Skip to main content
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 258 – Editorial

O stare de spirit sănătoasă: ce face Comisia Europeană pentru sănătatea mintală

John F. Ryan, directorul Direcției pentru sănătate publică a Comisiei Europene, vorbește despre activitatea Comisiei în sprijinul sănătății mintale. El prezintă noua Acțiune comună privind sănătatea mintală și un nou grup al părților interesate de pe Platforma UE pentru politica în domeniul sănătății, dedicat problemelor de sănătate mintală în contextul pandemiei de COVID-19.

Care este costul sănătății mintale precare pentru societate?

Cu doi ani în urmă, am dedicat sănătății mintale un capitol din raportul „Starea sănătății în UE”. Datele din capitolul respectiv cu privire costurile bolilor mintale, pentru cetățeni și societate, erau alarmante. Problemele de sănătate mintală afectează circa 84 de milioane de oameni din UE. Deci peste un cetățean din șase! În total, cheltuim peste 600 de miliarde EUR (peste 4 % din PIB) din cauza consecințelor problemelor de sănătate mintală, dar numai o treime din această sumă reflectă cheltuielile directe cu asistența medicală. Prețul plătit indirect este cu mult mai mare, pentru că oamenii afectați nu mai pot lucra sau lucrează cu productivitate scăzută și apar cheltuieli suplimentare de securitate socială. Dar sunt și vești bune! Investițiile în bunăstarea mintală formează o bază solidă pentru o creștere economică mai durabilă, pe termen lung și mai ales pentru sănătatea europenilor!

De când a început Comisia să ia măsuri pentru sănătatea mintală?

Implicarea noastră datează de aproape două decenii. Prima noastră „Carte verde” sublinia cât este de important să promovăm sănătatea mintală pentru toți cetățenii, să căutăm soluții la problemele de sănătate mintală și să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor cu probleme de sănătate mintală sau cu handicap. De asemenea, propunea dezvoltarea unui sistem de informare, cercetare și cunoaștere în domeniul sănătății mintale, pentru întreaga UE. De atunci, am sprijinit numeroase inițiative, colaborând cu experții, cu societatea civilă și cu factorii de decizie politică din toate statele membre. Am reușit să colectăm cunoștințe și bune practici, în special în domenii-cheie cum ar fi prevenirea depresiei și a suicidului, integrarea promovării sănătății mintale în toate politicile, inițiativele în mediul profesional și școlar, rolul serviciilor de e-sănătate și serviciile de sănătate comunitare.

Ce face Comisia acum pentru acest domeniu?

Sprijinim statele membre în eforturile lor de a promova sănătatea și bunăstarea mintală, de a preveni problemele de sănătate mintală și de a oferi din timp acces la servicii de calitate. Aceasta este esența muncii noastre în domeniu. Dorim să ajutăm realmente, propunând soluțiile despre care știm că dau cele mai bune rezultate, astfel încât statele membre să nu trebuiască să reinventeze roata, ci să se concentreze pe aplicarea soluțiilor. Identificăm bunele practici cu ajutorul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei, solicităm ministerelor sănătății să ne comunice care sunt cele mai relevante practici și susținem aplicarea lor în domenii identificate ca prioritare de către statele membre.

În domeniul sănătății mintale, am selectat patru practici punctuale din inițiativele pe care le-am susținut în anii precedenți. Acum putem cofinanța aplicarea lor pe scară mai largă prin intermediul Programului în domeniul sănătății, cu o contribuție de până la 8,4 milioane EUR. Chiar în această perioadă prinde formă o Acțiune comună privind sănătatea mintală, iar cererile de propuneri pentru două proiecte sunt în curs de evaluare.

De asemenea, depunem eforturi susținute pentru a sprijini părțile interesate în eforturile lor de a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății mintale. Este o provocare majoră, care nu dă semne să dispară prea curând. Pandemia ne afectează pe toți, în moduri diferite. Însă cu toții trebuie să învățăm să trăim cu apăsarea pe care o reprezintă limitarea mișcării și izolarea socială, cu grijile privind sănătatea noastră și a celor dragi.

