Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 260 – Editorial

Noi acțiuni propuse pentru a clădi o uniune europeană a sănătății mai puternică și mai rezilientă

Sandra Gallina, directoarea generală a DG Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene, prezintă o serie de acțiuni propuse de Comisie la 11 noiembrie, menite să contribuie la clădirea unei uniuni europene a sănătății pregătită să abordeze toate tipurile de amenințări sanitare, într-un mod mai coordonat și mai eficient.

De ce sunt necesare noi măsuri?

Creșterea ratelor de infectare cu SARS-CoV-2 în întreaga Europă este foarte alarmantă. Sunt necesare imediat acțiuni decisive, pentru ca Europa să protejeze viețile omenești, să atenueze presiunea asupra sistemelor de sănătate și să țină sub control răspândirea virusului. Am luat măsuri pentru a aborda aceste problematici pe termen scurt, dar avem nevoie și de soluții mai durabile.

Cetățenii i-au solicitat UE să facă mai mult. Noile noastre propuneri ne vor ajuta să răspundem mai bine la nevoile statelor membre și să construim o uniune europeană a sănătății puternică și rezilientă, care să poată rezista în viitor și în fața altor amenințări sanitare.

Ce învățăminte ați tras în urma acestei pandemii?

Epidemia de coronavirus ne-a învățat că trebuie să facem anumite îmbunătățiri structurale în ceea ce privește modul în care colaborăm.

Decizia din 2013 privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății a stabilit principiile de bază pentru schimbul de informații și achizițiile comune de contramăsuri medicale, cum ar fi echipamentele de protecție personală și echipamentele medicale, de exemplu ventilatoarele pentru spitale. Aceasta a salvat nenumărate vieți în timpul acestei crize și ne-a ajutat să negociem cu succes dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID-19. Acum trebuie să ne bazăm pe aceste realizări și să abordăm lacunele în domenii precum coordonarea măsurilor de răspuns, seturile de date comune și evaluările riscurilor pentru a stimula nivelul general de pregătire al Europei.

Care sunt principalele propuneri privind intensificarea capacităților noastre de pregătire și reacție la crizele sanitare?

Sperăm să ne putem îmbunătăți capacitățile comune de coordonare și pregătire consolidând rolul partenerilor esențiali care au avut o importanță crucială pe parcursul pandemiei, și anume Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Cu un sprijin sporit, ECDC ne poate ajuta să ne consolidăm capacitățile de pregătire, de supraveghere, de alertă timpurie și de evaluare a riscurilor. Dacă va fi consolidată, EMA ne poate ajuta să abordăm vulnerabilitatea în lanțurile de aprovizionare atât pentru produsele medicale, cât și pentru medicamente, printr-o mai bună monitorizare și atenuare a acestor situații.

Intenționăm, de asemenea, să publicăm o nouă strategie farmaceutică pentru a aborda aceste deficite medicale pe timp de criză, dar și pentru a asigura caracterul abordabil al contramăsurilor medicale, cum ar fi vaccinurile și terapiile. La nivel mondial, trebuie să știm unde sunt dezvoltate medicamentele. Dorim ca medicamentele să fie disponibile pentru toți cetățenii din UE, pentru a proteja ceea ce prețuiesc ei cel mai mult: sănătatea lor.

De asemenea, dorim să înființăm un organism european de cercetare și dezvoltare care să se axeze pe protecția cetățenilor UE împotriva gripelor pandemice precum COVID-19 și a amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acest nou organism ar urma să aibă o structură și o finalitate similare celor conferite Autorității americane pentru cercetare și dezvoltare avansată în domeniul biomedical (American Biomedical Advanced Research and Development Authority - BARDA).

Toate aceste propuneri întăresc capacitatea noastră de reacție la nivelul UE, dar combaterea COVID-19 depinde de responsabilitatea personală a fiecăruia din noi și de respectarea tuturor orientărilor care vizează reducerea transmiterii acestui virus nemilos. Numai prin demonstrarea unei solidarități și cooperări veritabile putem depăși această criză. Împreună suntem mai puternici.

Activități la nivelul UE

Grupul consultativ privind COVID-19

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Securitate sanitară și boli infecțioase

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Achizițiile publice comune de contramăsuri medicale

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Coronavirus

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

Pandemia de COVID-19

Agenția Europeană pentru Medicamente

Știri

Propunerile UE vizează creșterea capacității și consolidarea rezilienței uniunii europene a sănătății

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a construi o uniune europeană a sănătății puternică, în care toate țările UE să se pregătească și să răspundă împreună la crizele sanitare.

Seminar online la nivel înalt: „Construirea unei uniuni europene a sănătății: pregătire și reziliență în contextul amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății”

La evenimentul organizat în data de 29 octombrie, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides și directorul general al DG Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei, Sandra Gallina, au luat cuvântul pentru a-și expune ideile și au ascultat opiniile părților interesate de care au ținut cont pentru a formula propuneri, pe care le-au prezentat oficial la 11 noiembrie.

Combaterea reapariției virusului: Comisia Europeană stabilește noi acțiuni menite să consolideze măsurile de pregătire și răspuns la nivelul UE

La data de 28 octombrie 2020, Comisia a anunțat, în comunicarea sa privind măsurile suplimentare de răspuns la pandemia de COVID-19, acțiuni concrete pentru a contribui la consolidarea rezilienței în mai multe domenii în toate statele membre.

Declarația comună a Comisiei și a OMS: un parteneriat mai profund și mai axat pe rezultate în domeniul sănătății în Europa

În această declarație comună, Comisia Europeană și Biroul regional al OMS au recunoscut sinergiile dintre programele și strategiile lor și și-au exprimat dorința de a-și aprofunda colaborarea.

Pasarela de interoperabilitate a UE și primele aplicații de depistare a contacților și de avertizare devin operaționale

Pentru a valorifica întregul potențial pe care îl au aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare de a întrerupe lanțul de infectare cu coronavirus la nivel transfrontalier și pentru a salva vieți, Comisia, la invitația statelor membre ale UE, a instituit o pasarelă la nivelul UE, un sistem menit să asigure interoperabilitatea.

Actualizări zilnice și săptămânale privind pandemia de COVID-19

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor furnizează informații actualizate zilnic și săptămânal atât pentru UE/SEE, cât și pentru Regatul Unit și pentru întreaga lume, precum și un raport săptămânal de supraveghere și o hartă în sprijinul recomandării Consiliului.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) aplică măsuri de asigurare a transparenței pentru medicamentele legate de COVID-19

Agenția a publicat atât datele clinice în sprijinul autorizării Veklury (Remdesivir), cât și informații cu privire la tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19 care au primit avize științifice sau orientări informale din partea grupului operativ pentru pandemie al EMA.

Agenția Europeană pentru Medicamente oferă orientări pentru dezvoltarea de medicamente împotriva COVID-19

Agenția interacționează cu dezvoltatorii unor potențiale tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19, pentru ca noi medicamente promițătoare să ajungă la pacienți cât mai curând posibil. De asemenea, aceasta utilizează date reale pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea medicamentelor utilizate pentru a trata pacienții bolnavi de COVID-19.

Alte linkuri utile