550 000 de persoane de vârstă activă mor prematur în fiecare an în UE din cauza bolilor netransmisibile. Fiind principala cauză de mortalitate în UE, aceste boli generează cea mai mare parte a cheltuielilor de asistență medicală, respectiv 115 miliarde EUR pe an la nivelul UE. Aceste cifre sunt destul de îngrijorătoare, dar mai există un calcul care ne dă speranțe și ne motivează în activitatea noastră de zi cu zi, și anume faptul că până la 80 % din bolile netransmisibile pot fi prevenite prin intermediul unui stil de viață sănătos.

Activități la nivelul UE

Boli netransmisibile

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Boli cardiovasculare

Comisia Europeană – Cercetare și Inovare

Știri

Grupul de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile s-a reunit virtual la data de 10 septembrie

Grupul a prezentat rezultatele anchetei inițiale privind prioritățile naționale în materie de sănătate publică în statele membre. Aceasta a fost realizată cu scopul de a identifica principalele priorități în ceea ce privește intervențiile la nivelul populației și cele mai bune practici pentru perioada 2021-2022. Prevenirea bolilor netransmisibile se numără printre aceste priorități.

Comisia organizează o conferință privind un stil de viață sănătos „de la educație la practică”

Această conferință, organizată de Agenția Europeană pentru Consumatori, Sănătate, Mediu, Agricultură și Alimente a Comisiei, a fost găzduită pe platforma privind politica în domeniul sănătății. Utilizatorii înregistrați pot găsi un rezumat și informații suplimentare pe platformă.

Ziua mondială a inimii, sărbătorită la 29 septembrie, are o importanță și mai mare pe durata pandemiei de COVID-19

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, cu factorii de risc asociați, inclusiv diabetul și hipertensiunea, sunt mai vulnerabile la formele severe de coronavirus. Alăturați-vă campaniei mondiale de sensibilizare și de acțiune din acest an și puteți contribui la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare.

Eurostat furnizează statistici și analize privind principala cauză de deces în UE

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE. Eurostat furnizează statistici privind numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare în UE și în statele membre, incidența bolilor cardiovasculare în funcție de sex și vârstă, precum și alte date și analize relevante.

OMS obține un angajament global de reducere cu 25 % a poverii reprezentate de bolile cardiovasculare

Guvernele au aprobat cele nouă obiective voluntare ale OMS, cu scopul general de a reduce cu 25 % până în 2025 numărul deceselor premature cauzate de cele patru boli netransmisibile majore. Acest lucru se poate realiza printr-un angajament politic la nivel înalt, prin acțiuni la nivelul întregii administrații și prin sprijin și implicare din partea tuturor.

Proiecte din cadrul programului UE în domeniul sănătății

Young 50

Proiectul YOUNG 50, finanțat de UE, urmărește să contribuie la modificarea sau reducerea factorilor de risc în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 50 și 59 de ani, să promoveze intervenții pentru schimbarea stilurilor de viață nesănătoase și să intensifice cunoștințele și percepțiile cu privire la riscurile de boli cardiovasculare în rândul populației generale.

Alte linkuri utile