Iată de ce am creat, pe Platforma noastră privind politica în domeniul sănătății, un spațiu în care organizațiile părților interesate se pot reuni, își pot împărtăși preocupările referitoare la povara pandemiei asupra sănătății mintale și pot face schimb de practici și cunoștințe în materie de sănătate mintală. Rezultatele activității celor peste 60 de participanți vor fi comunicate în cadrul unor seminare online găzduite de Platforma privind politica în domeniul sănătății. Primul seminar este planificat pentru luna aceasta.

Activități la nivelul UE

Sănătatea mintală

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Grupul de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Seminar online despre provocările legate de impactul COVID-19 asupra sănătății mintale și despre noile modalități de atenuare a acestuia (16 octombrie)

Seminarul va fi găzduit de Platforma privind politica în domeniul sănătății, sub conducerea Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei și a organizației Mental Health Europe, care coordonează grupul de lucru în rețea cu privire la impactul COVID-19 asupra sănătății mintale.

Noua rețea tematică privind COVID-19 creată pe Platforma UE privind politica în domeniul sănătății pentru a susține sănătatea mintală

Această rețea pentru organizații non-profit europene va facilita schimbul de cunoștințe și de practici cu privire la problemele de sănătate mintală legate de pandemia de COVID-19, precum și elaborarea unor orientări pentru soluționarea acestor probleme. Solicitați accesul pe Platformă.

Prima Săptămână europeană a sănătății mintale (4-10 mai 2020)

Mental Health Europe a lansat prima Săptămână europeană de sensibilizare cu privire la sănătatea mintală, sub deviza „Împreună putem trece peste orice criză”, pentru a sublinia importanța sănătății mintale în timpul și după criza COVID-19.

Rezultatele cele mai recente ale sondajului Eurofound intitulat „Viața personală, viața profesională și COVID-19” arată că pandemia are un impact social și economic cumulat alarmant asupra vieții oamenilor

Tinerii și persoanele care au rămas fără serviciu raportează cele mai scăzute niveluri de bunăstare, în ciuda unei oarecare îmbunătățiri a situației generale de la declanșarea pandemiei. Optimismul și gradul de satisfacție în viață au crescut din aprilie, dar tinerii se simt încă excluși din societate și sunt supuși celui mai mare risc de depresie.

Ziua mondială a sănătății mintale 2020, sub deviza „Sănătate mintală pentru toți: investiții mai mari, acces lărgit”

Acest eveniment internațional este organizat de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală și pune accentul pe sensibilizare, promovare, accesibilitate și acțiune. Scopul este ca toată lumea să poată avea acces la servicii de îngrijire a sănătății mintale.

OMS Europa va crea o coaliție pentru sănătate mintală în sprijinul reformelor sistemelor și pentru redresarea după criza COVID-19

OMS Europa a lansat o nouă inițiativă majoră privind sănătatea mintală, care va reuni o coaliție largă de lideri, susținători, utilizatori de servicii și alți parteneri din domeniul sănătății mintale pentru a îmbunătăți politicile și practicile în materie de sănătate mintală.

Atelier pe tema bunelor practici în materie de sănătate mintală și a rezultatelor implementabile ale proiectelor de cercetare

La sediul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene din Ispra, în Italia, a avut loc un atelier despre cele mai bune practici și despre rezultatele implementabile ale proiectelor de cercetare în domeniul sănătății mintale.

Proiecte din cadrul programului UE în domeniul sănătății

Crearea unei noi Acțiuni comune privind sănătatea mintală și evaluarea proiectelor

Perioada de depunere a propunerilor s-a încheiat. Propunerile primite sunt în curs de evaluare. Scopul este de a sprijini aplicarea celor mai bune practici în domeniul sănătății mintale prin Planul de lucru pentru 2020 al Programului UE în domeniul sănătății.

Alte linkuri utile

Eurostat: statistici privind sănătatea mintală și alte aspecte conexe

Știați că 3,7 % din decesele înregistrate în UE în 2016 au fost cauzate de tulburări mintale și de comportament? Mai multe statistici privind sănătatea mintală pe pagina dedicată a Eurostat.

Mental Health Europe

Asociația Europeană de Psihiatrie

Gamian-Europe

EUFAMI – Sprijin pentru familiile afectate de probleme de sănătate mintală

Euronews: articole despre sănătatea mintală